跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

0601"媽咪會"

hello

過黎呢邊傾丫,分享一下你/小寶寶的經理。
我係12月生左minkly(早產),但通常都係入黎1月呢邊,minkly係ICU出院後到依家已經滿月了,佢暫時黎講好好湊呀,食完奶奶就訓,訓完就食~~~同哥哥個時好極端喔!!!
不過我餵奶粉,我諗餵人奶的媽咪一定好辛苦了!!!
大家加油呀~~~

男爵府

Re: 0601"媽咪會"

我係餵全人奶,係就係辛苦DD,不過適應左啦。

我又寫緊一篇出院後首十天,大部份都會係餵奶經歷,寫完再post上來share下。

大宅

Perria :
我同妳一樣(12月開刀), 不過都係返嚟0601呢邊吹水多,
事關呢度已經同班靚媽情根深種囉 我囡囡仲有九日
至滿月, 都係食奶粉! 呢排成日喊要人抱...都係公公累事..
搞到我去廁所都唔得閒 :-(

mrsmcdull :
又話唔夠訓, 仲對住部電腦咁耐?
不過出書媽即係出書媽,睇見妳d論文咁受班媽咪
歡迎, 又幫到人, 都替妳開心呢
我想放晴晴落媽咪度之後, 搵日想去妳度睇妳&囡囡...
順便計劃下我地下次既gathering..... :mrgreen:

男爵府

mr2

梗係好啦,你都知我足不出戶啦。

尋日同夜晚阿囡都乖到笑,索食仲準時過乜,所以我終於間住一日入面

大宅

妳地就好啦, 我都唔知仲要等幾耐
我都好想join妳地呀

大宅

畀面勳章

我同你一樣, 唔知仲要等幾耐...

車莉 寫道:
妳地就好啦, 我都唔知
我都好想join妳地呀

複式洋房

hi....我預產期係一月八號依家遲左兩日喇....又緊張又擔心想佢快D出世呀

大宅

坐在屋企等
十分之悶
現在有小小咳
都好驚
因為以往一咳
就3個月呢 !

男爵府

好媽媽勳章

我個小b係聖誕節出左世呀
小b上星期去左健康院,話佢體重上升得不理想,我諗係因為佢的奶粉唔

別墅

我亞囡仲有四日就滿月,初初返

男爵府

嘩 9磅啦? 你餵人奶定奶粉呀?

我後日都要去健康院,希望有番7磅啦。

[quote]
fongfong223 寫道:
我亞囡仲有四日就滿月,初初返

複式洋房

我bb係12月19日出世, 出世後我都冇乜人奶, 但都諗住有幾多餵幾多啦, 之後再補奶粉, 食得都唔錯, 但就成日扭計, 要人抱, 由其是係夜晚, 我都冇覺好瞓, 我都因為咁喊左幾次...

因為日間d schedule 好密, 一早起身(5,6點到)餵一個鐘人奶(因出得慢, 同要食兩邊), 之後補奶粉同換片又差唔多一粒鐘, 跟住沖涼洗頭半個鐘, 先有兩個鐘到小睡.

之後10點幾叫老公起身整早餐, 食完早餐就同阿b沖涼, 沖完涼又差唔多到阿b第2餐, 老公又番工. 阿b食完(又係2粒鐘), 我就lunch, 之後收拾下同check mail (自己同公司), 上黎bk一陣 (呢個零鐘係我小小私人時間), 個鐘點又到, 交低佢要做d野又要餵阿b (又係2粒鐘)...

阿b食完我又要諗定叫鐘點聽日買乜餸...之後就食dinner
食完dinner, 去下大解...(只有呢小小時間) 8點到阿b又食奶...

呢餐奶佢食完我都會想小睡, 但通常阿b都唔俾我瞓, 係咁扭計, 扭到爸爸放工番黎(11點幾), 我先有個零鐘瞓, 跟住就係last餐奶, 食完加扭計都要3點幾先瞓, 好彩就如是者咁就一日, 唔好彩, 阿b就扭到第2朝....\

好辛苦呀...bb

大宅

may123,

我只係餵咗10日人奶(之後會補奶粉)就轉咗全部餵奶粉, 因為真係覺得好辛苦, 所以放棄咗, 我個女食A+就無熱氣問題, 不過佢每餐奶與奶之間都飲2安水, 我諗所以佢就無便便困難!

大宅

大家好, 我b囡係十二月三十日出世, 講開飲人奶, 我b囡唔係好食人奶, 懶得吸, 搞到要補奶粉, 禽日母嬰健康院姑娘話上星期同今個星期輕左小小, 叫我地唔好因為b囡肥就住餵佢, bb肚餓就餵佢, 因為我b囡出世有成9.7磅, 依家十一日人仔就有10磅了
我都想join埋大家的gathering分享下奏bb心德 :lol:

大宅

HI, ALL
我返來了,我b囝12月26日出世,是他爸爸最好的禮物。我好耐都無上黎了,因為餵阿b食人奶,好辛苦。真係無得苦,現在過了十二朝,身體開始好番少少,才上來。

我b囝一樣食人奶食得唔係咁好,體重輕了,又黃疸,所以要補奶粉給他食。好羨慕以前未生既生活。

大宅

車莉 寫道:
妳地就好啦, 我都唔知仲要等幾耐
我都好想join妳地呀

車莉,
我地咪又係咁心急等妳既好消息.....
不過都快架啦...妳趁依家爭取多d睡眠時間啦...
第時真係忙到妳唔敢像架 !

大宅

bbemily506,
我囡囡同妳囝囝同日出世架 ! 不過我係開刀既 !
扭抱問題, 妳不如試下放爸爸d衫係囝囝身邊,
等佢(文)到陣除... 今日我媽子教我既, 因為bb依家都係
聞味道有安全感喎... 頭先我都試左, 又幾work喎!
妳唔好喊呀... 老左對眼唔好架 !
唔開心咪上bk留言討下苦水囉, 我地個個都係咁架啦 !
bb滿月後一切都會隱定d架啦 !

大宅

May,

小b大便硬硬 , 你可以係兩餐中間餵佢飲d水
今日我去健康院個醫生都話可以嫁, 咁小b去便便時會冇咁辛苦

大宅

mrsmcdull

我冇餵人奶經驗,但知道一定好辛苦了!!!等看你既"餵人奶經歷篇"~~~ :lol:

大宅

may123

係呢~~你仔仔依家食梗邊隻奶粉呀??一日可大大幾次呢???唔好咁擔心~~實有一隻奶粉岩小b!!!
minkly出世得4磅多ddd(早產)而25號個日返左屋企,托賴到依家幾好,依家有6磅半了~~~真開心!!!

首頁
12345...8

尾頁

跳至