懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

死啦,我又係食左成10餐喎。。。
百無禁忌,咁未食唔好食,食左唔好再食囉~~~

男爵府

咁食薑糖/飲薑茶/Ginger Ale得唔得呢?
因為外國醫生都建議孕婦如果作嘔可以飲薑茶/Ginger Ale 架喔…

http://www.mayoclinic.com/health/pregnancy/PR00004

我仲一見唔舒服就飲添, 飲完真係無咁想嘔舒服好多!
咁煮菜加薑ok嗎?

大宅

死喇! 我每星期起碼都食一次吉x家的牛肉飯, 佢d甜酸子薑, 我每次都食一包 , 因我一向都喜歡吃子薑, 吃左之後身體又冇咩特別感覺, 會唔會BB有問題連我都唔知呢? 我只有10wk, 仲未有胎動, 所以都驚唔知會唔會有影響?

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我就試過5個月同6個月時食過豬腳同蛋,但冇食薑,
仲飲埋醋,加埋食過2次,
不過每次食少少,
我又唔覺有事.
The ticker URL: http://lb3m.lilypie.com/gFQmp8.png
http://tickers.baby-gaga.com/t/foxfoxadb20091003_-9_My+child+is.png[/img][/url]

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

我諗食少少薑醋冇野既.

洋房

我早幾日突然間好想食, 咁咪去酒樓叫咗一碗食(約2:30左右),食的時侯很開心, 但點知到了7:30左右, 在子宮的位置很不舒服, 好似成個子宮拉住一樣, 當時我都唔知咩事, 只好立即上床休息, 到我打去問我睇開那個中醫, 佢就叫我唔好再食薑醋, 意思是很燥, 是生仔後才食, 所以千萬吩咐我唔好再食, 因為當時佢應該是睇緊其他症, 所以我沒有再問得太詳細, 但我都係覺得唔食為妙

大宅

我都食左幾餐豬腳啦, 淨係豬腳唔怕掛.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

唔可以 , 千萬不要吃呀 !!!

原文章由 shirleymow 於 06-1-7 13:27 發表
有d人話薑醋有豐富鈣質, 大肚婆要食.
有d人話薑醋會收子宮, 大肚婆不可以食.
咁邊個先真 ?-( ?-(
定係懷孕到某個週數就可以食呢, thanks

珍珠宮

嘩! 乜唔食得架!! 我都唔識死, 我剛剛有果陣約9週我表姐啱啱生咗, 我果陣好想食酸嘢, 所以就日日都食, 仲要叫工人買料自己加上去添, 食咗都成2個星期呀, 而宜都乜嘢呀!我陀緊係孖胎。 

quote]原文章由 彥仔媽媽 於 07-11-29 13:42 發表
唔可以 , 千萬不要吃呀 !!!

[/quote]

別墅

吓, 我初初有時仲成日去酒樓食tim, 食左起碼5次以上。之後真係唔敢食了, 等生左先食。

原文章由 bigbighei 於 07-11-30 17:06 發表
嘩! 乜唔食得架!! 我都唔識死, 我剛剛有果陣約9週我表姐啱啱生咗, 我果陣好想食酸嘢, 所以就日日都食, 仲要叫工人買料自己加上去添, 食咗都成2個星期呀, 而宜都乜嘢呀!我陀緊係孖胎。 

quote]原文章由 彥仔媽媽 於 ...

子爵府

食薑醋係唔得,但係食薑、食醋、食豬腳係得架!
我個中醫叫我食多d薑,因為可以止嘔、暖胃,
因為生薑好難食,所以媽咪用醋醃左,咁就容易d入口,我日日食,真係可以令我無咁想嘔。
但係豬腳比較肥膩,係可以食,不過唔好食咁多。
大家唔好自己嚇自己啦!

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

一個個人身子la, 我燥底, 所以無食, 食完會喉嚨痛, 尤其d天氣咁乾燥, 好似對肚內bb皮膚唔好ga

子爵府

我都食左幾次啦, 唔覺有乜問題喎
我第一次食都唔夠三個月添, 其實食少少無問題的, 除非你食好多啫

根本你食乜食得太多都係唔好架啦, 你地話係咪啦

大宅

食冬薑止嘔可以嗎?我食兩個月啦!

首頁

尾頁

跳至