懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:大肚婆坐車安全帶問題??

梗係要戴安全帶啦!我而家37w,個肚都好大,但一定會戴安全帶。打橫果條兜肚式就唔會唔舒服,打斜果條照平時咁囉,千祈唔好唔戴呀!

大宅

法例規定大肚要戴,除非有運輸處處長批准,否則一樣照抄牌

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

梗係要戴啦,我到生既一日都仲有戴,你諗下兩個人既生命重要定係唔係咁舒服既感受重要?

子爵府

大肚婆坐車安全帶問題??

千萬要!! 打橫個條拉低d就得。 你唔知黎姿個細佬就係坐的士冇用安全帶而拋左出車咩? 佢而家係點大家都知。咁就一世啦。 意外係唔會揀人架, 年輕有為可以,大肚婆當然都有機會有交通意外。 安全帶真係要來保命架。 唔好以為自己小心就好, 意外好多時係其他人既疏忽做成。請各jm 真係真係唔好take呢d risk 呀。

珍珠宮

2018復活節勳章

自己揸車同坐車都有帶, 信得過自己同老公手車, 但信唔過其他司機.

My Egg Egg Egg Egg Easter House

大宅

法例規定大肚婆坐車,如果係前座就一定要,不過後座既話就唔需要!我都係由警察口中得知!因為我9週既時候有交通意外,警察同救護人員話我知既!

子爵府

就算無法律規定,安全帶係用黎保障乘客嘅安全,任何時候喺車上,前座後座都應帶。大肚嘅咪將條帶放底點。。。我以前老闆個女嘅同學,有牌之後車4個朋友仔,5個都無用安全帶。撞左車,5個有3個拋左出車,5個都死唒。佢哋全部都係1617歲。果件事之後我每次搭車都必定帶安全帶。

大宅

陪月勳章

我照用架,不過會放隻手喺肚上面,安全帶下面,擋一擋,或者用衫,隔一隔。

大宅

陪月勳章

我覺得點都扣會好過唔扣,唔扣的話萬一真係有咩意外連自己都保唔住

子爵府

真係前後座都要戴安全帶架。 意外可以係前後左右任何一方撞過來, 你一冇安全帶, 好細力既撞擊力都可以令你受大傷害。 唔好話撞車咁大件事, 你諗下簡單如前面忽然 dup 停紅燈, 你架車自然又要dup先唔會撞上去。 冇安全帶你一定點都會向前中一中,唔係撞到頭就係撞到肚! 信我, 我日日都要渣車, 路面既情況真係可以一秒內變化,有冇大肚都要用安全帶呀。

男爵府

畀面勳章

http://www.babycenter.com/404_is ... g-pregnancy_7239.bc

大宅

畀面勳章

一直都有帶

大宅

引用:Quote:原帖由+Chowsf+於+12-04-28+發表我30

原帖由 babywish 於 12-04-28 發表
自己揸車,會否頂位個呔位?
無事呀~可能我坐位係微凹小桶椅,只係要加多個咕

大宅

引用:如果你覺得緊,教你哋一個方法,搵個長嘅密

原帖由 izthat 於 12-04-28 發表
如果你覺得緊,教你哋一個方法,搵個長嘅密實封口夾,預長少少條帶,用密實夾固定個位就得了,咁樣無咁辛苦 ...
有時見的士佬夾個文件夾~

大宅

陪月勳章

我都有帶,我都覺得cool架,不過會用手揸住條安全帶,整鬆D。另外,之前我係汽車用品舖,見到有果D安全帶夾買,好似係$20到。

珍珠宮

我自己楂車都有帶,搭車更加要帶。

男爵府

買個夾夾係條帶就得ga lar

洋房

你可以用個髮clip令安全帶唔綁緊你個肚。clip 在你安全帶最上面就得㗎啦。

首頁

尾頁

跳至