基督家庭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

由於我係天主教幼稚園小學長大,中學才是基督教,就係因為比較過天主教我才信基督教。但爸爸卻持相反意見。你會點選校呢?

侯爵府

我自己小時候讀佛教學校, 佛教學校每天早上要禮佛的; 那時, 我信了耶穌, 覺得禮佛不好, 其他同學仔禮佛時, 我只站著, 記得有一次 (定係幾次呢?) 教佛學的老師站在我身旁, 不發一言, 我心裡很怕...

所以, 我不想自己的孩子年幼時要受這種壓力, 他們仍未分到甚麼是信仰, 怎樣的行為才與自己的信仰相稱, 更別說要勇氣去承受一切"後果"

何況, 若老師教的一套, 與自己教的不同, 不去糾正/重申家教, 對不起孩子, 糾正了, 又好似挑戰老師/學校, 也挑戰老師在孩子心中的地位...

與其這樣, 不如選擇與自己信仰, 教育理念相同的學校, 別要孩子, 老師和學校為難

當然, 你和丈夫意見不一, 是必須"拆掂"先, 否則根本不可選學校

alphaomega    發表於 12-8-20 11:17
cecichow    發表於 12-5-31 01:30
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

我都吾會比我小朋友去天主教學校...我從幼稚園到中學都係天主教學校,到工作後先信基督教,如果你想實行基督家庭既,小朋友灌輸返基督教好重要..又如果小朋友返主日學但平時又天主教會好混淆呢. 你先生揀天主教原因..?他不是基督徒吧?

子爵府

如果同老公最終都傾唔掂, 不如搵間冇宗教嘅學校, 另外再同小朋友如常參與教會聚會, 查經...

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

大宅

好媽媽勳章

唔會,寧願搵間無宗教信仰(如官校)。小朋友仲細,好難同佢講清楚兩者之間有咩分別。佢大個左信D乜我干涉唔到,但係我有責任清楚話俾佢知爸爸媽媽認識嘅神係點,聖經係點講,盡量避免有混淆情況出現。

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

只會選基督教同無宗教既學校...
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

lingan 發表於 12-5-10 13:26
由於我係天主教幼稚園小學長大,中學才是基督教,就係因為比較過天主教我才信基督教。但爸爸卻持相反意見。 ...

一起和老公禱告,將這件事交託。

真的,教養子女需要與天父同行; 你們是子女靈命的一個重要的導師,二人同心同行,先可以幫助女兒建立堅定的信仰生命。
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

多謝各位意見。
我老公都係基督徒呀,我地都想同BB灌輸正確基督教信念,但由於我本人幼稚園到小學期間都係天主教,所以我一直都覺得天主教的學校無乜問題,但我老公就係叫我唔好揀天主教學校,因為會同我地灌輸的不同。而小組亦有B/S仔仔入喇沙,派位前又叫我地代禱,入左又鬼咁開心,所以我都有d confused. 天主教學校中我又真係有幾間幾心儀的,所以才會諗左好耐,忍唔住發帖問下大家會點做。

子爵府

其實,我老公個指示已經好清晰,叫我唔好揀天主教學校。
只不過我自己真係唔多馴服囉.......

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

lingan 發表於 12-5-11 10:49
多謝各位意見。
我老公都係基督徒呀,我地都想同BB灌輸正確基督教信念,但由於我本人幼稚園到小學期間都係 ...

如果認真去了解,天主教和基督教真係有一點不同;

如果是我禱告,我不會求天父俾仔仔入「XX學校」而是求天父帶領我們在選校過程中有平安,無論結果如何,都知道祂已為仔仔安排了最好了!

這是我親身經歷! 我仔仔已經讀緊一間學術水平好好的國際幼稚園N班,我們在"反主流"下為他選了一間以聖經為本的"普通"幼稚園升K1; 即使小組B/S都不明白為何我們要放棄"名校",但我們很有平安,也很感恩天父為我們的兒子預備了最好!

將來我們要為仔仔補足英普方面的學習,但我們確信從小認識天父是最重的,這才是他一生受用。
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

版主

lingan 發表於 12-5-11 10:56
其實,我老公個指示已經好清晰,叫我唔好揀天主教學校。
只不過我自己真係唔多馴服囉....... ...

