2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女出左院10日返健康院CHECK聽心跳先知有雜聲,要去醫院住一晚CHECK心電圖,後來知道係"心室格膜缺損即係"心漏症",而家要長期食藥,有冇5月既BB都有呢個情況??你地既BB又洗唔洗食藥??

複式洋房

心漏病

我個BB都有雜聲呀!要去醫院排期,我都好擔心!

大宅

我大女都有心漏,但好輕微,唔洗食藥/做手術,只是定期復診,覺察, monitor 住生長係咪合標準 fall on the growth curve. 兩歲時個洞自己合埋咗好番了。依家佢快四歲啦。

當初醫生話佢如果大得唔好,兩歲個洞都未合埋就要做手術。初時兩歲前唔可以比佢喊得太激動,亦唔好比佢太激烈運動,要留意佢的面色,喊或運動後如面色發紫要立即入院。

小朋友有病係會好擔心架,唯有聽醫生話,盡力醫,BB生命力好強,好快好的。加油呀!

大宅

回覆:elanelan 的帖子

想問下你囡囡個心漏喺係心房定心室?

大宅

回覆 回覆:rainer_lam的帖子

我大仔都有先天心漏同埋大動脈狹窄,做過兩次手術。今胎瑪加烈幫我照埋結構,20週、22週、34週共3次,話要照清楚D個心。但都不能百份百。

大宅

我大仔都有先天心漏同埋大動脈狹窄,做過兩次手術。今胎瑪加烈幫我照埋結構,20週、22週、34週共3次,話要照清楚D個心。但都不能百份百。

別墅

回覆 sukibaby817 的帖子

唔洗太擔心既...應該唔會有事...
你留意下佢食奶急唔急,大約幾耐食完餐奶,食奶有冇氣速等....
希望係BB冇事健康成長~~

別墅

回覆 elanelan 的帖子

我個女個窿有5MM大....醫生話中間SIZE大....SOFAR個女而家差唔多20日都冇乜野...我都唔敢比佢喊得太耐同太激...我又係驚佢個心負荷唔到...

別墅

回覆 TurtleC 的帖子

有分別???醫生淨係話心室格膜缺損....話心臟左右心室中間塊膜穿左個窿....

別墅

回覆 MyBear 的帖子

我姨甥仔細個都有...我家姐話唔洗太擔心...多數會自己埋口...
咁你而軼第2胎BB進展成點??

大宅

我第二胎bb只是29週,上兩次照結構dr都話正常。

首頁

尾頁

跳至