嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

我上星期 35週3 廣華覆診‥1個 5.9磅,另一 6.3磅,
醫生話24號覆診再約期催生!
因32週時覆彪時話 BB已調頭,可順產!
其實我一直都唔知點好!我大仔係催生‥吸出黎的!
順產就對大細都好‥只係擔心自己唔夠力‥
而家仲要知道咁足磅‥我更加冇信心!
最怕到時一個順一個開就上下都有傷口!
開刀就好似好D‥但我又怕始終係政府‥
求奇開個肚‥傷口超大‥到時又痛又唔補得就慘!
有冇媽媽可提供意見?

[

複式洋房

回覆:究竟開刀好定順產好丫?

我係聯合開刀架﹐個傷口都幾好﹐唔算好大。同埋開刀好似對bb穩陣d

複式洋房

回覆 cmabby 的帖子

如果俾我再生 都係會開刀

男爵府

我響廣華開刀生架, 開刀既時候唔痛, 姑娘同醫生仲同我傾計講笑.
3分鐘就生完兩個, 聯埋傷口都係半個鐘既事.
不過之後一兩個星期, 你可能會因為傷口痛而後悔唔揀順產......過左就無野.

其實廣華婦產科歷史悠久又出名, 揀點樣生都唔洗太擔心既, 俾D信心自己啦.

我個陣唸, 若果第二個生唔出搞到要緊急開刀, 到時幫我打直開就大獲啦... 肥左之後會變成前後都有pat pat.... 所以打死我都要開刀.....

大宅

wlkw114 發表於 12-5-17 18:22
我係聯合開刀架﹐個傷口都幾好﹐唔算好大。同埋開刀好似對bb穩陣d
我都希望我係咁好彩!
[

大宅

yamadalei 發表於 12-5-19 04:18
我響廣華開刀生架, 開刀既時候唔痛, 姑娘同醫生仲同我傾計講笑.
3分鐘就生完兩個, 聯埋傷口都係半個鐘既事. ...

其實我唔好怕生仔痛‥都係十幾個鐘‥
但如果係因為傷口而痛就唔知會痛幾耐喇!
我都係怕生左一個後唔夠力第二個要開刀我就上下都有傷口!
請問你係幾週生?老公有得陪嗎?同埋係你堅持開刀的嗎?
因為醫生一叫就叫我約期催生喇!
[

男爵府

cmabby 發表於 12-5-19 10:41
其實我唔好怕生仔痛‥都係十幾個鐘‥
但如果係因為傷口而痛就唔跳會病幾耐喇!
我都係怕生左一個後唔夠力第 ...

我係正常38週生, 廣華會36甚至37週先約期.無論揀邊種升法, 雙胞胎老公都無得陪.....醫生DAY1就係甘叫我試順產生. 最後BB都無調轉頭, 要開刀. 其實雙胞胎點生係你決定既, 佢會盡力遊說你佢認為對你好既方式, 但最尾係要你簽紙決定. 呢個係姑娘講既.

大宅

yamadalei 發表於 12-5-19 11:41
我係正常38週生, 廣華會36甚至37週先約期.無論揀邊種升法, 雙胞胎老公都無得陪.....醫生DAY1就係甘叫我試 ...
我就37週3會返去覆診‥佢話到時約埋催生期!
我之前都依稀記得睇過個POST話廣華孖冇得陪‥聯合就有的!
我孖女30週時已調頭,
上次覆診35週3時,[email protected][email protected]
我好擔心自己唔夠力生‥因為大仔都係吸出黎‥
而家兩件都咁大隻‥我都唔知點好!

[

男爵府

引用:Quote:yamadalei 發表於 12-5-19 11:41 我

原帖由 cmabby 於 12-05-19 發表
我就37週3會返去覆診‥佢話到時約埋催生期!
我之前都依稀記得睇過個POST話廣華孖冇得陪‥聯合就有的!
我 ...
哇! 標準體重呀!
媽咪好叻呀!

男爵府

引用:Quote:原帖由 cmabby 於 12-05-19 發表我就

原帖由 yamadalei 於 12-05-19 發表
哇! 標準體重呀!
媽咪好叻呀!
我對B生出來得2.47同2.57kg.低空飛過唔洗落兒科

大宅

yamadalei 發表於 12-5-19 12:57
哇! 標準體重呀!
媽咪好叻呀!
哈哈哈‥都唔知係咪好!驚超磅咋!
但我俾佢地吸乾‥我每次都輕‥只是肥佢地‥
而家35wk時都只是重左14磅‥但佢地都12磅啦!

[

男爵府

cmabby 發表於 12-5-21 15:32
哈哈哈‥都唔知係咪好!驚超磅咋!
但我俾佢地吸乾‥我每次都輕‥只是肥佢地‥
而家35wk時都只是重左14磅‥ ...
醫生話標準係唔好超過17kg, 我生個時係重左15kg, 後期日日食雪糕甘濟.......我個人都肥左, 面同手腳都係, 生完1星期返到屋企磅重, 都仲有8kg (17lbs)走唔甩. 好彩兩個月之後可以去返陀仔前既體重.

大宅

yamadalei 發表於 12-5-21 16:27
醫生話標準係唔好超過17kg, 我生個時係重左15kg, 後期日日食雪糕甘濟.......我個人都肥左, 面同手腳都係, ...
係咩‥原來標準係 17kgs‥但我而家只是重左7kgs‥
不過都好‥肥B唔肥我‥不過我估我坐月時都會肥返‥
[

別墅

我之前懷孖B,都係15, 16, 唔知點好, 最後都係聽左doctor 的意見, 順産生左, 當第一個出左, 第二個就好快出喇...

公爵府

陪月勳章

通常開刀係幾多周呢?
37或38,我見好多孖媽都係呢個周數!!!

首頁

尾頁

跳至