自由講場

跳至

首頁

尾頁

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 +3金熱血 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 2016畫展勳章 BB防敏心得分享勳章

母親節又來臨啦!各位媽咪怎樣與媽媽慶祝這個節日呢?妳的囝囝囡囡又送了甚麼給妳呢?不如跟大家分享妳或小朋友親手弄製的小心意,如畫作、手工、禮物、蛋糕及表演等,拍下圖片或短片齊齊「晒冧」,與大家過一個溫馨甜蜜的母親節!

參加方法:

- 分享活動日期為2012年5月1日至5月9日下午5時。
- 分享必須於本主題內以回覆形式發表。
- 上載分享圖片或短片及撰寫描述,字數不限。
- 可裝飾美化圖片,如加上公仔、字句、相框等設計。
- 所有非參加活動的回覆,將會被刪除,但其他國民仍可到該分享點評 ,以示支持。

獎品包括:

本活動會根據作品的創意度、難度、美觀度及圖片設計評分,親子王國編輯部評審會選出10位最佳參加者,得獎者將得到以下精美獎品!

第1-3名得獎者- 國王母親節靚靚媽咪套裝(最新出品!內有國王小圓鏡、
甲銼及A5 size無紡布
袋,國王粉絲必定要收藏!)
- 國王母親節簽名檔(連會員名)
- Baby Gaga有機涼涼舒呼霜+Baby Gaga有機親親萬用保護霜

第4-10名得獎者:- 國王母親節靚靚媽咪套裝
- 國王母親節簽名檔(連會員名)

個簽名檔喺點?俾少少大家睇啦!

好可愛嘅國王小圓鏡

到手了新鮮到手了!靚靚指甲銼

一物多用的A5 size無紡布袋,係咪好想擁有呢?快啲參加啦!

上載圖片方法(可參考)

上載影片方法:把影片上載到Youtube,編輯帖子時按,再輸入Youtube影片號碼。

《媽咪「晒冧」母親節心意分享!》活動已結束,雖然大家忙於籌備母親節節目,但仍抽空參與今次活動,每篇文章都感動非常。國王為了感謝大家的支持與參與,現決定送出11個得獎名額,皆大歡喜,得獎名單如下(排名不分先後)

頭3名得獎者:gloryglory13、醜樣豬、celialam2010

其他得獎者:dada~0w0~、tracy.ho、conlysister、bab189295、happymama11、yip_ching、netbieshan芝娃娃

細則及條款:

- 參加者必須為親子王國會員。
- 參加者請務必依上述方法參加。
- 分享活動日期為2012年5月1日至5月9日下午5時。
- 參加者必須於本主題內以回覆形式發表分享,回覆方式包括「主題回覆」、「快速主題回覆」、「回覆1#」及「引用1#」。
- 參加次數不限,唯得獎者亦只得一份獎品及加分一次,參加者亦只會加分一次。
- 得獎名單將於2012年5月11日於本帖內公佈,而得獎通知將於5月13日前透過 PM 得獎者,通知有關領獎詳情。
- 所有提交的分享,必須不涉及任何(1)誹謗、毀謗、淫褻、侮辱、中傷、煽動、色情、威嚇、侵害他人私隱;(2)侵犯知識產權;(3)宣傳或徵求資金、貨品、或服務;或(4)任何非法或鼓吹非法活動等的內容。參賽者須對其所提交的分享負上全部責任。親子王國有權刪除違反以上規則的作品,並視情況考慮交予相 關執法部門處理。
- 親子王國並無責任對任何提交分享作出回應。
- 親子王國有權拒絕及取消任何作品之參加資格而毋須任何解釋。
- 本活動的參加者了解並願意遵守親子王國訂立的活動條款及細則;如有違反規定及造假者,親子王國有權取消其任何領獎資格。
- 親子王國有權暫停、修訂或更改此等條款及關於此次活動的各項安排,並可隨時取消或中止活動,事先毋須就此發出通知,亦不須為此承擔任何責任。
- 親子王國並無責任因為或就有關使用任何提交之分享而對任何人作出賠償。參加者由參加一刻已代表其提交之分享不會侵犯任何第三者的任何權利,包括(但不限於)版權、商標、專利、商業秘密、私隱或其他個人或所有權。
- 所有規則及條款根據香港特別行政區法律而制訂及受其管制。
- 上述活動細則,僅限於是次活動專用。如有任何爭議,親子王國保留最終決定權。

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 美好大世界2017勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

Editor 發表於 12-4-30 09:49
母親節又來臨啦!各位媽咪怎樣與媽媽慶祝這個節日呢?妳的囝囝囡囡又送了甚麼給妳呢?不如跟大家分享妳或小 ...

