在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

happyforever138 發表於 12-4-30 16:19
你公司好好喎! 可以做到退休呀!

我都想可以做到退休呀!所以我覺得自己好幸運,可以找到自己一份喜歡做的工作.

happyforever138    發表於 12-5-2 13:56

大宅

回覆 花花寶寶 的帖子

你老闆真的好好人, 現在己很少有的. 我也是做細公司, 都做了十年, 由初初的4個人變到現在淨返我一個. 我老闆並不好人, 最好不要放假, 24小時要ONCALL, 病假儘量返工. 請多一天都會黑面. 生活迫人為有頂硬上. 想生BB都不敢生, 怕連工都無埋. ..有想過離開公司, 創業做紡織品生意 , 無奈沒有客.

大宅

Slamduck 發表於 12-5-2 10:44
回覆 花花寶寶 的帖子

你老闆真的好好人, 現在己很少有的. 我也是做細公司, 都做了十年, 由初初的4個人變 ...

又一個同病相憐.... 其實細公司都唔係問題.. 最大問題係個老闆....

生活迫人.... 令我地好無奈..

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

報到先, 我都做左細公司1年多dd, so far都開心架, 我老板又好人, 無架子, 同佢可以有商有量, 佢經常都比d新野我做, 但好彩的是, 如果我唔識做, 做錯左佢都唔會鬧我, 只會叫我改返好就算, 大公司我做過, 太多是非, 就連自己個上司都好似想你死咁, 唔擦鞋就無好日子過, but it's not my cup of tea, so resign, 而家轉左細公司, 很自由, 雖然都係一腳踢, 上至出糧, 下至廁所塞左都關我事, 但起碼老板相信你, buy 你的工作能力, 就算放假, 佢都唔會打電話比我講公司野, 所以, 我都想做一世架, 起碼無壓力就已經係一個advantage 啦

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

加埋老細得3個人,個公司真系好細。系細公司做嘅人,就要萬能嘅,樣樣都會識D。可以學到好多有個嘢。而且比較講人情味。不會像大公司咁講制度。

伯爵府

好媽媽勳章

花花寶寶 發表於 12-4-30 13:26
我是1人公司,已經做了超過20年,老闆是台灣人,一年只來HK一次,我從未結婚做到現在有2個小孩,我這份工超好,只 ...
我同你差不多,老闆又係唔係hk,間中先回來.....好自由...一畢業就做到結婚生仔......呵呵....

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

公司得我同老闆在公司做事, 所以好自由, 我小朋友放假都可以帶佢返嚟,
我都想做到退休
http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/bb69.gif[/img]

大宅

回覆 wongwlv 的帖子

係. 連想生bb都想都不敢想, 我看到從前的同事, 有咗bb老闆便黑口黑面. 最後便解僱了. 看到這種情況都無將來. 連食飯都要做野. ..

大宅

回覆 miumiu0101 的帖子

我當初也是這樣想, 但隨著老闆年紀越大想法也開始變了. 回想起, 還有利用價值便信你(好似係), 都沒有時真的想趕我走. 很少老闆用心來信員工. 如老闆另請另一個, 又怕做不長, 那就信住先

大宅

雲妮彭 發表於 12-5-2 12:03
我同你差不多,老闆又係唔係hk,間中先回來.....好自由...一畢業就做到結婚生仔......呵呵.... ...
你地老闆真好.. 我個兩個就唔係, 一入職, 已經有10萬條規矩, 其中一條係, 唔準帶小朋友返office, 家人朋友都唔準上office 搵你, 老公接放工, 要同佢地講, 唔準向公司等, 仲要同management office 講, 如果見到既話, 要通知佢地. 另外唔準食向公司食有味道既野, (即係一定要出街食), 放假... 要有足夠原因, 其實都唔係放, 因為只要你向家中做.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆 Slamduck 的帖子

都唔一定的, 不過, 你講的野都唔係無道理, 佢係老板, 要變就變架啦, 使鬼同你交代咩, 不過, 我見而家老板個性格, 應該都唔會好克薄, 做人心軟都死, 所以, 希望唔會有咩改變啦

大宅

做過一間大公司, 又係事非多多, 明明唔係自己講, 傳傳下都變係 >_<!! 依家做5人公司, 都可準時收工, 不過就有個好難服侍唧老PATPAT, 唯有頂硬上, 為咗可以準時收工返屋企陪女玩 ^_^

大宅

細公司最好就係冇是非,
但因為冇制度,做得開唔開心都好睇個老闆好唔好,
我老細其實都幾好人,不過就縮骨弧寒D,
overall壓力係細過大公司。

大宅

我己沒希望的. 我不好,但 都衷心祝褔你及各位媽媽能遇到好老闆. 那有人不想找到隠定工作, 但往往老闆有百萬個理由遲退員工.

大宅

引用:回覆+miumiu0101+的帖子 我己沒希望的.+我

原帖由 Slamduck 於 12-05-02 發表

我己沒希望的. 我不好,但 都衷心祝褔你及各位媽媽能遇到好老闆. 那有人不想找到隠 ...
仔都唔敢生太大犠牲了,總有好處先會繼續做落去,加油呀!

大宅

回覆 pooh02070 的帖子

不是如你所說的, 更有好處才計續做下去. 而是先生剛裁出來. 未找到野做. 一個人橕起頭家. 有些事想做也不敢去做. 有苦自己知. 唔通打開肚皮給人看?份可憐? 在網上有多少人是說實話呢?只有當事人才知

大宅

畀面勳章

我係1人公司做咗半年, 老細係日本, 大陸有其他offices, 香港只有我, 一年見幾次, 自由度高, 不過公司事無大小都係自己攪掂, 連拖地洗廁所都要自己做.

大公司都有做過好幾年, 而家雖然什麼都要做, 不過而家份工好近屋企, 又可以湊女放學, 所以我好滿足. 可以既話, 希望做到退休.

FilaLi  請問呢D咁好唧工係邊D搵?? 好羨慕O  發表於 12-5-4 15:06
花花寶寶  你的工作和我的差不多,都是自由度高,超捧!所以我已經好滿足.  發表於 12-5-3 09:53

大宅

回覆:有無媽媽係細公司做

想問下妳地老闆有無成日係咁叫住你做野,一樣野未做完第二樣就來,積積埋埋唔知做邊樣先,後來小小野都攪好耐,d野慢左比佢

珍珠宮

成日都係咁啦, 唯有做左urgent野先, 再唔係我會直接同老細講好多野做唔切, 叫佢比d時間我, 再唔係就搵其他人幫手囉, 不過我通常都會ot 幫佢搞掂, 所以老細都信我係有心幫佢手

複式洋房

回覆:pooh02070 的帖子

你係邊度返工?懂得做全盤賬嗎?我公司係官塘,而家請會計,6天工作(1-5返9放6,星期6返9放1,銀行假)老闆都ok,無麥壓力。只係要返6天

首頁

尾頁

跳至