在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我有一對twins,出街時途人會說一定湊得好辛苦啦。但我真係一D都唔覺得辛苦,因為我只係下班及放假湊佢地,又有工人姐姐。我上班時就奶奶湊。有時我會回答"唔辛苦,我番工,都唔係我湊"總覺得在職媽媽好像欠缺了什麼,沒有全職媽媽那種辛苦,辛苦中看到小孩子成長的喜悅。

還有,佢地近來對我說,媽咪你好耐冇湊我放學啦,真的! 次數是少得很呢

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

為了養家, 冇辦法啦!

大宅

在職媽媽的遺憾

我都覺,但無計,要向現實低頭!

一個人的快樂, 不是因為他/她擁有得多, 而是因為他/她計較得少, 願我們有一顆知足常樂的心.

大宅

冇法子LA, 老公又唔係李嘉誠....唔可以做專業生仔...HAHA!!
不過我無請工人, 晚上自己跟, 所以其實都可以見到囝囝一路成長, 唯一是如果他病, 自己都幾辛苦!

vickymok717  me 2  發表於 12-5-7 11:04

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆 jlui2008 的帖子

我會久唔久拎一日假去接佢放學咯, 有時病病地, 返得工都唔返, 拎SL, 又去接佢放學 , 哈哈

jenniferK  我都會呀,請下平日,去下佢學校睇吓佢存習環境。去少d外地旅遊。  發表於 12-5-2 13:57

大宅

引用:我都覺,但無計,要向現實低頭! +

原帖由 Bo-Bo 於 12-04-27 發表
我都覺,但無計,要向現實低頭!
香港人好多都係咁!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

仔仔都系咁同投訴我架,無計喇。多D同佢溝通囉。我夜晚返去就會問佢今日掂吖,同小朋友玩咩嘢。開唔開心吖。

複式洋房

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要揾食,無計

禁止訪問

公爵府

我都係在職媽媽, 有兩個小朋友, 一個小學, 一個未入學, 工人湊, 呢個月婆婆退休, 下午先多些來幫手。

相比bk好多case, 我覺得已經好幸福, 我返工前, 放工後都可以見到兩個, 可以親自教功課, 一齊玩, 星期六日放假又陪佢哋, 假如我係ftm, 要顧清潔/家務/功課/湊b (佩服ftm), 個人一定超級燥燥燥!

比起好多一星期只接bb返屋企一次的媽媽, 日日睇到佢哋成長已經好好, 我冇錯過到我兩個小孩的任何重要時刻, 要看到小孩成長唔洗一定要辛苦先覺值得嘅!

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

伯爵府

好媽媽勳章

在職媽媽的遺憾

無法法啦!我都唔想返工既…

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

大宅

引用:要揾食,無辨法加上學校老師對我仔仔好差成

原帖由 Cheungsai 於 12-04-28 發表
要揾食,無辨法
加上學校老師對我仔仔好差
成日罵佢
點解唔去揾老師了解?

一個人的快樂, 不是因為他/她擁有得多, 而是因為他/她計較得少, 願我們有一顆知足常樂的心.

男爵府

回覆:在職媽媽的遺憾

個個為左生活都要低頭

男爵府

我好想做FTM. 回頭一想..以前我媽媽教[你都唔識湊小朋友.第二時,咪請工人湊] 結果.自己從無想過要FULL-TIME MUM. 加上財力有限. 要供樓租樓. 自己一定要工作.

如果我決心做FTM. 就要PLAN 自己生完BB後,不工作而屋企可以維持到.
好後悔....呀...

禁止發言

公爵府

回覆:在職媽媽的遺憾

真係咁多人恨做ftm? 講真我唔會恨咁多,我自己無耐性,如果日對夜對,唔係佢比我鬧到有病就係我屈到精神分裂。宜家咁樣幾好,晚晚同佢温書睇書,星期六日去行玩,去唔同既公園,佢輕鬆我放鬆。有時做人唔駛睇到自己咁大。

blueblue830  同意  發表於 12-5-10 11:53
Honey  同意!  發表於 12-5-2 13:55
shirleyying  agree!  發表於 12-5-2 13:07

別墅

BK Milk勳章

我都在擔心, 但能在其它方面補不足嗎??

大宅

回覆:jlui2008 的帖子

我對仔女都好想我湊佢地返學放學,我間唔中攞假湊佢地,佢地已經會講定第二日都要我湊,嗰刻好sweet架,因為佢地咁痴我,但我又好內疚要返工唔可以成日湊佢地
不過嚟緊我要做ftm,我又好驚呀驚"相見好、常對難"

lymchau  agree, my girls say she want me to pick them from school..... I will say yes, but can't do.  發表於 12-5-10 14:54

禁止訪問

回覆:py84ko 的帖子

首頁

尾頁

跳至