喺過去嘅19年來,任何一個母親節我都未試過親口同媽咪講一句:媽媽,母親節快樂!
今年我會鼓起勇氣親口同媽咪講聲:母親節快樂,媽咪 ,你辛苦啦!
我知道咗有一種愛喺從不需要報答嘅,呢種愛叫做“母愛”.
多謝BK,我有呢個勇氣做出我嘅第一步,借首歌詞來送俾所有嘅母親~
[漫長路中.多遠路你伴我冲.]
[多晚大門.沒閉上仍會等我.]
[在長夜中.牽掛著我.沒放鬆.]
[想我若承受挫折,誰會心痛.].

big_sister    發表於 12-5-7 19:53
安安的地盤    發表於 12-5-7 15:47
3in1  very nice  發表於 12-5-6 19:14

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

珍珠宮

熱血勳章 玩具勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章 遊學勳章

母親節又來臨啦!各位媽咪怎樣與媽媽慶祝這個節日呢?妳的囝囝囡囡又送了甚麼給妳呢?不如跟大家分享妳或小 ...

.

寶貝BOYI!你今日193日大了!
多謝你比個機會我COMPLETE my life!
今年係你出世後同我正式過既第一個母親節!
雖然你人仔細細未識整D咩野去送比我
但你知道嗎?打從你係我肚裡面開始,我每一日都係過住好開心既母親節!圖中既手腳模係你送比我的~雖然係我同爸爸鑲上去!但都要你既衷力合作先成事呀!哈哈!我愛你寶貝女!

多謝你送給我既高血壓同人生第一次開刀。。。
多謝你可愛既笑聲同半夜有D可惡既喊聲。。。
多謝你帶比我既一切。。
我愛你的所有。。
寶貝女你既出現。。不單令我明白作為人母既甜酸苦樂。。更令我同自己母親(即係你既婆婆)既關係拉近一大步。。你就係我地家既小天使!

愛你是我的生趣,怎麼結果都心醉。。
無須負重任,催逼一生答謝。。
只需講, MAMA I LOVE YOU!

big_sister    發表於 12-5-7 19:54
肥妹心    發表於 12-5-2 16:56
FrankieFUNG  so sweet~  發表於 12-5-2 12:54

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

自小體弱多病嘅我,差唔多個個月都要出入瑪麗醫院,唔係哮喘就係抽根,
連白車叔叔見到我都驚我養唔大,好彩媽媽不怕辛苦,教書之余仲身兼多兩份part-time,
為嘅就係比更好嘅食物同生活質素比我哋三兄妹,終於我長大成人了,
但好景不常,大哥於26歲時意外過身,令媽媽心如刀割,不過唔緊要架媽咪,
你仲有我同二佬照顧您,另外仲有三個化骨龍孫仔孫女孝順您嘛,
望住佢三兄妹,就有如當年我哋細個一樣........

媽媽,您辛苦咗大半世人,要享下福喇,我哋永遠愛你

仲有你最鍚嘅YY畫咗幅畫作送比你,係樣衰小小,收住先啦

big_sister    發表於 12-5-7 19:55
FrankieFUNG    發表於 12-5-2 12:53

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 Editor 的帖子

媽我知今年我唔寫呢段說話.....出年都唔知仲有冇可能講.....不竟你年紀大了....但到今日我還能夠每朝同你一起飲茶...我覺得係我福份....今年我唔再送康乃馨給你....反而我覺得送太陽花仲能夠代表一切......

