嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教一下,你地個小朋友大概幾耐會發燒一次啊?要幾多日先康復啊?我個女去了幼稚園之後,2個月唔到就發一次燒,哎,問醫生又話好正常啊,唔算多啦。。
多謝大家分享
我們一定要幸福

複式洋房

請教一下有3-4歲小朋友的家長(關於發燒感冒)

呀仔3歲幾,返緊k1,今年十一月打後都差不多每個月都睇醫生,有時唔止一次攪掂,但唔係次次都發燒,咳同鼻水多。呀仔2歲都已經有返學,上年返半日班,都有唔舒服,今年返全日,病多咗好多。我呀仔一燒親都係成個禮拜。

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

多人的地方一定會感染!
我要為小朋友做個好榜樣, 所以2015年要好好為自己和小朋友預備!!

伯爵府

回覆:請教一下有3-4歲小朋友的家長(關於發燒感冒)

阿女兩歲已入學,兩三歲時,最癲係三個禮拜病兼發燒一次,睇醫生睇到我窮,但係差不多四歲,抵抗力build up咗,真係病少好多。

大宅

哎。。今日發完呢個post,個女就又發燒啦,又咳嗽。剛剛去睇完,話系氣管炎,應該系上了禮拜發燒之後未斷尾。剛剛打左支針,又開消炎藥,哎。。我睇書話,小朋友到了6歲,身體抵抗力就會好好多。。希望快D到6歲啦,真系睇醫生睇到怕,一發燒我就擔驚受怕。仲要而家又陀住細B,真系覺得好辛苦啊。
我們一定要幸福

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我都在這樣的情況折磨中, 阿仔而家4YR+啦, 都仲系成日病, 特別系返左學之後, 一個月度一次, 有時個多月OR3個星期又來了, 早個幾時月前仲肺炎入左院, 舊年差唔多的時間又試過系甘, 早兩日又發燒, 今日先返學, 而家多左阿妹(就來9個月), 兩個又會互相傳染, 岩阿妹呢頭就來好返, 阿哥又來了, 希望呢D日子快D過~ 雖然小朋友病了我就冇覺好訓, 但呢D都唔算得系咩, 心痛既系佢地可憐的病樣mouth:

大宅

回覆 熙fi媽媽 的帖子

覺得照顧2個小朋友的媽咪好叻!!
加油,6歲就會好好多。。等啊,等啊。。
我們一定要幸福

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我系在職媽媽, 有時返工當放下假囉, 想起舊年時阿仔入左醫院, 我又系大住肚去的, 我見人地果D FT媽媽湊住幾個果D先至叻叻啊, 努力, 加油~

大宅

我個仔兩歲返pn. 頭半年個個月都發一次。但兩歲半後真係好少病。連阿妹病佢都沒病。Touchwood. 所以應唔駛等到六歲。

大宅

畀面勳章

我個囡返學前一年最多病一、兩次。最近返學三星期內病兩次啦 平時都有食維他命c, 吃水果蔬菜好多,食omega3, 飲水多。唔知有乜可加強抵抗力呢?

大宅

回覆:Einet2009 的帖子

通常返定咗會好D,半年喇

禁止訪問

大宅

畀面勳章

回覆:blinkblink2011 的帖子

我大囡係全人奶食咗14個月。

大宅

回覆 blinkblink2011 的帖子

我個女,系全人奶到9個月。。一歲前,除了感冒過一次,真系無乜病。之後到2歲左右都好少病。而且每次病都根本唔需要食藥,3天左右自己會痊愈。但2歲3個月那次發燒,我疏忽了,搞到高熱抽筋入院住了5日。日日吊消炎藥抗生素。之後,醫生仲叮囑每次發燒一定要睇要食藥。有時候D醫生擔心再抽筋,一定要我地吊針。之後,就3-4個月就發燒一次。到了3歲,翻學啦,就1個半月到2個月病一次,仲要次次都起碼7日先好,有時候甚至10幾日。
我們一定要幸福

男爵府

我個女剛返n頭半年都好少病,但到下學期開始,個個月睇兩次醫生,上個月最大鑊,中耳炎加鼻竇炎,食左兩個星期抗生素。好左一個月,今日又發燒,唉。依D日子唔知要到家幾時先捱完。

大宅

我個係全人奶仲要係之後一路都冇食牛奶及少食奶類制品。所以除咗返學頭半年,好少病。

大宅

我大囡食人奶食了三年。病睇中醫,發燒唔食退燒藥。多做運動。現在4歲,基本上一年內都無咩特別病痛。

首頁

尾頁

跳至