自由講場

跳至

首頁
12345...23

尾頁

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

其實我真係好怕尷尬,大家街坊鄰舍,日日見口見面,我都唔想面左左,但你地日日見到狗主帶狗行過係到鬧,又咀妙妙,又話D狗唔可以行地,一定要手抱,又要唔可以坐客LIFT,又唔可以入花園仔,(簡直好似以前工人與狗,不得內進般岐視)

小朋友係平台大叫奔跑,嚇狗狗就叫可愛,又成日話狗狗無性,係畜性,又話佢係狗,個樣好惡,點知會唔會咬人....D說話我聽完就忍...但你踩到上心口蝦我狗狗,我一定同你死過....

狗狗係人類社會已經無發言權,做主人一定要幫佢地出頭,維護佢地基本權益.

大熱天時要用口罩簡直係虐待,但街坊怕我就,我讓步同狗狗用....

大雨唔行COVER走廊,但街坊怕,我就,我地只好淋雨,讓你先行....

就算我地等LIFT,有街坊後到,但佢怕狗狗又想入先,我就,我地再等....

點解個屋苑明明可以養狗,唔係應該對有養狗街坊多點體諒同明白?

點解個屋苑明明可以養狗,MOVE-IN時已經知,你仲要搬出一副我地(狗主同狗狗)係影響你日常生活,一副討厭,一副咀妙妙的態度?

我問你,如果我有日同看更講,XX室個位女士戴返個口罩,佢個樣好衰,好惡,唔知會唔會咬人....你有咩感受?

我問你,如果我有日同看更講,XX室個小朋友拖返條繩,佢四圍跑,點知會唔會嚇到同撞到人....你係父母,有咩感受?

我問你,狗狗咬傷/咬死人數字高,定人打傷人,打死人數字高?

不愛狗人士,我相信大部份狗主已經好忍養,最起碼,無狗主會刻意叫隻狗攻擊你先,係未? (況且,狗狗都唔會係無威脅時作出攻擊)但好多家長就會話狗狗好惡,會咬死人....(呢點係我最不能接受.最嬲)

我承認,有狗主好不負責任,任由狗狗大小便係唔清理,反過來睇,香港都有好多市民四圍拋垃圾喇,係未?點解狗主要特別受到指責?

我承認,有狗主唔喜歡拖狗繩,任由狗狗四圍亂跑,反過來,香港都有好多朋友喜歡係行人路上踏單車,亂過馬路又或者開快車影響他人生命安全? 點解狗主要特別受到指責?

請對狗狗同狗主公平一點!

社會是大同同多元,眾生都是平等,我請各狗主做好自己本份,為自己狗狗爭取最大空間同利益,同時希望不喜歡狗狗朋友,請了解狗狗是我們的一份子,不要隨便歧視狗主同狗狗.

yau_grace    發表於 12-5-10 09:36
gigi2001  狗狗咬傷/咬死人數字高  發表於 12-5-10 04:33
kawaiibb  講得好~~  發表於 12-5-10 00:01
janetabcabc    發表於 12-5-9 21:07
DAISYLINYING    發表於 12-5-9 16:55
康康媽咪    發表於 12-5-9 16:50
OSBELBEL  都係我既心聲  發表於 12-5-9 16:19
車仔人    發表於 12-5-9 15:48
sasamung    發表於 12-5-9 15:44
CarrieNazi    發表於 12-5-9 15:31
c.hutchson   x10000  發表於 12-5-9 15:05
小殷子    發表於 12-5-9 14:53
kawai120  relax n just ignore those ppl  發表於 12-5-9 14:34
晴寶寶  支持  發表於 12-5-9 14:04
milktealai    發表於 12-5-9 14:02
blackanne    發表於 12-5-9 13:35
喵媽  支持!!  發表於 12-5-9 13:11
hui太    發表於 12-5-9 12:58
shutupmate415  撐爆你呀!!!  發表於 12-5-9 12:22
conniechan125    發表於 12-5-9 12:12
tkbaby  支持  發表於 12-5-9 12:04
眼訓  各位狗主請按支持  發表於 12-5-9 11:33

男爵府

引用:其實我真係好怕尷尬,大家街坊鄰舍,日日見口

原帖由 八婆仔@ 於 12-05-09 發表
其實我真係好怕尷尬,大家街坊鄰舍,日日見口見面,我都唔想面左左,但你地日日見到狗主帶狗行過係到鬧,又咀妙 ...
樓主其實好明白有很多寵物嘅主人係會對自己嘅寵物視如己出,但請明白佢地始終係唔係人,你唔可以要求人地當佢係你嘅仔女去看待,要你幫狗狗帶返口罩先出街,哩個行為係尊重他人,我本人亦受過好多狗主跟佢地嘅寵物囡囡or仔仔嘅氣,不過無為係道續件講,最後很想樓主你要明白,只要你&你嘅狗狗做好自己嘅本份,係絕對無人會歧視你地的!

