母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:分享: 在仁安生左三胎, 餵人奶的失敗及成功經歷

很好的一個post! 我餵全人奶餵到一歳,看到你的故事很感觸呢!

大宅

引用:昨日影的,手瓜起展,食野唔駛俾錢!+ +

原帖由 nicolandavy 於 12-05-07 發表
昨日影的,手瓜起展,食野唔駛俾錢!

大宅

引用:昨日影的,手瓜起展,食野唔駛俾錢!+ +

原帖由 nicolandavy 於 12-05-07 發表
昨日影的,手瓜起展,食野唔駛俾錢!
想問你係邊個醫生開刀呀and how much??

大宅

回覆:nicolandavy 的帖子

男爵府

你好叻叻呀, 3個真係唔易, 而家細妹都keep住全人奶, 加油! 不過有個小問題, 埋身餵, 會唔會唔知佢食左幾多呢? 會唔會好癡身?多謝分享

大宅

畀面勳章

回覆 回覆:nicolandavy的帖子

thanks for sharing! 好有同感呢!我都仲餵緊媽媽奶,仔仔15個月大喇!開始係好辛苦,捱下捱下就好快!埋身餵奶果種親密感覺,真係好sweet架!加油呀!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

多謝分享
3月14出世了,只要呀B身體健康,我就滿足了^.^

大宅

回覆:nicolandavy 的帖子

多謝分享,下個月開刀,雖然吾係仁安,但你已經解答左我的憂慮。我都係想埋身餵,所以吾買泵住

大宅

多謝你既分享,我係新手,黎緊都係仁安開刀,而家已經都擔心自己應付唔到同餵唔到人奶,我最怕塞冇奶咋,見到你提及既初乳、第三日谷奶既現象要先按鬆及不建議飲上奶湯水.....呢方面真係教曉左我好多...真係好多謝你,我既目標都係餵半年人奶,我希望自己到時做得到...

別墅

回覆 回覆:memory2012的帖子

pm 左你喇

別墅

回覆 回覆:llmanll的帖子

食幾多真係唔知架。真係靠睇尿片。夠濕片就ok. 同埋食得飽阿b會長肉。初頭半個月最難捱,因為黃疸會令佢成日掛住訓,所以就算佢唔喊,你都要兩個鐘左右叫醒佢食奶,計埋食奶時間,其實即係個零鐘要餵一次。過程係好累。但成功關鍵就係呢半個月。最緊要堅持!至於痴身呢……就一定啦,而家阿女一定要同人訓囉

llmanll  明白了, 謝謝你呀, 好詳細的解說  發表於 12-5-11 18:04

大宅

回覆 回覆:nicolandavy的帖子

寫得很好!加油呀!

大宅

thanks for sharing. 加油呀! 我上胎係乜都唔識情况下放棄咗, 今胎希望成功!

別墅

剛剛生左兩日…未有奶…比囡囡啜過三次…兩邊都已經損左流血…但姑娘話我餵得啱架…咁點算?係係要停下先呀?

別墅

回覆 回覆:celine_ytl的帖子

有冇羊脂膏?有就搽左先?如果在仁安生,每個媽咪有一枝的。

別墅

搽左喇…咁係咪唔可以比BB啜喇?

別墅

回覆 回覆:celine_ytl的帖子

bb食得既。損左會好痛,加油呀!

洋房

分享: 在仁安生左三胎, 餵人奶的失敗及成功經歷

我又係喺仁安生咗兩日,依家餵完2點半嗰餐瞓唔著,心郁郁想好似你咁早一日走

餵奶問題:我個女又係啜損咗我,姑娘建議停餵半日至一日,我又無好似你咁揸得出奶,可以點算?

別墅

回覆 回覆:rachelmama2011的帖子

其實啜損左應該係因為啜既位置唔岩。 快啲搽羊脂膏先。

大宅

我5個月前喺仁安順產,好在第二日親子時間仔仔已經肚餓,玩完半個鐘勁喊食,一埋身就係咁啜,啜到宮縮超勁,跟住佢就學識左點食喇~
而家依然全埋身,出街個個見佢望住我個冧樣就知係自己湊,跟住我一定會好自豪咁講:同埋佢食全人奶呀~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