跳至

首頁

尾頁

別墅

我個BB係2010出世,來梗要開始搵K班,希望在這裡同大家一齊SHARE。

洋房

回覆:allysharlin 的帖子

My is 2010-10月boy ! Yes 頭疼.
現在有返蒙特梭利playgroup three times a week .唔知道去邊到k1好

大宅

回覆:evaeva321321 的帖子

Where are you attending the playgroup?

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:分享 2013年的K班

我個b是2010年1月b, 開始搵學校資料了!

洋房

靈糧堂遠少少!朋友介紹
衛理堂民意好!又少工課
明我第三選擇
上書房都可以
以我這二三星期的努力搜集的結果
重有無我忽略了解的好學校呀!
Btw 有無人想帶bb出來play day ?我住太古枋附近

大宅

爸B勳章

Me2住太古坊附近,我想報太古城聖安娜中英文幼稚園,因為佢環境唔錯,有室外活動埸。

別墅

回覆 evaeva321321 的帖子

請問你在那裡上Montessori? 我搵梗

洋房

回覆:allysharlin 的帖子

我向上環近fitness first 。DMS上學.其實港島區都有好幾間!你住邊?

洋房

回覆:evaeva321321 的帖子

我個B都係10/01,想報蘇浙,都想搵Playgroup等佢可以係呢幾個月有返學既感覺

別墅

回覆 evaeva321321 的帖子

我住北角區,有冇好介紹? 謝謝你

別墅

畀面勳章

阿女今年入讀蘇淅N班,最保守希望能直升K班,估計問題不大(只要阿女不要犯嚴重問題),這條路目標是升上港同或留在蘇小。此外亦心儀有私小直升或聯繫的幼稚園,如聖心、聖保祿、玫瑰崗。至於派位不錯的聖瑪加利大,亦都會試試。合共五間,唔算多卦?!

大宅

畀面勳章

karents13kaka 發表於 12-6-5 01:07
阿女今年入讀蘇淅N班,最保守希望能直升K班,估計問題不大(只要阿女不要犯嚴重問題),這條路目標是升上港 ...
可以試埋大坑真光同St. Clare's

男爵府

回覆 karents13kaka 的帖子

唔覺得多, 你揀的都除咗玫瑰崗唔太清楚, 其餘都係超多人報, 再搵少少二線 backup 好啲.

別墅

畀面勳章

回覆 chowhui97 的帖子

二線係指?

男爵府

回覆 karents13kaka 的帖子

無咁出名的.... 你揀嗰啲幾間都係超超多人報... 如ST PAUL, 排除拿FORM都排成朝... 真光係一條龍, 上年 INTERVIEW 所見, 成間學校都係人....

不過你有KC BACKUP都OK啦!

別墅

畀面勳章

回覆 chowhui97 的帖子

多謝各位意見. 大感謝.
KCS係一所好學校, 有佢BACKUP係超放心, 所以唔敢太貪心.
雖然KCS講明沒有N班直升K班的基制, 但其實大部份學生都能利直升, 此外我亦要對阿女有信心.

聽聞K班INTERVIEW, 有機會撞期, 又唔敢排得大密.
長遠都想考私小或直資(港同), 所以都希望試下以下幼稚園: SPK, SHCK, 真光TL, RHS
至於SMM, 派位成續真的很好, 這是唯一一所沒有私小而我想試考的幼稚園.
我住柴灣區, ST CLARES太遠了.

大宅

畀面勳章

KCS 同 TL 係同一日interview的,所以可能撞時間。

大宅

畀面勳章

回覆:karents13kaka 的帖子

女仔真是很多選擇。

大宅

回覆:bloglo110 的帖子

重有重開的高主教幼稚園,都可以考慮

大宅

畀面勳章

Based on 我上年尾幫小女報幼稚園所得知:
熱門學校如SPK, SH at least 2、3千人報 (or more),各180個位。
TL 大概2千人報,大坑真光120個位。
KCS好似仲多人報,around 3-4千,但收over 400個K1學生。

首頁

尾頁

跳至