SONIYA*B  你要明白,如果你冇汗腺,只能用口散熱,你會點做?  發表於 12-5-10 10:21
march2012  係樓主想減少你地D人既担心先幇狗狗帶呀,唔係欠你的.  發表於 12-5-10 00:00
mw1009    發表於 12-5-9 20:46
charlotte413  同意,下次你出街都可以考慮戴個口罩  發表於 12-5-9 16:49
lauretta  為左尊重他人..請你出街都帶番個口罩, 唔該  發表於 12-5-9 13:39
kapomama  要你幫狗狗帶返口罩先出街,哩個行為係尊重他人  發表於 12-5-9 11:10

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

陳莎莎 發表於 12-5-9 10:47
樓主其實好明白有很多寵物嘅主人係會對自己嘅寵物視如己出,但請明白佢地始終係唔係人,你唔可以要求人地當 ...

你可唔可以解釋下"要幫狗狗戴口罩係尊重他人行為????"我好想知你地睇法!

march2012  chiMAb  發表於 12-5-10 00:01
mw1009  吾駛理佢,佢都傻傻地  發表於 12-5-9 20:48

水晶宮

樓主其實好明白有很多寵物嘅主人係會對自己嘅寵物視如己出,但請明白佢地始終係唔係人,你唔可以要求人地當 ...

最後很想樓主你要明白,只要你&你嘅狗狗做好自己嘅本份,係絕對無人會歧視你地的!

我認為係要狗狗用口罩已經唔係一個尊重行為...

mw1009    發表於 12-5-9 20:48

禁止訪問

回覆:可能你睇完會更討厭狗狗,但係我心底話....

水晶宮

Ms_Bear 發表於 12-5-9 10:56
講得好!

多謝!

伯爵府

我想講一個事實,是有些人真的很怕狗.有次同朋友去友人家開大食會,入到去有隻超可愛的北京狗歡迎我們,但我朋友即時嚇到出返門口.

march2012  咁又点? =可以無啦啦閙人?  發表於 12-5-10 00:03
kawai120  I love dogs, no matter how they look like  發表於 12-5-9 14:35
Lovelybbs  100個agree. 我就係果d人, 我唔憎狗, 遠睇我覺得好可愛添  發表於 12-5-9 13:14

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

其實D人真係好無謂,比我就唔理佢啦.
還掂屋苑比養狗.
帶口罩無所謂,最多比多D水狗狗.
搭LIFT讓您先.
但如果我處處忍讓,您仲要睬到上心口!
比說話我聽,我一定唔會比您恰.
大家街坊都係咁話.
比我就XYZ到佢飛起.

珍珠宮

陪月勳章

引用:我想講一個事實,是有些人真的很怕狗.有次同

原帖由 js1204 於 12-05-09 發表
我想講一個事實,是有些人真的很怕狗.有次同朋友去友人家開大食會,入到去有隻超可愛的北京狗歡迎我們,但我朋 ...
我諗樓主都好明白d人怕狗, 所以好多時主動避開, 不過有d人唔鍾意狗, 都唔洗比咀臉人睇囉(明明讓左都比人歧視, 唉), 養狗唔係犯法架

styh  有時人比狗更可怕!  發表於 12-5-9 14:32

侯爵府

可能你睇完會更討厭狗狗,但係我心底話....

