2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

呢幾日超熱呀
日日沖3-4次身
遲D生完坐月唔沖得咁多次涼點頂呀
睇個勢都可能要長開冷氣一個月囉~
窮...

別墅

個身發臭

子爵府

係LU, 我都THINK緊呢個問題
長開冷氣我先唔計錢, 但係又話坐月唔好吹冷氣
我都唔知可以點.

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆 AlvinMom 的帖子

係喎, 總係覺得沖極都臭咁~

男爵府

引用:係LU,+我都THINK緊呢個問題長開冷氣我先唔

原帖由 baby_ju 於 12-05-03 發表
係LU, 我都THINK緊呢個問題
長開冷氣我先唔計錢, 但係又話坐月唔好吹冷氣
我都唔知可以點. ...
唔吹住自己都應該無問題
我一定會長開

伯爵府

回覆 baby_ju 的帖子

我諗唔係吹到正風位應該OK卦我唔涼BB都要涼家~
而且喺醫院嗰幾日都KEEP住有冷氣家啦...

伯爵府

nicky_baby 發表於 12-5-3 17:44
唔吹住自己都應該無問題
我一定會長開
茂錯!!!如果唔開的話我應該真係....

大宅

坐月一定開冷氣開足全日,條數真係好噤計

男爵府

Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

真係好鬼熱

大宅

回覆:熱到出汁~ 坐月點算....

真係熱到冇朋友
依家40wk等生,都要日日開冷氣,睇嚟坐月都冇得唔開架喇.....

大宅

引用:真係熱到冇朋友 依家40wk等生,都要日日開

原帖由 Amberme 於 12-05-03 發表
真係熱到冇朋友
依家40wk等生,都要日日開冷氣,睇嚟坐月都冇得唔開架喇.....

...
真係好熱呀,只係瞓係度唔郁都出哂汗,真係唔知生完坐月點呀

禁止訪問

大宅

回覆:sake328 的帖子

最慘係唔知可以忍幾耐唔沖涼&洗頭....諗起都得人驚!

伯爵府

Amberme 發表於 12-5-3 18:25
最慘係唔知可以忍幾耐唔沖涼&洗頭....諗起都得人驚!
沖涼唔會忍呀, 始於都臭家嘛而且又打算餵人奶, 衛生D好....

洗頭就盡人事啦~
但我估自己最多隔1-2日都忍唔住會洗一次

伯爵府

wun0510 發表於 12-5-3 17:45
坐月一定開冷氣開足全日,條數真係好噤計
老公話唔好理, 照開但我自己諗起都肉赤, 但諗起大人忍到阿B都忍唔到啦.....

之後擺滿月又無皮幾嘢, 好好好好好窮呀!!!!!!!!!!!

大宅

引用:Quote:Amberme+發表於+12-5-3+18:25+最慘係

原帖由 WunieCon 於 12-05-03 發表
沖涼唔會忍呀, 始於都臭家嘛而且又打算餵人奶, 衛生D好....

洗頭就盡人事啦~
我媽咪陪我坐月,一早就講話唔可以咁早沖涼洗頭.... 不過,到時我會極力爭取的! 其實,係唔係只要用薑水嘅話,沖涼同洗頭都ok架???

伯爵府

回覆 Amberme 的帖子

西醫、姑娘嗰D話其實沖涼時小心唔好吹到風冷親沖完之後盡快極速抹乾身同暖風吹乾頭就得

其實我覺得應該可以, 但真係要小心冷親囉
薑水主要係驅風~

D外國人唔興呢家嘢都係咁照沖啦, 咪又係大大隻隻健健康康

我見過有D媽媽話除左薑水之外, 用桂枝都得, 話"茶辣"仲勁!!!
我阿媽話買八珍薑油比我加水沖囉, 慳返唔使煲

大宅

回覆:熱到出汁~ 坐月點算....

八珍姜油~ 係八珍到買?

大宅

回覆:WunieCon 的帖子

Thank you!

大宅

希望快D生快D坐月!
我都係會沖涼洗頭開冷氣架LA~最多開細小小個冷氣LOR~

&呢幾日熱咁多, 我都無衫啱著, 之前D大肚衫褲都係冬天款,
好在已經放產假, 如果唔係都唔知著咩野返工~

首頁

尾頁

跳至