自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

情願儲多幾年錢,睇時機買多層就真。
你睇下十年前100萬同現時100萬港幣嘅購買力?
如果唔識投資,
你賣樓賺果100萬好快就用曬。
同埋,如果果100萬係俾老公抓住唔喺你手,
你睇下男人會唔會身痕?
至少買埋好多男人恩物例如相機機頭hi-fi車來
督你眼督你鼻。
然後你地一係繼續租樓,一係高賣高買上返車,
心情唔同曬。

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆:如果你係我, 會買咗層樓嗎?? 請比D意見啦

樓換樓唔得咩?高賣高買, 換間大d返黎, 自住當儲錢~

禁止訪問

水晶宮

唔會賣

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

如果...間屋係唔多夠住..想換大D單位既...咁依家個市好可以先賣,租樓再買樓...

但係如果住得好地地又夠住...就唔會搞咁多野..因為樓市真係好難估..再講搬屋真係好麻煩...搬一搬又冇一舊...如果唔係唔夠住..我唔會賣..

大宅

沙田大圍囉, 夠就夠住, 只係想賺咗錢先, 等平D有機會再入番

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果屋企有地方比你地返去住既話, 就賣啦, 冇既要租既話就唔好啦
租樓都唔平, 起碼都係6-7千, 之前夠話個樓市會跌啦, 呢7-8年咪又冇跌過
你有幾十萬現金係手, 不如供多層收租好過啦~

珍珠宮

賣咗我都會即刻買返間,就跌就跌,講咗兩年,唔知跌咗去邊

男爵府

我唔會賣,
我好驚大上大落, 我需要穩定既生活,
賺左啲錢一間唔知去左邊,
親戚同妳有錢, 同妳借(我諗多左),
一賣一買啲成本都唔少架

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔會賣, 賣左好難買得返,
而且你地一家三口得嗰二萬幾蚊收入真係唔算多,
你地需要既係一個安安穩穩既生活環境
240萬, 依家只能買到D細到不知所謂既樓兼要瞓窗台, 千其唔好制

除非你等一D大股災or沙士出現, 唔係都好難大跌
到你等到呢D時機, 你又怕俾人炒, 減薪, 又係頭痕.......

珍珠宮

好媽媽勳章

我識好多朋友都係賣左層賺左嘅樓想襯樓價低先買返,結果係幫人供左幾年樓後都仲未上得返車。

如果你係用家,其實樓價只是紙上遊戲嚟,請三思。

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

邊個知未來既事, 比我唔賣, 因為賺左既 $, 唔係捱到好耐租乍

我寧願再儲多些 $, 樓價跌時就入多一個單位放租比人, 咁才有機會有2個單位係手

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔賣!

象牙宮

2024年龍年勳章

rayray 發表於 12-4-30 17:14
幾時個樓價會跌呢? -----------博一博架咋, 無人敢保證

自住樓就唔好搏
由其你有小朋友
年年搬屋真系攞來煩

我有朋友 09 年賣左自住樓
然后向新業主租番層樓
就系想搏樓價跌

結果, 個樓價到 e + 都系升升升
兩年幾租金:HK$15000 x 30 = $450,000
層樓更升左 2m

ayi1  唸起唞氣都痛啊!  發表於 12-4-30 17:28

公爵府

hashtag影視迷勳章

如果你係我, 會買咗層樓嗎?? 請比D意見啦

自住樓唔會賣,而家d租都唔平。

水晶宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

自住樓唔會,除非收租樓

男爵府

唔會賣自住樓,如果係樓換樓又唔同講法,邊有人睇市睇得咁準,就算樓市要跌都唔會一下子跌太多,依家賣樓個價位就算跌20,30%,又會平好多咩?
中間買賣樓會有好多支出,佣金律師雜費唔平,仲有裝修費,扣左租樓果D,賺得幾多? 如果真係想賣既,可以計下所賺既可以維持幾多年租,當然係扣晒d雜費先,,之後再決定賣唔賣

子爵府

除非樓換樓,如果自住樓唔會賣,
你想等樓價跌先買返,跌一成二成去買,如果係咁你計番d租金同搬屋賣樓既費用,唔差得幾多,你想跌五成去番幾年前你入既位,我諗難d,以上係我自己既想法

子爵府

唔賣,我而家同你一樣,間屋低水時買的,而家樓價係升左過百萬,但是人工只係加左雞碎咁多,你賣左賺嗰啲都唔知夠你租幾耐,萬一4、5年都唔跌番落去,你就好難再上番車㗎啦

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 szeszes 的帖子

不會賣,安樂二窩好緊要。儲錢等合適時機買多一間,才有投資物業的空間

首頁

尾頁

跳至