我發現"原來太陽花還有另一個特別的名字叫“死不了”,是因為人們摘下它那鮮嫩多汁的肉質莖葉,在陽光下曝曬,雖已失去水份也不至於死亡,把插還能成活,故因此而得名。"

當你有朝一日百年歸老離我而去.......但你的精神同教誨永遠像太陽花一樣"死不了"....永遠常伴我左右......

今年我整咗個甜品俾你......我知你有糖尿病...但我已改良用代糖.....有好多人都話你咁大年紀....乜都俾佢食喇.....最緊要唔好食太多.......所以今年我放縱你食......母親節快樂.....

少年耆英..為藝術而偽術..偽術煮意

禁止訪問

民房

分享愛 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

媽咪﹕我相信好耐我也沒有向你表白什麼,從前你的嚴厲教導令我怕了你︳不敢為你說出自己內心感受,不經不覺我已過了28個年頭,記得嗎!1984年3月你忍受十級陣痛生了我下來,為我預備一齊美好的生生活環境,有開心有吾開心,直至你同爸爸離婚,你努力去照顧我同姐姐,00年姐姐結婚,03年我證實患病,我知道你內心的恐懼同無助︳幸得好多朋友親戚去支持你去幫助我們,我已患病十年了,知道你為了我的病有著煩惱同擔心,媽咪已經二年了︳我已為人母親,育有二名兒子,你不用再為我操心同擔心,因著有你的愛你生我育我,千言萬語不能訴說,我感謝有你的嚴厲教導,苦口婆心打我是為了我好,我結婚,你也為我婚禮操心,我有bb生bb,你也為了我病去手術室出面等候我生我第一個兒子,一直有你陪旁在側|教我如何跟丈夫相處,育兒,多謝媽咪你多年來對我不離不棄~媽咪|現在你已年老了,看見你頭已長出了白頭髮,不知還有多少時間陪你去過,在此我要講聲我愛你,我會用你有的時間去陪伴你,去照顧你,就如昔日你生我育我不離不棄的態度去愛你,準我一生愛你一個,請將你份心意交給我,媽咪 i LoVe YoU 我永遠愛你︳即使將來我們天各一方,但我仍然愛你,感謝你,沒有你帶我離這個世界,我何來可以當一個母親,多謝你生我育我,無言以報︳用我心意同行動去證明比你睇我永遠愛你~~永遠會像昔日你守護我,保護我一樣咁去愛你~~~

白色衣服的小朋友乃是昔日的我~

tracy.ho  願樓主身體健康  發表於 12-5-9 12:00
chris224455  very good ~支持你
幫我問候返你媽咪  發表於 12-5-5 11:57

複式洋房

彤彤只有十七個月大,但已乖乖坐著和爸爸一起完成母親節禮物送給媽媽,
當我收到禮物後緊緊攬著彤彤不肯放手呢...彤彤...多謝你送給媽咪的小心意啊!

dada~0w0~  靚靚, 彤彤叻叻 ^^ 我果份都係我仔親手做ga~~~ ^^
點解樓下出刀既~~~  發表於 12-5-7 14:06
3in1    發表於 12-5-6 19:15
bab189295    發表於 12-5-5 23:26

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

車厘厘    發表於 12-5-8 17:15

男爵府

Del ~

bab189295    發表於 12-5-7 19:40

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

媽媽和柔柔一齊製作的作品^^

子爵府

熱血金章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

4歲女女自己做的小花束同畫了一家4口的心意咭

happymama11    發表於 12-5-9 11:56

男爵府

(之前無按回覆出post 重post)

我的拖鞋破爛了一段日子。

昨晚我們行經商場時,Daddy建議女兒買一雙拖鞋給我作為母親節禮物。
我告訴女兒,不用啦, 你積蓄不多。。。
我繼續挑選我的拖鞋。 。 。
過了一會,她忽然哭了起來,
Daddy細問之下,原來她很希望送我一份母親節禮物。
最後,我收下了禮物,她才回復笑容,真係心都痛埋。。。

女,你開心,媽媽就會開心,多謝你送給我價值$49.90的拖鞋。物輕情義重,媽媽真的很喜歡啊!

首頁

尾頁

跳至