想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

結婚幾個月後發現2邊卵巢有朱古力瘤,1邊7cm大,1邊4cm大!睇過2個西醫,1個建議做手術先,1個建議試下自然懷孕先!因為做完手術會影響自然懷孕的成功率!所以buy第2個醫生,同期開始睇中醫,睇下有冇機會整細粒瘤!睇咗半年,再去睇西醫發現2粒瘤都冇大冇細!當然有失望啦,但至少冇惡化!開始少睇中醫,之後開始每黎m都會有一日腸抽筋!頂咗3個月,終於頂唔順要求醫生安排做手術!再check時,2邊瘤都分別大咗1cm!而腸抽筋原因係因為其中中一粒朱古力瘤"chi"咗少少上直腸度,所以m黎會搞到我腸抽筋!
好快咁約咗幾星期後喺C+做手術,手術好成功!切晒2粒瘤,而且好幸運唔需要切我任何一邊的輸卵管!做完手術後,醫生話黎完第一次M可以開始試懷孕!仲叫我開始每早量體溫!下次M到第一日再約時間上去見佢!
結果,手術後第一個CYCLE當然唔中啦,而體溫亦唔叫好好!雖然係咁,但有D慶幸自己仲後生,仲有幾年先30歲!醫好個病仲有時間慢慢試!而今次醫生開排卵藥俾我食,mark低邊幾日要dodo!食咗排卵藥之後,d體溫靚咗好多..而食排卵藥的cycle會比之前短幾日,around 28-30日到,因為食咗藥會早咗排卵!第一次食,我成34日先黎m,醫生睇我體溫表時以為我有咗bb..因為d體溫升得好靚! 但又要再努力啦,食到第3個cycle排卵藥,次次都話我d體溫好靚,但如果食埋呢個cycle都唔中就要去check輸卵管睇下係咪塞咗!其實自做完手術一直以為黎m會唔再痛得咁緊要,但可能自己本身血氣唔好啦!黎m仲係要食止痛藥!而屋企人開始日日燉花膠比我食,因為滋陰!
到最後一個cycle,今年2月,醫生安排我去照輸卵管,亦開多一次排卵藥俾我食..因為佢覺得我d體溫一直好靚,唔好waste呢個cycle!加上自己上bk睇,好多jm都係照完輸卵管個cycle bingo的!結果,呢個cycle真係bingo!第一次用6d係有淺線!真係苦盡今來,每個月要承受黎m時的痛+m完都會有d"敘"痛!每次m痛就會令我好想快d有bb,因為唔駛再suffer呢種痛!
至於心得,我媽覺得我係食花膠食得多所以咁,因為真係一星期食足6日,早晚各一大碗!真係屋企人用咗好多錢買花膠俾我食!我就覺得係照咗輸卵管關係,因為醫生都話我可能係輸卵管入面有d"潺",所以通一通就搞掂!而自己心情唔覺得好relax,最後呢個cycle我比之前緊張架,因為見好多jm都係照完輸卵管就bingo! 不過呢個cycle排卵後我就再冇飲coffee,花膠照食!至於d jm話食dark chocolate,我都係每日食少少milk chocolate! 而做運動我都有,依然keep住一星期跳2次舞+打羽毛球一次!另外晚晚都有著暖宮褲同埋著襪瞓!因為我個人比較怕涷,想易d bingo都要個肚夠暖!涷飲都戒咗好耐,因為中醫話我個底子係唔啱食生冷野!諗起自己以前唔生性,m到都照食生冷野,成日諗住痛咪食panadol lor!
至於bingo後其實反應唔算大,有d jm話會覺得nipple痛!我又冇;分泌多+水狀,我都冇!只係有d 好似谷m feel咁,但我成日都叫自己唔好亂諗,可能係谷m jie!直至day 28,自己冇啦啦心血來潮準備執衫去跳舞時,手痕check 6d見到有淺線先知自己bingo! 結果開心完係喊..因為要放棄跳舞一段長時間!不過,當然係有BB好啦!我同老公等咗好耐啦!
我知道等bingo條路可以好漫長,所以更加要多d跳下舞令自己個人開心d,relax d!同埋個人都冇咁易肥嘛!我相信,bb係你的..就點都會chi實你!
今日我已經係12w6d啦,bb已經有6cm大啦,so far冇嘔冇見紅冇流啡,暫時肥咗2磅!希望keep到唔好肥得太多啦!
祝各位jm早孕及好孕!

伯爵府

回覆:等了年半終於bingo...分享篇

子爵府

大宅

等了年半終於bingo...分享篇

wish u all the best希望快d到我啦

別墅

大宅

想生BB熱投

男爵府

男爵府

回覆:wishtohavebb 的帖子

複式洋房

大宅

恭喜你呀,聽到你個case 好開心,因為我都同你一樣兩邊有朱古力瘤,希望下個到我啦!

大宅

減齡達人勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

thanks for your sharing.. and congraz..wish u everything go smooth~
Hello, 希望大家多多指教,齊齊分享~
Nice to meet you! ^^

男爵府

恭喜你呀!真的好羨慕你!
希望沾到你的孕氣

珍珠宮

DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

YEAH!!好好消息!
我七年前割過一次,而家就喺子宮生左個肌瘤。
我無咁後生,所以醫生叫我地快啲生BB,話有左個瘤大部份人會消失/縮少。
我都希望快啲好似你咁呀。
沾下先!
笑下又一日。放鬆下啦大家!

別墅

恭喜! 恭喜!

珍珠宮

2024年龍年勳章

恭喜

禁止訪問

大宅