烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

如果食譜教整6吋,但我想改做5吋或4吋,咁分量應該點計呢?

水晶宮

samantha. 發表於 12-5-2 00:52
如果食譜教整6吋,但我想改做5吋或4吋,咁分量應該點計呢?
6寸應該2隻蛋咋喎....

仲可以點改...咪一隻蛋囉...唔通隻半蛋.....

4寸...2啖咋喎....

大宅

醒目開學勳章

回覆:tammy2008 的帖子

咁其他分量又點呢?4吋唔可以做蛋糕?咁D4吋模要嚟做咩嘅?我係全新手,唔想一次整咁多,失敗咗都唔洗掉咁多,而且得我同兩個小朋友食,諗住做小小當下午茶啫

水晶宮

samantha. 發表於 12-5-2 01:08
咁其他分量又點呢?4吋唔可以做蛋糕?咁D4吋模要嚟做咩嘅?我係全新手,唔想一次整咁多,失敗咗都唔洗掉咁 ...

4寸模整 cheese cake 類會好點~

蛋糕就真係....

無人話4寸唔可以整, 小型蛋糕 2cm咁大都係咁焗啦

只係1隻蛋好難打架~

1隻蛋又係做餐勁...2隻蛋又係做餐勁....

算啦, 我唔應該俾意見妳.....係我多事 ~

水晶宮

點解未整就諗定會失敗.....

蛋糕類可以放2-3日都ok架~
或者妳整得好好....唔夠食tim呢 ...

大宅

醒目開學勳章

因為我之前整紙杯蛋糕失敗,又試過整天使蛋糕仔又失敗

水晶宮

samantha. 發表於 12-5-2 01:38
哦.......整戚風蛋糕啦.....易成功好多....因為佢地係攪好粉入蛋黃糊先加蛋白, 所以消泡情況可以控制到80%
唔似妳整紙包蛋糕, 粉一溝入雞蛋糊就會好快消泡 ~

蛋糕仔要整 "牛油蛋糕類" 架...99%都會成功架~

唔好放棄呀....新手整牛油蛋糕類啦....好易成功架 ~

水晶宮

samantha. 發表於 12-5-2 01:38

呢款蛋糕仔我整過幾次....軟過鬼呀 ~ 勁好味架....不過油都唔少架...我會打9折, 都ok焗到, 糖都會打9折, 仍然是ok無問題 ~

如果唔想整牛油小蛋糕, 呢款我勁推薦妳試吓...

上面d同胞寫 blog, 圖文很詳細...唔阻咗妳偷師啊....

很值得做的....
https://www.google.com/search?q=云朵般细腻+--+清水小蛋糕

大宅

醒目開學勳章

多謝你鼓勵呀,有時真係想放棄架,不過又想氹下對仔開心,所以依家都係整餅多。
有時真係好慘,整餐死嘅又要洗,點知出嚟又失敗,又哂埋D嘢喎。
我會接受你嘅提意,試下做戚風先,不過係咪一定要用空心模先做到架?

大宅

醒目開學勳章

唔該唒,但係我想問下戚風=雪芳嘛?
同埋我上次整蛋糕仔點解唔軟熟,咬落好似膠咁嘅?

水晶宮

samantha. 發表於 12-5-2 01:53
多謝你鼓勵呀,有時真係想放棄架,不過又想氹下對仔開心,所以依家都係整餅多。
有時真係好慘,整餐死嘅又 ...
妳整 #8 嗰款啦, 突然諗到架 ~

推介 ~~

材料又簡單到不得了~ 我用橄欖油架, 妳可以用無勁味既油 ( 即係唔好用花生油, 其他都ok )

男爵府

引用:多謝你鼓勵呀,有時真係想放棄架,不過又想

原帖由 samantha. 於 12-05-02 發表
有時真係好慘,整餐死嘅又 ...
唔一定,不過戚風模易熟

水晶宮

samantha. 發表於 12-5-2 01:57
唔該唒,但係我想問下戚風=雪芳嘛?
同埋我上次整蛋糕仔點解唔軟熟,咬落好似膠咁嘅?

...
係呀~ 戚風 = 雪芳...

唔軟, 通常消咗泡, 攪粉入麵糊嗰吓好高難度架

個麵糊要打到變淡黃色, 要可以係上面寫字...個字要停留幾秒架....

通常都係呢2個原因 ( 混粉時消泡 / 蛋打得不夠 )

大宅

醒目開學勳章

咁我明喇,原來消泡係唔得嘅。
果個食譜有個係酒同白醋,可以用其他代替嘛?

大宅

醒目開學勳章

唔好意思,重想問多樣,我個焗爐細,一次焗唔唒,咁淨返果D可以點?等下轉嘅話係咪會消泡?

水晶宮

samantha. 發表於 12-5-2 02:08
咁我明喇,原來消泡係唔得嘅。
果個食譜有個係酒同白醋,可以用其他代替嘛?

...
咩蛋糕來先..... 佢酒既作用係去鯹 or 增香味....

醋係for 穩定 or 咩呀....

即係如果係酒味蛋糕, 就梗係唔可以攪佢啦...佢用白難地...就梗係唔好換雙蒸啦....
如果只係為去蛋鯹味...那可以唔用都無所謂....

醋又係做咩先得架...如果整醃酸蘿蔔...就梗係唔可以換...
如果只係為打蛋白而用....當然可以用少少 lemon 汁代替 ( 其實都可以完全唔加任何野架 )

水晶宮

samantha. 發表於 12-5-2 02:12
唔好意思,重想問多樣,我個焗爐細,一次焗唔唒,咁淨返果D可以點?等下轉嘅話係咪會消泡?

...
係架唔得架 ~

消硬....

大宅

醒目開學勳章

你#8比我果個食譜囉,佢有酒同白醋喎。
咁死啦,啫係蛋糕類係一定要一次過焗唒呀?

水晶宮

樓主妳整 清水小蛋糕 啦..

無點條黑路妳行架 ~

就算海綿蛋糕妳焗成功...佢都唔夠清水小蛋糕同戚風蛋糕咁濕潤 ~ 絕對不能比 ~

清水小蛋糕會比紙包蛋糕更軟滑一點, 剛出爐即食, 會好似食燉蛋咁滑 ~

食個蛋糕會好似食燉蛋咁....妳想唔想試吓....

大宅

醒目開學勳章

比你講到我想即刻去整囉,但我整唔到咁多,係咪全部分量減半就ok架喇?

首頁

尾頁

跳至