自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

層樓早幾年以$120萬買入, 現自己住緊, 現在已升到大約240, 29年樓齡, 一家三口, 家庭收入大約$27,xxx, 有幾十萬儲蓄, 如果你係我會唔智買咗層樓, 賺咗錢先, 然後租住樓住先, 等樓價低D時都上車, 或是不賣, 驚上唔番車, 請比D意見, 好矛盾………….

禁止訪問

好媽媽勳章

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:你的意思係賣,+唔係買,+係咪?+

原帖由 claudia 於 12-04-30 發表
你的意思係賣, 唔係買, 係咪?
樓主想賣

My Two Princess

男爵府

回覆:如果你係我, 會買咗層樓嗎?? 請比D意見啦

一定唔會!

大宅

yes

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:一定唔會! +

原帖由 cyhin 於 12-04-30 發表
一定唔會!
何解?

My Two Princess

大宅

點解一定唔賣呢?? 有一個double 賺喎...........

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我有咁問題,好怕買唔番這size

禁止訪問

伯爵府

唔賣!
除非大嘅天災人禍,基本上你會買唔返架。
除非你好等錢使喇。

alicialee1210    發表於 12-5-2 14:51
MariaTsui  YES  發表於 12-4-30 17:38

伯爵府

比我會賣,而家啲樓真係太癲,不過唔洗咁急賣,因為呢兩年都係低息期,樓市唔會有太大調整。我都想喺呢年內賣左層樓,會租住細單位住一個約先,過左呢個低息期,樓市可能會回,當然,呢個只係我推斷,賣唔賣你自己諗下啦

大宅

咪就係有呢D矛盾, 所以好難決定賣唔賣囉........但將來架嘢大家都唔知

象牙宮

2024年龍年勳章

rayray 發表於 12-4-30 17:00
如果你係我會唔智買咗層樓, 賺咗錢先, 然後租住樓住先, 等樓價低D時都上車, 或是不賣, 驚上唔番車, 請比D意見, 好矛盾………….
幾時個樓價會跌呢?

男爵府

我都係好似你甘既case, 除非想換大單位, 如果夠住我覺得自住樓120萬係好抵.........住

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

rayray 發表於 12-4-30 17:00
層樓早幾年以$120萬買入, 現自己住緊, 現在已升到大約240萬, 29年樓齡, 一家三口, 家庭收入大約$27,xxx, 有 ...
帳面上你係賺左120萬, 但你未扣除利息個d bor, 扣埋利息賺左100萬多d,

依家出面租樓, 閒閒地都8-10k, 換句話講, 一年要俾10萬至12萬出去,

嗰100萬可以出去租幾多年

大宅

我想賣, 我老公唔想賣

男爵府

你家庭收入唔太高...又有大有細...最緊要穩定...萬一個市照升...你上唔返車點算?何必同個市對賭呢?

侯爵府

真係要諗清楚, 我有舊同事早幾年都係咁諗, 係賺左接近百萬, 但佢都租左4-5年樓, 到宜家仲未上返車.

bmw6828  同我朋友一樣,而家煩緊,因為加租好犀利!  發表於 12-5-2 15:09

大宅

幾時個樓價會跌呢? -----------博一博架咋, 無人敢保證

男爵府

大廚勳章

唔會賣! 除非唔夠住先考慮又或者睇下你層樓係咪係市區?

首頁

尾頁

跳至