母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:分享: 在仁安生左三胎, 餵人奶的失敗及成功經歷

羡慕!我啱啱生完第一胎,經歷有啲似樓主大仔同二仔。我依家差不多全泵,呢幾日已經全人奶喇(yes!)。一日會試一兩次埋身餵,因為阿B早產兼輕磅(35w2d, 1.97kg, 收水後1.9kg),我好緊張佢食幾多,見佢次次埋身佢一係就瞓著一係就每邊啜足15分鐘後都口mark mark 勁忟憎咁我都唔敢埋身咁多次,怕餓親阿仔

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

陪月勳章

別墅

回覆 回覆:viva4ever的帖子

其實咁近生(仲要開刀)係有點風險。主要係驚傷口會爆。不過醫生當時就話响仁安就未試過有爆肚案例。

別墅

回覆 回覆:lolokei的帖子

加油!有第一胎經驗應該會好啲!係可以到時問姑娘借奶樽的。話時話,我覺得仁安既姑娘都好好人的

洋房

分享: 在仁安生左三胎, 餵人奶的失敗及成功經歷

今日返到屋企,頭六個鐘佢幾乎無停過啜,我諗係我未上奶餓親佢,係咪點都要補下奶粉?

別墅

回覆 回覆:rachelmama2011的帖子

我頭幾日都有補奶粉的。你有冇唧過?係咪真係冇野出?不過咁,我覺得如果佢一直肯啜,而唔係只係掛住訓的話,我覺得可以唔駛補住。不過你自己要睇住自己體力。因為有足夠休息才能做奶架!如果真係好累而佢又似食極唔飽就俾少少奶粉啦。如果驚會乳頭混淆可以用杯仔或用針筒餵

洋房

回覆 回覆:nicolandavy的帖子

有擠!擠咗10ml俾佢飲,好有滿足感,咁係咪表示開始上奶? 但之後喺7:30pm, 11:30pm同3:30pm補咗奶粉,好似喺仁安時咁,啜完兩邊先補,因為佢真係不停咁喊 另外想問,係咪要每兩三小時餵一次奶?謝謝

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

無錯, 埋身餵到阿B歲半, 睇住佢肥嘟嘟, 實的的, 個感覺好開心架, 加油!

~~
放下自在

用戶要求終止服務

Thanks for sharing, very good and supportive for me!!

大宅

多謝分享呀,十分有用。但係我想問吓點先知道乳房通晒可以飲上奶湯? 其實生前需唔需要飲定啲通奶湯如通草?

別墅

回覆 回覆:laperouse的帖子

健康院姑娘就話頭七日都不要飲上奶湯。過左七日後我諗要睇自己情況。我第一胎塞左大半個月。响母乳餵哺呢個版面都見唔少媽咪成日塞。至於生產前,我個人認為唔駛飲定通奶湯,反而要飲白蓮鬚清胎毒就真!

大宅

回覆 nicolandavy 的帖子

Thanks a lot for your reply ar

複式洋房

謝謝你的分享啊!你說的正是我們的擔憂。

想問清楚以下幾點:
(1) 魚湯是否開刀後不可立刻飲,為甚麼?
(2) 開刀後幾時才知可以擠出初奶? 有感覺的嗎?

別墅

引用:謝謝你的分享啊!你說的正是我們的擔憂。想

原帖由 nekomom 於 12-05-21 發表
謝謝你的分享啊!你說的正是我們的擔憂。

想問清楚以下幾點:
問題一: 有聽過,不過我估啲人係指生魚湯而不是普通魚湯。因飲生魚湯傷口會出肉芽。但真係要記住,乳線未通都唔好飲魚湯,否則谷爆。

大宅

謝謝分享! 我第1胎餵左1個月就放棄左! 諗番起都好可惜! 希望如果我成功有下一胎我可以堅持啦!! 同埋想問問你搵邊個醫生接生? 佢接唔接順產架?

複式洋房

畀面勳章

2,3小時餵1次真的隔太久了~
我個B依家快4個月都要3個中餵1次,之前剛剛生佢也是不夠奶,我只有在醫院補過1次奶粉,之後出院到依家都全人奶埋身餵,頭2個星期真系攰到想死!未試過連續訓超過2個中!,但只要繼續堅持住就可以了~無論幾攰都要堅持住阿~
我之前試過損左或塞到發燒我都仲要比佢埋身!

所以加油吧!!做到全人奶媽是最好的!!

別墅

阿女半歲了! 我都埋身餵左半年人奶喇! 明天會去健康院打半歲針~ 雖然未知佢重左幾多但睇佢米之蓮咁應該重左唔少!

男爵府

畀面勳章

推推推!!!
同意未上奶, 唔好飲上奶湯, 一上奶就谷住好辛苦又麻煩。
手擠真係好架 , 我當時都手擠咗3日先轉手泵。到變成富媽媽才轉電泵。
我都希望自己下胎可以唔用泵 全埋身搞掂。
希望到時大囡唔好呷醋

男爵府

回覆 nicolandavy 的帖子

恭喜晒!餵左半年真係唔容易!你女女好可愛呀!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