家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 hiragana 的帖子

我自己從未置業,亦無聯名物業。
如果真係買,我係名副其實嘅"首置"。
點做90%mortage?

男爵府

hiragana 發表於 12-5-15 14:31
得40 萬.... 1年儲 21.6萬... 你要買得起放租都要 at least 120萬 首期.+ 雜費

你可以咁, 90% mortage 買 ...

得咁小資金就儲下錢先, 小心變負資產喎

珍珠宮

vicjo 發表於 12-5-15 15:15

基本上同一般 mortage 一樣, 但要多D 文件 support .

但小心... 有時市差做唔到 90 % ... e.g 2008 海嘯

別墅

而家樓價咁高, 做9成會危險
我覺得現時買樓, 首期起碼要3-4成

大宅

It seems that you want to invest rather than living in. For investment, I won't buy property now. I would choose stocks as they are very cheap and the prices must rise very high one day.

子爵府

buy cheaper flat first !!! dun buy hk island la.....
budget is so tight = =

子爵府

你不如在其他區買層樓租出去,自己在港島租樓主。

大宅

樓主, 你每月能儲1.8萬, 一定買到樓, 等機會吧.

公爵府

very risky property market.....

複式洋房

lucychau 發表於 12-5-29 15:11
樓主, 你每月能儲1.8萬, 一定買到樓, 等機會吧.

我哋家庭計都無你儲到咁多, 希望你目標早日達成~

大宅

vicjo 發表於 12-5-15 15:15

以下係個人經驗.. 有錯漏唔該更正, 唔好打我.
要問問個agent 個屋苑做唔做到90%先, 唔係個個屋苑都可以做到90%. 大型屋苑比較容易. 70% 以上要HKMC 批, (可以上呢度睇睇 http://www.hkmc.com.hk/ ), 批唔批要睇你收入o黎睇你還款能力. 無記錯係at least 月入40% 要cover 到個供款, 個供款仲要係以比宜家高o既息率計, 至於高幾多我唔記得. 本身有其他loan (e.g. 供緊車) 都會有影響.

仲有要睇埋銀行估價估足先好簽臨約, 估價唔足, 做到90% 都要補當中差價, 到時首期就唔止樓價o既10%. 仲有預錢俾印花, 經紀佣, 律師費, 裝修, 傢電. 買$3.5M 有裝修樓o既話, 都要有around 60萬cash先夠.

港島區較大屋苑都可以睇下置富花園同香港仔中心,

子爵府

如果你一個月儲到1.8萬..應該唔難儲首期

子爵府

popocat 發表於 12-5-15 14:12
出租樓按唔到九成,咁你即係仲要儲多一大舊錢先買到港島樓。而且細單位租客質素都未必高架。

...

請教...如果層樓用黎出租..要比多d首期? 唔可以按九成? thx

男爵府

得40萬邊夠買層樓,不如買個車位收租好過啦, 煩少好多野

男爵府

小睡寶 發表於 12-5-30 11:57
請教...如果層樓用黎出租..要比多d首期? 唔可以按九成? thx
要比倒50%先可以租比人,但我知好多agnet都照做。 同埋做9成要比成幾萬蚊保險費, 你仲要預埋租金,未必cover倒供樓既錢。

子爵府

回覆 cowcowb 的帖子

thank you...我以為好似normal比3成首期就得

複式洋房

40萬好似少左D...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

vicjo 發表於 12-5-15 10:30
大力大力:可否比d意見?

我一直想買樓(c9仔覺得有保障d),老公唔buy,所以一直租屋。

唔好買住,睇定 d 先!!

現在樓市反常,一定要跌!!

睇地產股價就知!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

回覆 大力大力 的帖子

大力大力 -- 想請教你 , 我剛放了自住樓 , 是想搬近家人 & 換大d , 現在15 , 16 , 唔買又要租 , 1年租金又10多萬 , 我只是找粉嶺 2百幾萬的樓 , 趺 10% , 也是20 幾萬 , 所以真係唔知點好

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唔好意思, 唔係大力大力, 都想答幾句...

樓主依家想買的樓, 不是自住, 而是用作投資, 如果以這個角度去諗, 除了要考慮樓主本身供款負擔能力外, 最重要係要諗埋租客嗰份, 即係租客的對象...

樓主想要的租客是穩陣的, 換句說話是會比較有經濟能力的, 此類有經濟能力的租客, 一般會對住屋有要求, 即係話假如你手持物業, 有大型會所, 附近生活配套齊全, 學校校網好, 交通利便就會易租出去... 噤你係選樓時, 就可能要選一些大型屋村, 或比較新的樓宇, 甚至是地鐵上蓋...當然, 有齊以上條件, 一定好乸脷, ...

噤第二個問題即刻出現, 依家好唔好買樓呢??? 嘻嘻嘻...好多人都想知

假如棲主想買樓自住, 噤就贊成誠哥嗰句...自住樓就幾時睇岩幾時都要買, 因為有迫切性...

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

首頁

尾頁

跳至