母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

頭兩日在醫院冇補過奶, 番到屋企補左兩次左右, 第四日番健康院話佢跌得磅多要補多D奶, 跟住果三日我都只係補左三餐左右, 再番去健康院又話人重得慢, 要我餐餐補奶粉. 我冇聽哂, 但補得多左. 跟住宜家磅數進展好OK, 我開始想減少補奶的次數, 希望可以做全人奶媽.

但我有幾個問題:
一) 我囡囡幾鍾意瞓, 有時瞓到拍極唔醒, 有時又食食吓好快瞓左, 搞到餵的次數唔夠多, 就算有幸起倒身, 佢咄咄下又瞓著, 要餵40分鐘的話分分鐘搞成個幾鐘, 浪費好多時間同精力, 佢實際又食唔多. 有時佢真係食到瞓左又搞左一輪都唔多醒, 可否由得佢呢? 如果佢呢餐真係咄得差, 駛唔駛補奶? 補奶的話, 我又驚佢下餐都係咁瞓.

二) 到囡囡好清醒時, 佢好熱烈咁去咄, 咄哂兩邊都唔夠, 就算咄左成個鐘都唔夠, 呢個時候又好似一定要補咁, 如果唔係哭唔停, 嘈到拆天.

三) 想問其實係唔係一定要兩邊餵哂? 如果只餵一邊夠唔夠? 因為有時如果兩邊都20分鐘, 搞一輪又換片又補奶, 冇可能兩個鐘餵倒一次奶呢.

四)有時佢夜晚瞓覺唔醒, 駛唔駛至少三個鐘叫醒佢餵奶呢?

請有經驗的媽媽幫手解答呢 :)

別墅

畀面勳章

回覆:Gooblovebb 的帖子

1) 應該要每次埋身餵完就用泵泵清,勤力先可以增加奶量。因為bb食唔曬乳房既奶,泵出來比個腦知道bb要食更加多

2)如果你有系bb食唔好時泵奶出來,唔夠奶時可以比你泵出來的人奶比bb食。(盡可能唔補粉)

「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」〈箴言〉 22章6節

別墅

畀面勳章

回覆:請教:點樣可以減少補奶以致可以全人奶?

3) feed on demand 初生bb埋身餵唔好睇時間,bb要食就比,過2個月就順喇

「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」〈箴言〉 22章6節

別墅

畀面勳章

4)如果增磅唔理想,我覺得要餵夜奶,對bb好之餘,對媽媽增奶量都有幫助。我會起身泵奶架!

別墅

畀面勳章

回覆:Gooblovebb 的帖子

初生bb系成日訓好正常,大多些少就醒的時間就多喇,所以你依家2-3小時就要泵,遲下等奶量建立好穩定時可以3-4 / 4-5小時先泵一次。有決心一定可以全人奶比bb, 加油!

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果bb真係叫極都唔醒就無法,咁你可以泵出來in case 補奶都係補人奶!我果陣半夜起身泵奶泵左3個月,因為夜晚係造奶好時機!同埋bb啜未必係唔飽,有可能只係想媽媽安慰,你留意下佢有無吞既聲!如果你handle到,可以一邊餵一邊泵,都刺激到好快上奶!加油!

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

男爵府

趣教勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

1)初生好易瞓。試下整醒食奶:搓下巴/手/ 腳等等。
2)夜奶好重要,如果唔起身就要2-3小時叫醒餵
3)有無夠大小便?
4)二邊都可能要比,如果bb要食就比到唔食為此

大宅

唔該哂各位的寶貴意見呢! 我會盡量做, 雖然有時真係攰得很, 皆因我大部份時間一腳踼(冇工人而陪月只係來七個鐘)又有個大仔要照顧, 冇乜時間可以成日去泵奶呢, 好多時BB瞓左我以為有得瞓時大果個又醒左要我睇, 不過我會努力呢!

別墅

我同你的情況一樣,且BB啜得慢,食完一餐再泵清,又差唔多下一餐時間到,根本上唔切奶,補奶粉都係佢嘈到拆天冇佢符嘅時候

大宅

回覆 Fatyunglp 的帖子

之前兩日有點為左咁唔開心, 好想做倒但又明知有因素導致做唔倒, 宜家的心態係盡量啦, 我以一個月為目標, 如果到時體重增加唔多理想, 而自己又太辛苦就算了. 我最近睇過一本書, 講到最好未必係最適合自己, 呢點都值得深思.... 而我見自己大仔剛剛四歲, 雖然只吃過一個月的人奶(都係每餐補奶粉), 但身體好好, 成一歲幾先第一次病, 所以有時真係好多原素影响的. 不過當然, 人奶係比奶粉好啦, 但當我地盡力過後都唔得的話, 都唯有另覓方法了. 宜家, 一齊加油啦!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