醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

老媽子上星期剛做完切除腸can手術,78歲,驗完組織係2期,醫生說唔使做化/電療(醫生說療程辛苦又唔一定見效,所以唔建設做)...
請問有冇人交流下,究竟做唔做好?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

老人家年紀太大, 多數係唔做, 而家要知唔做有乜影響, 呢D影響可唔可以接受??

老人家一般新陳代謝比較慢, Cancer 發展亦比較慢, 唔理可能重好. 又化療又電療有時老人家會頂唔順.

伯爵府

畀面勳章

回覆:工程佬 的帖子

我爸爸之前情況和你老媽情況差不多,術後化驗後係第二期尾,但未到第三期,醫生建議不做化療,但三個月後已轉到腹部其他位置復發,但其實我很後悔當初冇比佢做化療,雖然結果可能一樣,但起碼可能多一兩年命,如果比佢做,果一兩年命可能會換來很大折磨,所以我都唔知當初決定其實有沒有錯。

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

生命係冇得如果, 比你從新來多次, 既然人都走左, 已成定局, 就唔好多諗, 將D精神好好的對自己同在生的家人.

大宅

joey1001_1001 發表於 12-5-1 22:18
我爸爸之前情況和你老媽情況差不多,術後化驗後係第二期尾,但未到第三期,醫生建議不做化療,但三個月後已 ...

醫生說我媽是2期(因為驗左切出黎嘅組織無發現擴散到其他器官),請問有乜徵知道2期"頭"/"中"/"尾"呢?

伯爵府

畀面勳章

回覆:工程佬 的帖子

醫生話腫瘤已穿過腸壁同埋已食左落其他組織,但未有擴散到淋疤和其他器官(已切左幾個淋巴化驗沒有擴散),所以是二期尾,而二期頭係已穿過腸壁但未有食落其他組織。

首頁

尾頁

跳至