烹飪搵食

跳至

首頁
12345...19

尾頁

男爵府

引用:我都訂左$1600,明天送貨,請問係咪好用個

原帖由 momo8277 於 12-05-01 發表
我都訂左$1600,明天送貨,請問係咪好用個焗爐Thx
同焗爐用途唔同,airfryer煮餸好方便,焗爐就焗蛋糕麵包最好。

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

回覆 ^^汶 的帖子

我都係之前參巧啲網友嘅做法。不過我試過幾次,覺得如果係要直接好短時間煮好,係唔駛pre-heat。但如果係焗肉,用低火先焗,pre-heat咗會焗得均勻啲,再轉用大火焗就可以更加保留肉汁同埋顏色靚啲。以上都係我自己個人意見,就算係直接焗都冇問題㗎~
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

ARTOH 發表於 12-5-1 22:10
我今日又拎AirFryer整左生炒骨 符符碌碌完成左 都ok喎 不過仲要好好控制食物所需爐溫與時間

我將醃好嘅排 ...
very good喎~~時間真係要慢慢掌握, 一定可以成功~~ 呵呵...我今日收爐出街食呀~~部機黎咗我屋企幾日終於今日有得休息~~

男爵府

ARTOH 發表於 12-5-1 22:28
你真係好勤力 其實我整生炒骨 要用咩溫度起步好d呢 我見你同lovingsleep整肉類都係用160度起步 尾用200度5m ...
以我經驗,我覺得因為你係炸排骨(有脆醬),用160度開始似乎又唔係咁夠(我用160度開始多數係焗肉,唔係要炸嘅效果),你下次試用180度開始可能會好啲,到最後用200度令顏色更靚同埋更脆。我邊係勤力喎,只係懶,用部機整,可以慳好多功夫。我個工人都不知幾想我餐餐用晒部機,咁佢就唔駛洗咁多嘢。

男爵府

lolocatz 發表於 12-5-1 23:35
攪到我都好想買黍,但你岩岩先買左部麵包機,驚俾人鬧
兩部唔同用法嘛,買多部airfryer仲健康啲添~~買啦買啦~~

ARTOH  對呀 用法唔同嘛 買啦 買啦   發表於 12-5-2 06:05

男爵府

ARTOH 發表於 12-5-1 23:20
光波爐對我來說太大喇 況且我又有焗爐 大件野用返焗爐

airfryer對我來說是炸野 縮短煮食時間 比較細 ...
我都係一樣,雖然已有焗爐,但airfryer細細部放係廚房唔阻椗,煮嘅時間又短,極之好用!

男爵府

susumi123 發表於 12-5-1 23:46
見到你地d相,攪到我又想買番部 其實除咗個網要洗之外,仲有乜要洗? 因為我怕清洗花時間 ...
只係網同埋吸住個網嘅外兜要次次洗,另外發熱線就用乾布抹下,煲身就用濕布抹下就OK。唔係太難攪。

男爵府

回覆:ztip 的帖子

唔緊要,試幾次時間就會容易啲掌握,我自己都係不停咁試,有時都會失敗。

男爵府

休息咗一晚,Airfryer又要開工喇,睇見佢真係辛苦,日日做到冇時停~~

今日做咗牛仔骨 + 生炒骨+煨蕃薯

牛仔骨:用白糖、生粉、生抽、雞粉、水、老抽、油醃一小時。
pre-heat 160度(3mins),焗(7mins),改用200度(2分半鐘)。

生炒骨:我用鹽+蛋+生粉先醃一個鐘,再係炸之前撲上生粉。汁:茄汁、浙醋、糖各一湯匙,OK汁半湯匙,麻油少許,生粉半茶匙,鹽1/4茶匙,水2湯匙
pre-heat 180度(3mins),炸(10mins),再轉200度(8mins) ,因為我今次啲一字排好大舊,如果細舊啲,就唔駛炸8分鐘。(要自已執生喇~~)

之前去吉吉島買咗一pack蕃薯,用150度(28mins),好軟好甜呀~~

Tonks    發表於 12-7-22 07:13
topkidsmom    發表於 12-6-9 16:07
FatCatBaby  buy it or not  發表於 12-5-16 14:58
yanyan0906  唔該晒,我又試下先  發表於 12-5-9 21:06
yanyan0906  請問生炒骨用咩腌?個汁點整呀  發表於 12-5-9 18:13
ARTOH  生炒骨你用咩粉 舊粉好靚啵 3Q  發表於 12-5-3 20:36
ARTOH  嘩 .... 通通岩我 我又要試下先   發表於 12-5-3 20:35
ztip    發表於 12-5-3 10:39

男爵府

gobychung 發表於 12-5-2 22:16
中毒太深,重要播毒(送毒),我都好想買返部放係媽咪到,一齊入廚樂

...
呵呵... 趁母親節買過送比媽咪啦~~

男爵府

gobychung 發表於 12-5-2 22:30
我昨天去吉吉島睇過17xx,你地係咪咁上下價錢呢?我真係就快忍唔住啦

...
我都係買$1700,但好似有媽咪買$1600。你睇番前幾版,個媽咪話可以pm佢send資料比你。

男爵府

yamaneko 發表於 12-5-2 22:49
回覆 bullbull1 的帖子

想問好耐了, 點解要用2個溫度炸食物?? 薯條就一個溫度到尾? 平時煎牛排就先大火 ...

