在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我覺得好睇自己能力, 但你地一定沒有問題, 實儲倒, 只在乎你自己覺得多與少.夠5夠而已

純粹自己既意見:
阿囡現時9個月,餵人奶,沒有買過衫(全二手),比人湊(只在office hr), 阿囡保險,最基本的衛生用品,如奶樽,尿片(好想用環保尿片(有許多都係二手),但真係好難-原因:沒有那麼多時間清洗), 嬰兒濕紙巾(只限出街用),儲奶袋(儲定0的奶比EE餵), 其他的用品基本上都可用二手的了.- 如父母自己不介意, 可幸的是, 阿囡5算多病, 只係普通傷風咳. 故此暫時最大開支係比人湊+尿片+保險.

New Year New Start Go

複式洋房

引用:我兩公婆月入只有20,000.00,+要五人用,+有

原帖由 bobo-chan 於 12-05-04 發表
我兩公婆月入只有20,000.00, 要五人用, 有時都可以儲到一.二千, 但到小朋友有什麼病痛, 要看醫生, 那這個月 ...
我和你的case一樣,上個月我和兩個女輪住睇醫生;直頭入晒肉。所以要有儲備金應付突發事件!

大宅

回覆:兩公婆都有做野,一個月儲幾多錢?

有錢儲到已經好好,我同c6份收入基本上係月月清。。。

大宅

回覆:兩公婆都有做野,一個月儲幾多錢?

我地家庭支出同你差唔多,其實真係不同階段有不同嘅支出。我仔兩歲幾,日日都返2.5hrs嘅pre-nursery,因唔想婆婆太辛苦,又可以見多d人同學多d嘢!呢個要$7500/month,其他開支都差唔多,不過奶粉會食少咗,而家戒緊片,希望又少一筆!我都覺交税月最辛苦,基本上果個月白做之餘仲嘔凸!其他月份儲到錢嘅!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

好多謝大家既意見呀!真系好有用!最近三個月好多其他支出(冷氣壞左,兩隻貓去驗身,車保險牌費,六萬稅,醫院訂金,搬屋裝修家私等等),管理費又加左,有左bb之後抵抗力差左成日要看醫生,餐餐出街食,結左婚d洗費又未儲返(剛結完四個月,禮金屋企收,大部分系親戚,所以得好少),呢幾個月d一次性支出搞到都無儲錢咁,所以都幾擔心,不過希望過埋呢個月會慢慢儲返返黎啦。第時反而唔太擔心bb支出會好多,我地本身都唔打算比bb買好多衣服玩具之類既野,興趣班都系一樣起兩樣止就好,可能我地都系教書,見到好多小朋友佢地做得好唔系屋企比幾多野佢,而系屋企點樣去教佢,最緊要教到小朋友有好品德,個性好,好多野佢都會識得自己去努力,有時d野預備曬比佢佢都未必明白,所以好多名幼稚園呀,興趣班呀,話比人知我放假就去邊去邊玩之類其實都唔系必要,可能真系見到有呢d野既小朋友好多時都有所謂既港童feel啦,我地又系行平凡路線既,無咁多要求,所以我估同之前既媽媽講既,過左呢幾個月都會慢慢儲返d之前d錢。

複式洋房

我兩公婆月入只有 $30000, 之前冇預算...現有了BB。又有load..冇物業。。我地冇saving....莫講儲錢!現在生活都...所以你們好幸褔!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 yandyann 的帖子

我地既儲蓄都唔係好多, 雖然人工唔錯, 不過我今年先畢業第3年, 老公又早2年先還完DEGREE既錢, 舊年先讀完MASTER, 所以都唔多錢剩, 宜家生活真係好多野都好貴, 就算唔去街唔買名牌都會有好多使費, 所以個個家庭都要省住用!!!

男爵府

點解你地可以俾咁少父母家用?我兩公婆一個月淨係父母家用都已經2萬(每邊一萬)。

侯爵府

carinj 發表於 12-5-6 20:26
點解你地可以俾咁少父母家用?我兩公婆一個月淨係父母家用都已經2萬(每邊一萬)。 ...

咁我諗每個家庭情況唔到既, 如果多兄弟姐妹咪可以俾少D...
我同老公加埋俾2萬3添呀

男爵府

BK Milk勳章

阿B基金保險最少都要$4000

子爵府

有BB每個月多6K
(3K湊B+2K BB奶粉/片+1K教育基金)

每個月儲8K

男爵府

引用:有錢儲到已經好好,我同c6份收入基本上係月

原帖由 tiffany242 於 12-05-05 發表
有錢儲到已經好好,我同c6份收入基本上係月月清。。。

...
請問咁你地加埋搵幾錢個月?我都擔心會唔夠錢用!

正用手機app,請勿點評,因為是看不到的。如要回覆請用引用,多謝合作!

男爵府

引用:我兩公婆月入只有+$30000,+之前冇預算...

原帖由 yandyann 於 12-05-06 發表
我兩公婆月入只有 $30000, 之前冇預算...現有了BB。又有load..冇物業。。我地冇saving....莫講儲錢!現在生 ...
我去差唔多!

正用手機app,請勿點評,因為是看不到的。如要回覆請用引用,多謝合作!

男爵府

點解您地替BB買保咁貴?
我只係替佢買醫療咋, 一年HK$1100,
其它咩人壽儲蓄..全部冇買..
人壽危疾我只會係我同C6買,
基金/儲蓄..我不如自己儲, 自己投資, 自己係銀行供股,....
果D咩基金同銀行PLAN D手續費超貴...

littlethink  係啦, BB出左世我都打算係咁, 自己儲仲好  發表於 12-5-11 08:50

大宅

其實你想儲錢, 二個人出去吃飯,洗唔洗用五千咁多, 我請左姐姐,買野俾佢煮,一個月都係三千幾炸, 四個人吃, 仔仔+工人+二公婆,仲要係係屋企吃埋早餐, 只要你控制到一餐唔過六十蚊, 二十蚊排骨, 抄菜$8, 魚$25 , 三個送都唔過六十蚊, 有時五十蚊都唔過, 比如菜肉瓜抄魚片$18, 煎三隻水蛋$5, 煎肉餅$10 都係三十幾蚊,仲要係够三個人吃喎, 其實想儲錢睇下你點運用.我二公婆收入加埋二萬幾,又有工人,但係我一個月都可以存到八千蚊喎!!......加油啦, 依家省點幸苦點, 但到老了有一大舊錢旁身就差遠, 我現在的目標都係想入多二個單位, 拿來收租, 升值時又可以賣, 可以賺錢.

im_csb  工人買條魚都$3x ....  發表於 12-5-11 00:05

大宅

回覆:mankei416 的帖子

我兩個加埋收入唔夠三萬,仲有工人姐姐,日常開支淨係租屋而家都要一萬,又無錢俾首期買樓。。。真係個個月清,有數得計。。。

littlethink  一萬?? 唔換間平租D既??  發表於 12-5-11 08:58

公爵府

yes lots of bb expenses.....

侯爵府

tiffany242 發表於 12-5-10 15:01
我兩個加埋收入唔夠三萬,仲有工人姐姐,日常開支淨係租屋而家都要一萬,又無錢俾首期買樓。。。真係個個月 ...

搵間平 d 租嘅屋啦. 平得2仟得2仟

littlethink  agree!  發表於 12-5-11 08:59

大宅

Deleted

大宅

睇睇下人地開支, 發覺自己家庭真係使大左
要慳d 先得

首頁

尾頁

跳至