興趣嗜好

跳至

首頁
12345...10

尾頁

侯爵府

畀面勳章

由潛行空間歸來後,
見到有BK媽媽唔見手機,有內/外置記憶體之間過相後相片失蹤,
亦有小朋友睇相時錯手刪除相片 等等慘劇發生,
每次都只係希望可以要番o的相片/短片,因為手機可以買過但小朋友o的相冇左就影唔番...

雖然時時叫大家勤o的做 Backup,但實情係邊可能 Back 得咁密呀,
有媽媽仲係從來冇 Backup 呢個概念... (不過唔好話人,我自己都係幾個月先 Backup 張SD卡一次) mouth:

咁一個 Android 機用到又全自動o既相片/短片Backup方法就好重要,
所以強烈建議安裝 Dropbox,
Dropbox 可以係你影完相後自動 upload 一個副本去 server 保存,
當手機發生事故時可以去番 Dropbox 下載番o的相...

首先用電腦去 Dropbox 開戶,因為接受推薦果個有 500MB 空位送,
所以唔好直接去開戶,最好接受其他人o既推薦連結,
大家去下面撳其他媽媽o既 Referral Link 去開戶,
(開左戶o既媽媽請將 Referral Link 貼上黎等其他人用)
開戶期間會叫你安裝 Windows/Mac 客戶端,裝左以就會將內容自動下載去你部電腦,唔裝都得…
之後係手機上 Google Play 安裝 Dropbox Apps

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dropbox.android

開 Dropbox Apps 登入,撳 menu制 > settings > Turn On Camera Upload ,
假如你係無限 Plan 建議係 Upload using 揀 "Wi-Fi or data plan",
唔係無限 Plan 就揀 "Wi-Fi only",
另外,無限 Plan 又唔會用 Wifi o既人記得係 Use data plan 揀 "For all files"

Set 好就會開始自動upload,一開頭會幾花時間去 upload 已有o既相片/短片,
之後當你一拍好就會自動 upload,
當他日想下載番o的相有三個方法,
第一係用番手機 Dropbox Apps 入去 Camera Uploads 呢個 folder,
第二係使用 Windows/Mac 客戶端,會自動下載所有野去番 Dropbox folder,
第三可以上番 Dropbox 網頁,登入後就會見到 Camera Uploads 呢個 folder

Dropbox 開戶係有 2GB 免費空間,接受推薦或推薦其他人會多 500MB,
另外使用 Android 自動上載相片功能可以多 3GB,
咁基本上有 5.5GB 空位應該足夠 Backup 所有相片/短片...
(當然想再多o的空位可以互相推薦o下,另外有o的特定 tasks可以加空位,
或者唔想煩可以上淘寶比幾蚊人仔加大都得...)

侯爵府

畀面勳章

如果下面有其他媽媽 post 左 Referral Link 請用下面果o的,
否則可以用呢個

http://db.tt/3r9G8RjW

Referral Link 可以用電腦上番 Dropbox 網頁,
登入後撳右上角 Get free space,
下面可以寄邀請信比朋友、post 上 Facebook 或 Twitter,
或最下面 or use this link with friends,撳 Copy link ,
再 post 出黎就係一條你o既 Referral Link...

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

THX....返屋企攪攪佢先

珍珠宮

2023年兔年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Thx for sharing.

大宅

為保障你o既相片安全,強烈建議安裝 Dropbox

今晚返去試試先, 唔該哂A346

男爵府

好媽媽勳章

我都裝左喇

需要referral的會員都可以用呢條link啊

http://db.tt/vuST9VvS

子爵府

幫人問
噤iphone 的dropbox 有沒有自動上傳的 function 啊?
我有朋友, update iOS 做5時, 做了backup.
但係插完, 個itunes syn 左個iphone...乜都沒晒 囧

侯爵府

畀面勳章

lumijuli 發表於 12-5-13 23:15
幫人問
噤iphone 的dropbox 有沒有自動上傳的 function 啊?
我有朋友, update iOS 做5時, 做了backup.

自動上傳功能只得 Android, Mac 及 PC 版有,
iPhone 因為設計問題 Dropbox apps 應該唔可以主動攞到相機apps o的相,
所以 iOS 只可以番自家 iCloud

lumijuli  嗯, 謝謝  發表於 12-5-14 21:21

男爵府

大宅

A346,

多謝分享^^ 我都裝咗啦, Referral Link as below

http://db.tt/XvFCsgqZ

大宅

可惜我用wm機,無得攞 個3gb

我用人仔台,影左相都 upload得好快
dropbox真的幾好用

侯爵府

畀面勳章

fong媽 發表於 12-5-17 12:55
可惜我用wm機,無得攞 個3gb

我用人仔台,影左相都 upload得好快

wm機?好似冇 Dropbox for wm 喎...

大宅

回覆 A346 的帖子

有的

侯爵府

畀面勳章

fong媽 發表於 12-5-17 14:55
回覆 A346 的帖子

有的

係喎,點解呢度又唔寫呢...

https://www.dropbox.com/anywhere

大宅

或者 wm機太 out 了

侯爵府

畀面勳章

fong媽 發表於 12-5-17 15:00
或者 wm機太 out 了

我搵過啦,你果個 dropbox for wm 並非官方出品,
所以冇 camera upload 呢個功能...

的確依家計 wm 係舊左少少...

大宅

有影相upload的

侯爵府

畀面勳章

fong媽 發表於 12-5-17 18:48
有影相upload的

呢個第三方版本係用 sync,
都可以做到影相 upload,
不過 del 左相會唔會跟手 del 埋 dropbox 裡面個 copy?

大宅

回覆 A346 的帖子

會的

大宅

回覆 fong媽 的帖子

剛剛開了戶口, 正!

未裝的快些行動啦, 不過記住要用手機上傳, 可以額外多贈3G

需要referral的都可以這條link (會有多500MB):

http://db.tt/FLVxXBrW

fong媽  3g 攞到了, 而家我個box 加到22 g了  發表於 12-5-18 23:17
fong媽  係A346,你睇錯了, anyway, 我發現原來可以係pc 做camera upload,  發表於 12-5-18 23:16

首頁
12345...10

尾頁

跳至