看看這本書:

http://www.bolbookstore.com/front/bin/ptdetail.phtml?Part=9789881822826&Rcg=31937

P.S. 新版的封面不是這樣的。我在旺角基道書樓買。
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

子爵府

thanks, babyislove.
我一直在學術要求與基督教學校之中內心爭戰,我BB今年入N班,而家已經有一間我覺得OK沒有宗教背景的英普N班收左佢,原本一直有交通問題未解決,我憑信心俾住留位先,最近交通問題居然有解決方案,真係非常surprise及感恩。
去年就係因為交通問題,本來11月份已收到以上提及這間N班的offer,但係因交通問題所以報多左3間做後備,其一係天主教,我覺得樣樣都好合我要求,惟一就係宗教問題。而家我仲等緊個offer,應該呢幾日會有通知收定唔收,而英普N班明天就要交齊校服錢了,所以才出帖問下大家。
我一直都有祈禱,求神俾一間合適的學校俾BB,我唔係要求入名校,不過我要求英普或者至少係英文強的學校。我希望BB開心學習,enjoy返學。
天主教同基督教,當然有唔同啦,淨係個十字架上有耶穌同無耶穌已經好唔同,呢個係我地信仰基礎核心價值。我以前在天主教學校,其實佢地沒有人同我傳過天主教,上聖經堂一樣係講聖經故事,成個小學階段,佢地都沒有一本"聖經" 俾過我,所以我覺得就算返學所聽,同正式返基督教教教會所學的衝突不大。唔知其他人以前返天主教學校又係點呢? 可以分享下嘛?

版主

lingan 發表於 12-5-11 11:58
thanks, babyislove.
我一直在學術要求與基督教學校之中內心爭戰,我BB今年入N班,而家已經有一間我覺得OK ...
語文水平高低,同學習開心與否無咩關係o既! 反而係老師是否有愛心才是最重要! 呢點帶小朋友去interview時應該會感受得到!

我老公係返天主教中學,有一D禮儀真係同返教會唔同。他說當時宗教科係FOR考會考。

我自己係讀基督教中學,每天早會都有好多提醒。上宗教科亦都幫助我札根信仰和認清楚很多道德論理的問題,最重要係老師們的生命見證,讓身邊很多未信的同學在中學階段能夠從他們身上認識這個信仰。

其實好多由宗教團體辦學O既,都係掛名,即是信仰並不是教育中重要的一部份(e.g., 你&我老公以前讀的學校); 那入讀這些學校,對於靈命的成長並沒有太大關係。

至於我自己,我認為仔仔每日都逗留一定時間的學校,對他的靈命成長很重要,所以我們要找一間並不是掛名的基督教學校給他。

當然我們並不是把他的靈命成長交給老師,而是期望家、校、教會一起合作幫助他成長。

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

子爵府

我的中學階段就係比較小學時認識的天主教同中學時段所認識的基督教而決志的。
亦可以話,係因為有返過天主教學校我才會信。
而我的中學係有宗教科但唔駛考試的,包括唔駛考會考。都幾好架。小學時的宗教科記憶中係有過考試,不過好淺嘅。
其實,信係因為老師,生命教育而信。
而家BB間學校,算OK,interview 時都覺得可以。

侯爵府

以下係我地為小朋友選校經過:

未夠2歲, 幫小朋友報N班, 我地o既原則只係"有基督教學校樣式"的基督教學校, 報4間, 4間都有得Interview, 因為其中2間早d有得Interivew, 所以只去左呢2間
第一間: 學校細, 設備相對少, 好少學生, 都唔知會唔會倒閉, interview時, 我地問左一個我地覺得好重要o既問題, 當做測試呢間係唔係"有基督教學校樣式"的基督教學校, 同我地interview o既老師好有愛心, 對小朋友成長好有認識, 亦好包容
第二間: 學校大, 有細細o既攀石牆, 有泳池, 好多學生, 但係interview o既老師對小朋友成長認識好似比家長還要少, 包容亦不足

於是, 我地選左第一間, 唯有希望佢唔好倒閉

開學前, 發現小朋友語言能力出現嚴重問題, 若不是早在2歲前interview, 有N班收, 亦差不多等於一定有K1讀, 到要報K1時, 一定無學校收
原來班主任以前教特殊學校, 對言語治療和動作治療都有一定認識, 所以小朋友入左去讀, 有非常大進步
由於無咩人讀呢間學校, 所以變相"小班教學", 小班教學對我小朋友, 甚至其他小朋友當然有莫大好處
學期中, 收到"成積表", 除了一般評分外, 仲有幾份短報, 是小朋友在學校的幾個事件, 內中說述了孩子的成長, 老師的反應和教導, 以及家長可以怎樣幫孩子

以上一切, 都不是我一開始預期到的, 我們只要"有基督教學校樣式"的基督教學校, 不要表面上的事物, 而神就給我們bonus

說實在, 想要英語環境好的學校不是錯, 問題是, 若你只以此為重心, 則有可能失望
我估你想要英語環境好, 也是為孩子鋪路, 希望他日有保障
我工作的機構, 全球有廿幾萬員工, 當中不乏尖子, 然而今天, 工作已不是讀書叻, 英語好, 有幾多幾多個專業資格, 可令你長治久安

在晦暗不明的世界, 最大的保障, 還是找著耶穌, 也是緊緊的找住耶穌

lopo9321    發表於 12-8-29 12:32
siu_to    發表於 12-6-1 10:53
cecichow    發表於 12-5-31 01:37
ManPL    發表於 12-5-11 17:01
babyislove    發表於 12-5-11 15:07
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

