自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆:如果你係我, 會買咗層樓嗎?? 請比D意見啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Joshua_BB 發表於 12-4-30 17:13
真係要諗清楚, 我有舊同事早幾年都係咁諗, 係賺左接近百萬, 但佢都租左4-5年樓, 到宜家仲未上返車. ...
我個同事都係丫, 成日估會跌, 早幾年賣左, e+租緊, 仲越租越貴......幾時會調整? 真係無人知.....
放下自在

男爵府

如果夠住我唔會賣,因為點都要住,我寧願到真係跌買多層收租。除非你本身仲有另在層,咁我就覺得無所謂!
而且真係我有好多朋友都賣咗自住樓,話等跌買返,但幾年下來,都係買唔返,租又貴

子爵府

我係你一定唔賣羅 ! (賣左一定後悔)

pinkpink

男爵府

好媽媽勳章

我有幾個朋友都好睇眼前. 佢地有層樓. 賺咗6-80萬都無晒. 佢地都係上一兩年放. 話等個市跌. 跌咗成年幾. 都未跌番佢地賣出個價. 但啲錢用得七七八八 - 買野去旅行, 覺得啲錢係賺番黎. 用得特別疏爽. 我當下年真係跌. 佢地都入唔番市. 按揭年期隨年紀遞減. 而佢地個首期維持當年買樓個筆手期. 又唔知美國幾時加息.

即由0開始.

除非你話你好好定力. 搬番娘家/家姑屋企. 一啲野都唔買. 唔去旅行.... 性. 如果唔係. 你嗰1M好快變50萬. 再變...只會越變越細 - 舊錢.

男爵府

rayray 發表於 12-4-30 17:00
層樓早幾年以$120萬買入, 現自己住緊, 現在已升到大約240萬, 29年樓齡, 一家三口, 家庭收入大約$27,xxx, 有 ...

咁跌到幾多先入番? $200萬? $180 萬?

一個吾該可能交左幾拾萬租先上番車。

珊瑚宮

畀面勳章

如果真係想投資, 用本身層樓再按 (用 Hibo) 套現買層新樓.
但如果自住的話, 除非係換大樓, 就唔會賣.

公爵府

樓主,其實你早年買咗層平樓自住真係做啱決定,而家先唔使捱貴租!但這幾年你層樓雖然係升咗一倍,但講緊既係$120萬而唔係$1200萬呀!$120萬夠租幾多年樓?萬一唔知點解個市死都唔跌,但你個本又用得7788,以你既收入,你好難再上返車,咁到時點算?!

其實賣樓等跌再入市唔係每個人都值得去搏!除非你係賺$1200萬!因為即使睇錯市,咁就由$2400萬既樓down grade去買$1200萬,再唔係買到$600萬囉!但只係得$120萬,你還有幾多退路?
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

禁止訪問

如果你係我, 會買咗層樓嗎?? 請比D意見啦

子爵府

千祈唔好!除非有實際需要, 如換大屋, 我有個朋友, 佢又係賣左層樓諗住等個市跌咁租樓先, 佢賣嗰層係600幾呎幾年樓齡私人樓, 幾年後, 佢而家租緊500幾呎居屋, 樓齡仲有成20年, 朋友仲由在職到而家全職湊, 真係唔知佢下一站仲可以去邊!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我朋友就係賣咗賺咗幾十萬,但係等咗幾年都上唔番車,制唔過

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆 rayray 的帖子

租屋, 個業主兩年加一次租, 唔續租又要搵地方搬, 煩著d小朋友呀

大宅

回覆:20022009 的帖子

唔太懂分析樓巿呀!但只俾樓主一個忠告;千祈咪搞層自住樓,見過親戚朋友例子太多了,賣樓等跌巿,十個十個輸突呀!

水晶宮

不會賣,除非換樓,睇中一個心水盤,最多貴賣貴買,否則,都不會賣.

大宅

畀面勳章

我個case同你差不多, 但無諗住賣...

一來, 租金一d都唔平, 自己個單位, 低息供樓就只係要4千幾, 但租就要6千幾了...

二來, 賣左係賺左百幾萬, 但你計下一年租金比左幾多? o個舊錢仲剩返幾多, 之後再上返車的話, 可以比幾多首期? 仲有裝修費.. 同埋供樓開支又會唔會大左...

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

畀面勳章

我唔會賣咗層咁底價入的自住樓

公爵府

ayi1 發表於 12-4-30 17:14
情願儲多幾年錢,睇時機買多層就真。
你睇下十年前100萬同現時100萬港幣嘅購買力?
如果唔識投資,

超級同意!這是可攻可守策略!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

男爵府

hi,樓主,我case同你一樣,但我未有小朋友
我都諗左好耐賣唔賣,
但請問你們己供完還是還冇欠款呢?
你地賣左會有地方住嗎?(我指不用比錢租.如回父母同住)

侯爵府

情况同我父母間屋差唔多,但佢地住得好舒服,所以除非另有心儀換樓心水,否則唔會賣,亦唔想租樓咁唔心安

首頁

尾頁

跳至