親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位媽媽,
六月訂機票去成都,
想行下 樂山大佛及峨嵋山
六日(自由行)
有無好見議及行程?
因未試過自由行。

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

我上年六月去過,成都去樂山大佛好方便,坐車約一個鐘左右,但係去到仲要轉巴士,仲有會有人拉客叫你去大佛,其實係去一個叫東方佛都的地方,所以要小心,峨嵋山我無去,因為去完九寨溝同黃龍,頂唔住,去峨嵋山就係樂山坐車約一小時就到,不過住宿方面會貴,希望下面啲資料可以幫到你
http://www.lvping.com/showjournal-d104-r1345365-journals.html
I 大蚊豬   

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

都江堰都好靚,但係我無時間去!我仲抽左一日時間坐高鐵去重慶,都幾靚!
I 大蚊豬   

大宅

引用:都江堰都好靚,但係我無時間去!我仲抽左一日

原帖由 fionlei88 於 12-05-04 發表
都江堰都好靚,但係我無時間去!我仲抽左一日時間坐高鐵去重慶,都幾靚! ...
Thanks。其實我有點擔心,怕人生路不熟!

男爵府

tangma 發表於 12-5-4 16:44
各位媽媽,
六月訂機票去成都,
想行下 樂山大佛及峨嵋山

成都都好多野玩,可以咁
DAY1 HK-成都
DAY2 HK-樂山大佛(小心唔好比人點去東方佛都,我就中過招啦)-峨嵋(住峨嵋山頂,因為要睇日山就一定要住山頂,我試過住山腳,一早去迫吊車係多人到你唔信,重有機會上唔到車

DAY3 峨嵋-成都(可以睇成都好出名既雜項表演,好好睇)

DAY 4 熊貓基地

DAY 5 可以去下D古鎮,古街等

DAY 6 成都-香港

成都好多好好味既四川菜,一定要式麻辣火鍋。

大宅

引用:Quote:tangma+發表於+12-5-4+16:44+各位媽

原帖由 oldbean 於 12-05-06 發表
成都都好多野玩,可以咁
DAY1 HK-成都
DAY2 HK-樂山大佛(小心唔好比人點去東方佛都,我就中過招啦) ...
很多謝你提供行程,
和我想大致相同,
其實怕找唔到車,去想去地方?
到時拉住行李唔知點算,
一行六人,從未試過自由行!

男爵府

引用:Quote:原帖由+oldbean+於+12-05-06+發表成

原帖由 tangma 於 12-05-06 發表
很多謝你提供行程,
和我想大致相同,
其實怕找唔到車,去想去地方?
你可以住成都同一間酒店,如有一晚要上峨嵋住,可以寄存行李,又或者連租幾日,豪一晚比酒店,房都唔使轉

大宅

引用:Quote:原帖由+tangma+於+12-05-06+發表很多

原帖由 oldbean 於 12-05-06 發表
你可以住成都同一間酒店,如有一晚要上峨嵋住,可以寄存行李,又或者連租幾日,豪一晚比酒店,房都唔使轉:w ...
係喎,咁我都想唔到,
但我會住兩晚峨眉山,
要否帶咩行裝,
好似山上旅館無熱水冲涼?
如唔住兩日,又怕行唔晒!

男爵府

tangma 發表於 12-5-6 17:24
係喎,咁我都想唔到,
但我會住兩晚峨眉山,
要否帶咩行裝,
其實一日都夠,峨嵋唔同黃山或華山,坐吊車都上到頂。回程你都可以坐吊車或行。其實除左日出同雲海,山景就一般啦。睇馬騮你唔會咁有興趣,因為香港重多。

侯爵府

好媽媽勳章

峨嵋山你要由山腳行上去先感受佢既美, 當年做學生玩獎勵計劃行金, 就係行峨嵋山, 用左3日背住個大背包(6-70L果D)行, 住過3間廟, 洗象池係最靚我覺得. 不過你普通旅遊, 一定唔會咁行

別墅

我上次都係行一日峨嵋, 住一晚, 第二朝睇日出後就落山
不過大霧到乜都睇唔到
落山後轉去樂山大佛, 午飯後就返成都

別墅

如果對行山有興趣, 其實青城後山都好靚

大宅

回覆:哈爾濱 的帖子

我地唔行得,中年人,但只怕一日睇唔晒,
所以預住山兩晚,但又怕多得,浪費一日!

男爵府

tangma 發表於 12-5-7 07:06
我地唔行得,中年人,但只怕一日睇唔晒,
所以預住山兩晚,但又怕多得,浪費一日!

...
咁你一日一定夠啦,除非你想練"百年好合"
其實以前未起金頂會靚d,而家就........

大宅

回覆 oldbean 的帖子

想多問,車問題?
在成都 點叫車往洛山大佛?
行完大佛,點叫車往峨嵋山?
是否要預早訂或去到先訂?
咁在那處訂車?
(全部中年人,想學下自由行,但又驚無力行)

複式洋房

Hi, you can study the local tour at www.ctrip.com
I also joined their 2D1N tour to 峨嵋山/樂山大佛 on Feb.
I joined tour and booked hotel & air ticket through them.
Ctrip is an reputable travel agent for China vacation.

複式洋房

They also provided transportation only.
Search & study it.
Hope to help you.

大宅

引用:Hi,+you+can+study+the+local+tour+at++www

原帖由 Littlemeimei 於 12-05-07 發表
Hi, you can study the local tour at www.ctrip.com
I also joined their 2D1N tour to 峨嵋山/樂山大佛 o ...
Thank I will search which u provide.

男爵府

tangma 發表於 12-5-7 12:37
回覆 oldbean 的帖子

想多問,車問題?

1. 去到第一間酒店,叫佢幫你CALL
2. 機場會有好多人主動黎叫你
3. 上網BOOK 定,好似之前個POST 咁講。 (淘寳都有)
4. 搵下D旅遊網,睇下有冇網友BOOK 過D好司機,叫佢地比個電話你。(我常用呢個方法)

包車可以包兩日,叫佢先由成都去大佛,玩完再去峨嵋, 第二日落山約定時間或CALL 佢接你返成都。

大宅

引用:Quote:tangma+發表於+12-5-7+12:37+回覆+ol

原帖由 oldbean 於 12-05-07 發表
1. 去到第一間酒店,叫佢幫你CALL
2. 機場會有好多人主動黎叫你
3. 上網BOOK 定,好似之前個POST 咁講。 ( ...
真是很多謝你地。

首頁

尾頁

跳至