跳至

首頁

尾頁

複式洋房

身邊的朋友都著急地問我為囝囝選好小學沒有?...因為小兒現在只讀K2, 是要這麼快決定學校嗎?

只怪我太長時間脫離了讀書行列, 又不是在北區長大, 對北區的小學背景完全不熟悉, 曾嘗試看親子王那些講解選校/報讀等資訊, 但好似好複雜 (又有兩輪, 又有什麼3個志願只選第一, 不填二/三等...), 請問有沒有媽媽可以簡單一點告知我現在第一步可以點做? 另北區那些小學是較好的? 拜託晒!!

男爵府

第一步做的.......

係留意小學開放日, 通常集中係某幾日.........要預一日走幾轉!!

選定心儀....

小學無話邊間最好, 係邊間適合你小朋友!!
要自己睇, 同問讀緊的家長及小朋友!! 有對操行嚴格 有極多功課量 有主重數學 有主重英文 有主重成績 ............ 要自己了解清楚, 夠竟邊間先適合自己個小朋友, 因我講呢D, 間間都可以話好!!

要留意, 近年北區小學學位嚴重緊張, 由其以上水網更甚, 因大量跨境學童是可選上水網作為本區........
上水網, 雖然話係上水, 但因為唔夠學校, 所以近年都會向粉嶺同大埔借位......而借得比你都係.....

睇自己有無宗教分.........
無.....就第一輪其實只係選自己最想入個間!! (不限校網, 全港任選)
因只可選一間!!
呢個係計分制........先派高分.........若有同分便抽

到落空, 就等第二輪的統一派位
第二輪分甲乙部
甲部為無校網限制, 有三個志願比你填...........派位會先派這三個志願!! 所以真係想入先填晒!!
乙部只可填你住個區
可跟甲部重覆相同.........
此輪為隨機抽.......無分計

首頁

尾頁

跳至