自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

我阿媽下星期要開始洗腎啦, 好唔開心又担心, 佢已經 70+, 成日話唔洗得幾多年. 我想問下佢洗完腎後會有咩反應? 食嘢方面有咩要注意呢?

大宅

想生BB熱投 陪月勳章

洗完好似平常人咁, 無咩野。要注意所有配件都要很衛生。佢地有時會有點累, 因為始終有毒素積累晌身體。

食野都係要清淡d, 唔好比佢地以為無幾耐日子就亂食野 (佢地好鐘意用來做籍口), 不能食得太咸同掩制過既食物都盡量唔好食。

叫老人家不用擔心有幾多年, 起碼後生的可以服侍佢地多幾年。

男爵府

醒目開學勳章

回覆 bobbili 的帖子

我有一個"免洗腎秘方",唔知你想唔想試?此秘方只係網上流傳,而非本人所創。希望可以幫到你啦! 如有興趣可pm我

男爵府

最初一定唔開心及不習慣, 她是否用腹膜透析(洗肚)方法, 如果係, 就會容易倦, 坐坐下好容易訓左, 要留意每天的洗肚時間, 冼肚水要磅重及留意清澈度, (相信醫生會向你們解析清楚), 最重要是清潔衛生, 有細菌就麻煩了

可以的話讓她有個舒適的洗肚空間, 即使是家人, 最初都很抗拒不想被人見到, 慢慢適應就可, 食野就清淡些, 不過通常食量很少同無乜胃口, 不用坦心, 洗腎可以洗好多好多好多年, 陪她多點, 適應左就ok 啦

大宅

佢唔係洗肚,係手到搏咗條血管洗. 要去醫院洗, 都好起碼佢唔可以偷雞. 佢成日話如果唔係要陪下我老豆就唔洗啦. 攪到我呢2日都好 down.

複式洋房

佢之前有無响醫院洗過?醫生要佢長期洗血?會唔會之後改洗肚呀?
其實無乜嘢,洗完個人精神d,無咁攰囉~
食嘢方面~ 醫生無安排見營養師?!唔好食豆,但基本上,我62乜都食!

男爵府

回覆 bobbili 的帖子

醫院比佢洗血就好, 洗血比冼肚後的精神好得多, 62原本是洗肚的, 但幾年後, 有一天突然肚痛, 血壓心跳急跌, 雙腳無力又氣促, 經多次進出醫院留醫後, 應該是內裡的機能轉差, 所以改用洗血, 最初都好擔心, 但當他適應後, 效果比想像中好

- 精神好左好多, 同親戚打牌唔會合眼訓
- 胃囗好左, 以前2匙更飯, 現在可吃一碟頭飯
- 講野大聲左, 隻腳行路又好左
- 以前要陀住包洗肚水, 而家輕左(無洗肚水), 行起來較舒服
- 不用每天要留在家等洗肚, 去遠d都唔得,而家去街成日都無問題

所以叫你媽放鬆d, 慢慢適應, 她的手臂洗血位會有點痛, 在冼血前,用暖水敷下會好d, 最重要係洗血後找人接佢, 洗血後血壓改變未適應會暈, 這點要好小心, 如果安排唔到, 留在醫院耐一點, 感覺良好才離開

希望你媽咪早日適應, 開開心心過曰子

子爵府

回覆 fishcow 的帖子

我爸爸洗了几年肚,胃口越来越差。。。 好像你講一样,吃两口饭又話飽,又经常呕吐。 成日都累,提不起劲。

男爵府

回覆 chatterbox_mom 的帖子

洗肚多年, 精神是會差左, 覆診時醫生有無話血色素,鉀是否正常 ? 血色素低,人會累, 要輸血, 62洗肚後期常常要輸血

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆 回覆:chatterbox_mom的帖子

我媽咪都洗緊肚,佢要洗成4包,所以覺得好困身,唔係好開心,又係啲水係個肚度攪到食唔落。。但精神就俾未洗前好

大宅

回覆 回覆:Lovely媽咪的帖子

我媽咪冼肚7年,每日洗3包水,要定時定候真係好困身,但係我地只能做到不斷開解佢,等佢開心點

子爵府

你说得对,我的爸爸现在每个月都要打補血针,精神就時好時壞,有段时间鉀的level不正常。

男爵府

回覆 chatterbox_mom 的帖子

平時有無人睇住佢, 要小心d, 62 就係咁有一天起床暈倒, 撞到頭, 可考慮屋企加個平安鐘

別墅

我爸爸都洗左6年肚, 成日見佢口腫面腫, 個人又累.
聽佢講話佢日日失眠, 想同佢出去行, 又唔去得遠.
同埋會抵抗力會差左.
我牙爸話唔好食牛肉.

chatterbox_mom  我呀爸都是经常水腫 (面和手),可能是去水效果不好。  發表於 12-5-12 23:40

子爵府

以前试過在屋企楼下暈倒 ,好彩d看更见到帮忙,现在请了工人睇住佢,所以暂时不考慮加平安鐘住。

大宅

回覆 回覆:Lingling0722的帖子

如果腫,係咪出水唔好呀,問下姑娘,媽咪有時候都會腳腫,佢話行吓公園做吓小量運動會好一点。

別墅

洗血的話, 要留意血壓, 我阿媽成日血壓低
要控制水量, 唔好以為可以全部洗返出嚟就放肆, 洗唔到咁清架
唔好食魚翅海參芝士呢類, d血"kit"洗唔到架
[url]http://hk.myblog.yahoo.com/yuwaiman814[url]

子爵府

我想请教大家一下,我爸爸经常胃气多,所以很容易就会呕吐,医生开了止呕药,我爸爸不想太依赖,以致不肯吃。我可以做什么帮助他呢?

大宅

回覆 回覆:chatterbox_mom的帖子

我娘親講話好多病友都嘔吐,可能關冼肚事

chatterbox_mom  I see. Thank you.  發表於 12-5-15 00:07

大宅

chatterbox_mom 發表於 12-5-14 11:55
我想请教大家一下,我爸爸经常胃气多,所以很容易就会呕吐,医生开了止呕药,我爸爸不想太依赖,以致不肯吃 ...

我媽医生都有开藥比佢,但唔係 止呕药, 只係類似中和番 d 胃酸咁. 另外唔好食會產生胃氣嘅嘢.

首頁

尾頁

跳至