只係我之前參巧咗網上嘅網友,見到佢地用哩種方法,可以拎肉質更淋更juice,外皮又可以脆啲,自己試驗過又覺得幾好,所以先咁做。其實真係冇所謂㗎,你用一個溫度炸到尾都冇問題,最重要係用番你自己覺得好嘅方法就OK~~

yamaneko  thank you!  發表於 12-5-2 23:16

男爵府

babymonbb 發表於 12-5-3 02:30
我都買咗半個月,但只係整咗雞翼,炸鯪魚球,同埋金沙骨咋!見到呢個post好開心呀!可以交流吓,我聽sales ...
歡迎呀~~多啲上黎交流吓啦~~

男爵府

今次跟住隨機附送嘅食譜試做蛋糕。

我係跟「硬果巧克力」,不過因為屋企咁啱冇nuts,所以就唔加,另外又改用紙杯去焗,糖嘅份量亦減去一半。

因為火力都幾強,所以我今次用咗180度(17mins),不過覺得乾咗啲,下次用再試要減時間。

食落嘅味道有啲似心太軟,因為我減咗糖所以唔係咁甜。或者下次唔好焗咁耐,可能可以做到心太軟喎~~

同焗爐比較,Airfryer焗嘅時間係短啲,我記得焗咗8分鐘已經有好勁嘅朱古力香味,至於質感,當然冇用焗爐咁好食,不過亦唔太差。我老公食完都話啲蛋糕幾好味。

食譜如下(可做5個):(自已改過食譜)
62﹪黑朱古力磚 75G
牛油 75G
雞蛋 1隻
糖 60G (但我減到29G,如果想比小朋友食,就加番多啲糖啦)
自發粉 40G
果仁 25G

做法:
1. 先用熱水坐熱朱古力+牛油,攪勻。
2. pre-heat 180度
3. 把糖加入雞蛋用機一齊打勻。
4. 然後加入朱古力混合物,最後攪拌自發粉和果仁。
5. 把蛋糊倒入紙杯內。
6. 書寫焗20﹣22分鐘(但我覺得焗17mins已經太乾喇,所以焗到中途要拎出黎用針試下熟未)

Tonks    發表於 12-7-22 07:13
topkidsmom    發表於 12-6-9 16:08
FatCatBaby    發表於 12-5-16 15:07
ztip    發表於 12-5-3 10:37
joannelai930    發表於 12-5-3 08:32

男爵府

Katzecat 發表於 12-5-3 09:16
賣飛佛~ 究竟我幾時先可以有機攞呢? 今日一定要打去剷佢先得!

或者個爐溫可唔可以再細 ...

會唔會佢地太好生意,唔記得打比你呢? 我下次做都會試下減時間同溫度,不過今次做出黎效果比我想像中好 ,要繼續努力~~

男爵府

引用:Quote:bullbull1+發表於+12-5-3+11:12+會唔

原帖由 Katzecat 於 12-05-03 發表
我頭先打過去問,佢話應該呢幾日返貨喎...... 我c6開始話部機大部呀,睇嚟都係凶多吉少架啦.....
...
你比佢睇下我地啲制成品,分散佢注意力,用拖延計,話已留咗部機,到時佢唔買唔得啦

男爵府

回覆 ARTOH 的帖子

排骨我只係用普通生粉,冇用炸粉。

男爵府

ztip 發表於 12-5-3 22:19
我今日都整左雞翼呀!我C6仲
邊食邊讚添!真係多谢bullbull1 分享佢嘅心得呀!
你唔好咁客氣啦~~最緊要大家都鍾意食~~

男爵府

ARTOH 發表於 12-5-3 22:28
請問你生粉係咪唔開水.....就咁碌生粉就算 ?THX
我用鹽+蛋+生粉先醃一個鐘,再係炸之前撲上生粉。完全冇用水開生粉㗎。

ARTOH  明白了 等我下次試下 謝謝  發表於 12-5-3 22:41

男爵府

ztip 發表於 12-5-3 22:38
好玩呀!因為見到你地煮d野食好吸引,而我又唔識煮野,所以就中左毒,即刻扭我C6買比我囉!所以我就非常心 ...
咁我開嗰post咪毒害咗好多JM?!

首頁
12345...19

尾頁

跳至