在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我生完bb之後經朋友介紹去左一間細公司仔做,加埋老闆得3個人,經常跟老闆共事,初初ok的,而家做左半年老闆開始比新既工作我做,開始感到吃力和壓力,放工放假要湊仔,壓力好大,黎緊日子唔知點面對!
希望其他媽媽給我一些經驗之談!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

嘻嘻...返緊工就唔好諗屋企野...

係屋企就唔好諗公司野囉...
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

珍珠宮

邊行..呀?

大宅

回覆:有無媽媽係細公司做

可能我緊張份工,所以成日掛係心到,因為呢份工返5天,又方便請假湊仔!
我做配件既,細公司一腳踢囉!

大宅

我都係... 公司只有3個人, 老闆, 老闆娘同我, 又係什麼都要做, 所謂放假, 都要出report比老闆, 好慘, 平日可以無野做, 如果有係做到死, 同麻兩個老闆係計時炸彈,除時發顛閙人.... 唯一好處, 好多時可以準時放工, 無事非..
不過好明白你, 因為做新野, 無人問同教好大壓力... (我老闆成日都比d 新野我做)...有無朋友問下, 又或上bk呻下...... 加油..

子爵府

我以前都係做細公司, 可能係細公司關係, 老闆真係好似想24小時on call甘, 反而宜家做番大公司, 放假就放假, 真係好好多.

禁止訪問

大宅

引用:我都係...+公司只有3個人,+老闆,+老闆娘同

原帖由 wongwlv 於 12-04-30 發表
我都係... 公司只有3個人, 老闆, 老闆娘同我, 又係什麼都要做, 所謂放假, 都要出report比老闆, 好慘, 平日 ...
妳都好犀利一個頂晒,壓力一定好大,大家一齊加油!

男爵府

我是1人公司,已經做了超過20年,老闆是台灣人,一年只來HK一次,我從未結婚做到現在有2個小孩,我這份工超好,只是負責香港的工作,大陸及台灣的都有別的同事處理,我的工作很自由,東西做完可以早收工,.早幾年我請的女傭不好,老闆都批准我把小孩帶回來公司,一面工作,一面看孩子.

nghuen  Jealous  發表於 12-5-5 01:27
chunlap_tiara77  好正bor.  發表於 12-5-3 13:58
clshei  好工喎.............  發表於 12-5-3 10:34
是是但但  wow~好free!  發表於 12-5-2 14:15
FilaLi  哇, 份工好GOOD! 係做邊行家? 依家仲邊D搵到呢D工呀!!  發表於 12-5-2 12:45

子爵府

add oil ha

大宅

回覆:有無媽媽係細公司做

我之前做過細同大公司!
大公司好多是非,當時我大肚,請假問長問短,規矩多多,呀頭難頂,所以有細公司請就即走!
細公司真係有辣有唔辣,忙埋濕碎野,但學到好多野!

大宅

引用:我是1人公司,已經做了超過20年,老闆是台灣

原帖由 花花寶寶 於 12-04-30 發表
我是1人公司,已經做了超過20年,老闆是台灣人,一年只來HK一次,我從未結婚做到現在有2個小孩,我這份工超好,只 ...
妳公司好好呀!
我都有諗如果想生第二胎唔知點算,細公司生仔好似唔方便咁!

男爵府

其實老闆體諒很重要,所以我這份工作做得很開心,壓力當然有.
有時老闆的親朋好友及客人都會在HK的假期來HK遊玩等,老闆都吩咐我要好好招待他們,我都沒有計較,假期做事都沒有跟老闆CLAIM OT.

大宅

細公司有細公司好,大有大好,細公司就一腳踏,唔好比自己壓力,放工放假盡量唔好想太多,5日工好好架啦!唔識點做就問下人。加油!

大宅

pooh02070 發表於 12-4-30 13:35
妳公司好好呀!
我都有諗如果想生第二胎唔知點算,細公司生仔好似唔方便咁!

...

我都係... (生個第一個之後向呢到做), 但個女老闆已經係咁問係生唔生 (佢自己無生細佬), 仲有暗示, 我唔駛指意可以放成2個半月假....

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

男爵府

花花寶寶 發表於 12-4-30 13:26
我是1人公司,已經做了超過20年,老闆是台灣人,一年只來HK一次,我從未結婚做到現在有2個小孩,我這份工超好,只 ...
你公司好好喎! 可以做到退休呀!

大宅

引用:細公司有細公司好,大有大好,細公司就一腳

原帖由 JJDBB 於 12-04-30 發表
細公司有細公司好,大有大好,細公司就一腳踏,唔好比自己壓力,放工放假盡量唔好想太多,5日工好好架啦! ...
五天工作係好好,而且又就到我陪呀仔去下健康色,所以好想珍惜份工,但造成壓力。

大宅

引用:Quote:pooh02070+發表於+12-4-30+13:35+妳

原帖由 wongwlv 於 12-04-30 發表
我都係... (生個第一個之後向呢到做), 但個女老闆已經係咁問係生唔生 (佢自己無生細佬), 仲有暗示, 我唔駛 ...
我都擔心係細公司做,生仔係咪唔係太好意思,不要我囝仲細,過多段時間睇下點!

大宅

引用:me!+been+here+for+7++yrs.+need+to+take+c

原帖由 maggiemeow10 於 12-04-30 發表
me! been here for 7+ yrs. need to take care of a lot of little stuff including getting the mail, cha ...
細公司無法,換水都要做,我都係咁架,希望妳搵到份好工

首頁

尾頁

跳至