我係好怕狗的,但我唔會見狗就鬧,
講真,我對狗帶口罩好反感,點解要佢地咁做??做主人既好好管教自己隻狗咪得lo,點解要佢帶口罩?
我依家住緊既屋苑,有好多好無公德既狗主,放狗後唔會做清潔,宜樣先最黑人憎,
我覺得養狗同養小朋友一樣,有家教既自然會乖

翡翠宮

冇人迫你地當我地d狗係人 = ="

入境事務處24小時舉報熱線: 2824 1551
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

珍珠宮

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+八婆仔@+於+12-05-09+發表其

原帖由 陳莎莎 於 12-05-09 發表
只要你&你嘅狗狗做好自己嘅本份,係絕對無人會歧視你地的!<-----係香港, 真係唔係囉。 我相信養大狗既一定會感同身受

SONIYA*B  金毛毛正啊 最鐘意攬住佢地~成日都忍唔住去引下佢地  發表於 12-5-10 10:25
lauretta  唔知係咪以為我養緊果隻係哥斯拉囉-.-  發表於 12-5-9 13:43
lauretta  我就係一個養金毛既人..明明我隻狗好乖咁響我腳邊唔郁.都可以比人鬧  發表於 12-5-9 13:42

侯爵府

引用:Quote:原帖由 八婆仔@ 於 12-05-09 發表其

原帖由 陳莎莎 於 12-05-09 發表
我無惡意!但相信你唔係狗主,所以你唔知道,因為真係唔係狗主做足本份就唔會被人歧視!我住單幢樓,比人歧視情況都周時有,even個度係好多人放狗,我帶啲狗去行都比人話你地啲狗行唒啦,成日同啲狗去人地度放……(我2隻係中形),啲家長同小朋友講,唔好過去,狗會咬你等等說話我真聽唔少,我唯有唔出聲,但個心真係好唔舒服!我次次去遠啲都call車,唔想喺條街度行咁耐,比人話!呢度自由講,都唔可以喺度講,真係呻都無位呻下架喇!

翡翠宮

終於開post講啦8婆仔~hahah

我今日可能又好唔得閒啦

八婆仔@  大家討論討論!  發表於 12-5-9 11:10
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我支持您
好好捍衛狗狗

翡翠宮

muybien 發表於 12-5-9 11:04
我諗樓主都好明白d人怕狗, 所以好多時主動避開, 不過有d人唔鍾意狗, 都唔洗比咀臉人睇囉(明明讓左都比 ...
狗係我既~屋係我既~~
$$係我既~

養狗自律唔知得罪左d人乜野~

講真~講驚喎~
你睇睇新聞幾多癲既斬死人~

我見到佢地夠驚啦~係唔係可以鬧佢叫佢返屋企唔好出黎~

mw1009  講得好x10000000000  發表於 12-5-9 20:53
milktealai  我驚大6 多過癲佬  發表於 12-5-9 14:06
rubyplk  未係  發表於 12-5-9 11:52
SA豬豬  講得好~  發表於 12-5-9 11:46

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我唔會討厭狗狗,細時亦養過狗

如果你隻狗狗係你頭相內既狗,講真,我一睇到個心有少少驚,驚佢突然咬我

yingmuffin  我同你有同感  發表於 12-5-10 07:19
march2012  大狗就會突然咬人咩...D人樣惡D你又驚佢突然打你呀?  發表於 12-5-10 00:10
janetabcabc  有d矛盾wo~  發表於 12-5-9 21:07
janetabcabc  有d矛盾wo~  發表於 12-5-9 21:06
charlotte413  咁你就唔好話自己養過狗又盛啦....講D野自打嘴巴既  發表於 12-5-9 16:50

珍珠宮

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+陳莎莎+於+12-05-09+發表樓主

原帖由 skybiebie 於 12-05-09 發表
我無惡意!但相信你唔係狗主,所以你唔知道,因為真係唔係狗主做足本份就唔會被人歧視!我住單幢樓,比人歧 ...
你講既情況我都遇過, 試過我同隻狗係街行(路好闊一定無阻人), 有個阿伯行過來話要劏我隻狗食:;pppp:

mw1009    發表於 12-5-9 20:56
DAISYLINYING    發表於 12-5-9 16:56
charlotte413  佢係咪SHORT架  發表於 12-5-9 16:50
milktealai    發表於 12-5-9 14:07
usbaby  黐巾:;pppp:  發表於 12-5-9 12:00
iqueen  唔係嘛?  發表於 12-5-9 11:20

翡翠宮

jenniferzhu 發表於 12-5-9 11:08
我唔會討厭狗狗,細時亦養過狗

如果你隻狗狗係你頭相內既狗,講真,我一睇到個心有少少驚,驚佢 ...
其實主要係因為樓主隻狗尸已經帶左口罩~都無啦啦比人鬧~~

jenniferzhu  咁又真係過份佐少少,因為樓主已做好多讓步  發表於 12-5-9 11:24

首頁
12345...23

尾頁

跳至