自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

唔知佢地驚唔驚丫,因為我見唔到個過程

大宅

引用:蜜蜂我唔驚,最驚係虎頭蜂,隻隻2吋長,好

原帖由 yenki 於 12-05-08 發表
蜜蜂我唔驚,最驚係虎頭蜂,隻隻2吋長,好大隻
蜜蜂我唔驚,呢D先得人驚,見到要揾定喱.

我家有兩隻大烏龜

男爵府

我5.1果日晌屋企洗窗簾搵到一個剛剛起緊嘅蜂巢,晌冷氣機隔離
諗咗幾日終於call管理處上嚟整走佢
而家一天都光哂~

另外,朋友話果D唔係蜜蜂而係胡蜂,SEARCH過起好嘅大蜂巢係好核突嘅

MiuMiuLi  唔係蜜蜂係胡楓   發表於 12-5-8 20:49
記者朋友們唔該勤力D出去搵料寫新聞,唔好上網QUOTE我D留言落報紙啦,唔該!

珊瑚宮

環保接龍勳章

小蜜豐 發表於 12-5-8 17:29
我5.1果日晌屋企洗窗簾搵到一個剛剛起緊嘅蜂巢,晌冷氣機隔離
諗咗幾日終於call管理處上嚟整走佢
而 ...
小蜜豐....你個名
上次飛入我家廚房的, 我剛GOOGLE了. 原來有D似胡鋒或虎頭鋒. 好大隻, 個尾特別深色的....諗下諗起都標汗.

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

男爵府

alphabetagamma 發表於 12-5-8 17:36
小蜜豐....你個名
上次飛入我家廚房的, 我剛GOOGLE了. 原來有D似胡鋒或虎頭鋒. 好大隻, 個 ...

小蜜豐係我個仔,不知幾可愛

不過上星期果隻蜂就一D都唔可愛,而且睇落仲好有殺傷力,所以冇得留低

wong191    發表於 12-5-8 17:49
記者朋友們唔該勤力D出去搵料寫新聞,唔好上網QUOTE我D留言落報紙啦,唔該!

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

嗡嗡嗡

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:Quote:alphabetagamma+發表於+12-5-8+17:36

原帖由 小蜜豐 於 12-05-08 發表
小蜜豐係我個仔,不知幾可愛

不過上星期果隻蜂就一D都唔可愛,而且睇落仲好有殺傷力,所以冇得留 ...
其實飛得入我屋的不會是花店入面的小蜜蜂一般都係起碼半隻手指公咁大的,我一直唔知原來係胡蜂或是虎頭蜂來的。我淨係知好得人驚

大宅

引用:我好驚蜜蜂架。見天氣熱間屋焗,開窗通下風

原帖由 alphabetagamma 於 12-05-08 發表
我好驚蜜蜂架。見天氣熱間屋焗,開窗通下風。咁那個下晝就會有大蜜蜂或黑蜂飛入屋 ...
有一晚玩緊電腦,見到有隻黑色物體飛入屋,起初無為意,戴眼鏡望真D原來係大強仲要識飛,隻死嘢唔知係咪知我對付佢竟然向我飛埋嚟.於是乎用火酒向佢兜頭淋,最後成屋一地都係火酒.

我家有兩隻大烏龜

水晶宮

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+alphabetagamma+於+12-05-08+

原帖由 chrisunkub 於 12-05-08 發表
有一晚玩緊電腦,見到有隻黑色物體飛入屋,起初無為意,戴眼鏡望真D原來係大強仲要識飛,隻死嘢唔知係咪知我對 ...
火酒都殺到曱甴的嗎?

水晶宮

畀面勳章

回覆:點解一開窗就會有蜜蜂飛入屋?

我住村屋早兩日有隻巨型黑蜂喺度撞我露台玻璃門呀係咁撞搞到我唔敢出去洗衫,今日出去見佢死咗喺地下,唔知係咪撞死咗

子爵府

好媽媽勳章

點解一開窗就會有蜜蜂飛入屋?

係呀!有時會想點解!?有香味!花味!?
有二次係鄲又嘈又大隻

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:係呀!有時會想點解!?有香味!花味!?

原帖由 pinkiesalbe 於 12-05-08 發表
係呀!有時會想點解!?有香味!花味!?
有二次係鄲又嘈又大隻

...
我昨天係咁上網搵資料,我最後白癡到同老公講,可能我地窗簾顔色鮮艷引左佢地來

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:我住村屋早兩日有隻巨型黑蜂喺度撞我露台玻

原帖由 bowling2004 於 12-05-08 發表
我住村屋早兩日有隻巨型黑蜂喺度撞我露台玻璃門呀係咁撞搞到我唔敢出去洗衫,今日出去見佢死咗喺地 ...
我昨天上網查,有人話放了假花在廚房窗旁,有蜜蜂真係會撞玻璃架

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

alphabetagamma 發表於 12-5-8 17:16
我都想, 但係唔係住村屋或郊外, 裝紗窗會唔會好怪??
我住沙田都裝, 出面入面都唔會好外眼.

水晶宮

回覆:點解一開窗就會有蜜蜂飛入屋?

早幾日先有隻大野黎我屋企偷野。。

禁止訪問

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

引用:Quote:原帖由+chrisunkub+於+12-05-08+發表

原帖由 alphabetagamma 於 12-05-08 發表
火酒都殺到曱甴的嗎?
絕對殺得死,一淋即瓜.好過殺蟲水,乾淨利落.第二就是滾水,效果同火酒一樣.

我家有兩隻大烏龜

珍珠宮

畀面勳章

回覆:chrisunkub 的帖子

大宅

引用:Quote:chrisunkub+發表於+12-5-8+17:48+有

原帖由 charlotte413 於 12-05-08 發表
飛強係大肚架,同埋佢地係向住熱既野黎飛,所以成日飛落人面
大肚仲衰,唔可以比佢哋開枝散葉㗎.

我家有兩隻大烏龜

首頁

尾頁

跳至