婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 甲狀腺專科

kwokwpy....
我係7年前生完我大女有ge,2003年停葯到現在還未cheek過.所以現在懷孕有D擔心,但我doctor話如果有甲臟線係好難有BB,我估應該冇事,如果唔係都唔會大肚la,我想問

複式洋房

因為甲亢影響新陳代謝,內分泌同經期,如果懷孕初期,孕婦又同時患有甲亢,流產的機會會比較高.我諗,你醫生話有甲亢好難懷孕,係咁o既原因.但係,如果甲亢病情已經穩定,就唔會影響懷孕了.

孕婦因為壓力大,令甲亢復發的機會又大左.但即使服藥期間懷孕,醫生都唔主張做流產手術.只要病情能夠控制,經常monitor住,係無問題的.

其實,一般孕婦都會驗甲亢.所以,如果有,驗血時就知了.

別墅

今日去左覆診, free T4 都係低,TSH又係低,不過醫生話已經升返o的, 都係要check住(8星期後再見醫生), 醫生同我講我既指數真係特別, 生完bb後會check多幾隻荷爾x

複式洋房

yeung99 ......
請問你現在是否懷孕?現在是否食藥???thx....

別墅

喬_媽_媽,

我係懷孕, 而家29週, 無食葯, 醫生都唔知我係咩事, 而家只係觀察, 佢只係話我既指數好奇怪, 好少人有, 係好似係甲高架係咪呀?

大宅

各位:

我都係甲腺高,真係好慘!兩年幾我度數開始降,差不多到正常啦,但就成日形住呢! :-(

我都想要鄺醫生資料,麻煩可以PM我嗎?

複式洋房

我都明白甲亢很煩人,好似成日都番發咁.你打算做手術?

複式洋房

我有長期手震, 又有體臭, 性格易緊張, 很多西醫, 婦科都當我因緊張而手震, 但去年不能成孕, 驚有甲亢.
想問驗甲狀腺是否醫生介紹會較平, 知唔知醫治甲亢藥物會否影響懷孕? :-( :-( :-(

複式洋房

是否有甲亢,驗血就很清楚.大概三四百元左右.

甲亢最明顯的特徵,除了手震之外,仲有心跳,眼突,甲狀腺重大,食慾大振等.跟體臭沒有太大關係,或者,係因為流汗多而引致體臭.但必須分開來看.

甲亢屬內分泌科,當然看內分泌專科比較好.一般你去普通科醫生轉介就可以.價錢很難說,有些三四百元可以取一個月藥,有些大學教授,要一千五百左右.

甲亢影響內分泌,有些人會影響經期,且甲亢病人流產率比較高.但你尚未懷孕,應該先去確定是否有甲亢才作打算.

不用擔心,甲亢係好普遍的疾病.

複式洋房

最經濟方法是否去睇普通科醫生, 叫佢直接介紹化驗所會平D? 定係睇專科?
呢年幾來睇醫生和醫師睇到窮.
Thank you very much!

複式洋房

通常都係o係普通科醫生轉介去化驗.驗左如果touch wood真係有,先至轉介去睇專科.

如果萬一有甲亢,你可以叫普通科醫生轉介你睇政府�私家專科都得.政府緊係平d,不過就要排四五個月左右,睇下你住邊區啦.但係一次攞2個月藥都係70蚊,仲有keep住同你驗血.睇私家就三四百蚊左右,不過可以詳細d,都ok o架.

複式洋房

請問知唔知荃灣, 油尖旺一帶, 睇私家普通科醫生轉介的化驗所是否三四百蚊左右, 有無好介紹? 唔該晒!!
月經期間可否去驗呢?

複式洋房

尖沙咀就識,可以pm醫生資料給你.不過,好似間間普通科醫生都差不多.為何你不去家庭醫生看看?

複式洋房

kwokwpy,
明白啦, 我應先睇家庭醫生, 請佢轉介化驗甲狀腺素, thanks a lot 你的解答. :-P

洋房

hi 各位,

我甲狀腺生了兩個瘤, 其中一個都幾大吓, 可能要做手術.....

有冇人可以pm鄺美玲醫生嘅資料比我呢?

洋房

我試緊個中醫幾好呀..我飲0左3星期個甲狀腺縮細0左
我原本食2顆綠色藥..而家食1顆...
感覺都好ok...
我keep住食..睇下效果點.
唔貴..一星期$280..一日飲2次..係中藥粉..唔使煲

複式洋房

lusze,

太好了.希望你早日康復.

你介唔介意pm個中醫師d資料俾我?

謝謝.

大宅

lusze,i also want 中醫師資料can you email me [email protected] thnx!

洋房

香港北角英皇道700號北角大廈12字樓a座
中醫尹偉倫
鰂魚涌站模範里出口
3:00-8:00p.m.
tel:25629606
大家try try 啦
sunday off
大家一起加油呀!!!!!!!!!!!!!
我今日去覆診,試0下停西藥...有d緊張呀
但係我一定會堅持落去..有新消息再update大家啦!
p.s.係一個彿堂

複式洋房

謝謝你啊!

你食左幾耐中藥呢?

首頁

尾頁

跳至