子爵府

Thanks for your sharing, pyjess,我相信神聽你的禱告,亦安排最好的俾你的小朋友。
點解要揀英文較強的學校,係因為有可能在小學/ 中學階段會到海外讀書,為此,早在未出世時,爸爸已經話"小學時可能要走",雖然唔係我的計劃,但唔抹煞有此可能,為此我地mutually agreed 搵英文較強的學校,適應會好一d。
最重要一點,我本人係中文幼稚園直上中文中學畢業,到預科至大學階段,中英文的不銜接、本地中學大學和外國中學大學的適應我全部都經歷過,當中的辛苦、辛酸、覺得比人差的感覺,真係好難受。如果可以的話,我唔想我仔女受同樣的痛苦。當然,學校的安排,都唔到我話事,我只係幫我BB揀,收定唔收,就睇學校的決定。我亦會報一,兩間中文為主的學校,就睇到時神點開路。

大宅

小弟是天主教徒
耶穌講過, 祂只有一個羊棧, 所以我心中一直認為基督教和天主教是兄弟
我也自覺自己是基督徒
十字架上有沒有耶穌像, 其實各自反映不同的信仰觀及教會歷史
而就算基督教之間, 不同教會也有不同的想法及訓導
故此, 我真的很希望大家在主內, 可以各自以自己的方式去表達自己的信仰, 同時尊重彼此的神學觀及歷史背景, 也多作善意交流, 避免單憑簡單的論據就評論誰對誰錯, 畢竟小弟受過太多基督教兄弟的攻擊了

言歸正傳, 樓主夫婦既然都是基督教的朋友
我贊成你為小朋友尋找基督教學校
小朋友就算成績好也不代表長大後會成功
長大後成功也不代表他會是一個有品德的人 (很多高官富商都是例子...)
反而一家人有共同的信仰觀, 而小朋友也交由你們熟悉的信仰團體教導, 實在是再好不過的事情
就算小朋友成績水平差一點, 一家人如果一起堅信主的教訓, 也必定堅信一切事上, 上主自會照料
所以我認為信仰在一切之上, 父母應盡力給小朋友一個好的信仰培訓環境, 至於讀書成績以至將來工作生活, 上主自有安排

fafacat  你是個好見證, 忠於主既教導, 讓大家對你信仰尊重, 是神寶貴器皿, 祝福你  發表於 12-8-28 23:33
pyjess  唔好唔開心, 我敬重你認真相信耶穌, 而非你是甚麼教的教徒  發表於 12-5-12 00:34
lingan  thanks for your sharing 喜勁寶。  發表於 12-5-11 15:13

版主

lingan 發表於 12-5-11 14:04
Thanks for your sharing, pyjess,我相信神聽你的禱告,亦安排最好的俾你的小朋友。
點解要揀英文較強的學 ...
小朋友只要有興趣,就PICK UP得好快,包括語言!

學校的語言環境係重要,不過我自己o既經驗是仔仔愛閱讀、愛發問才是他現時英語發展得好的因素。他不足2歲,已經能夠朗讀中、英文故事書,因為他每天都要讀過才快樂,他很喜歡那些書,他很喜歡和我們一起看書。

我都係中文中學出身,但是我的英語水平比我讀英中的老公更好,當然我的中文亦都比他好。[請不要誤會我自誇] 原因係:我愛在生活中學習英文,包括睇小說、聽歌、睇電影。對於我來說,英語不是一種學習工具,而是讓我接觸我的興趣的工具,係我生活的一部份。而我老公想當年係為考試才"讀"英文。

總括來說,父母一定想為子女安排最好的; 不過正如pyjess分享,不要讓自己在過程中迷路。

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

版主

喜勁寶 發表於 12-5-11 14:28
小弟是天主教徒
耶穌講過, 祂只有一個羊棧, 所以我心中一直認為基督教和天主教是兄弟
我也自覺自己是基督徒 ...
多謝你分享!

我想這帖,大家的回應,只要分享所經歷、所見、所想。無論那一個信仰,最重要是聽道後而行道,活出信仰的生命。

樓主提問,很明顯她是很關心小朋友的信仰生命。

絕對贊成你對樓主選校的想法,尤其是「我認為信仰在一切之上, 父母應盡力給小朋友一個好的信仰培訓環境, 至於讀者成績以至將來工作生活, 上主自有安排」

希望大家日後可在此繼續交流、互相鼓勵。

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

版主

lingan 發表於 12-5-11 13:04
我的中學階段就係比較小學時認識的天主教同中學時段所認識的基督教而決志的。
亦可以話,係因為有返過天主 ...

「我的中學階段就係比較小學時認識的天主教同中學時段所認識的基督教而決志的。
亦可以話,係因為有返過天主教學校我才會信。」 --> 這是一個更深刻的經歷!仔細和老公談談這個選擇、經歷的來龍去脈,他應該會更了解你對為小朋友選校的想法。
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

首頁

尾頁

跳至