跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 0601"媽咪會"

all,
妳地就好啦!
我BB面黃照燈後,唔肯埋身食人奶.自己又情緒低落,成日喊.傷口發炎,又發燒.奶量大跌.要食藥,乜都補唔到. :-(
又唔出得街,又無心機找人.餐餐驚下一餐呀B唔夠奶食......

大宅

南瓜,
我初初都係咁呀, 佢又唔係好食, 又食得慢, 自己d奶又唔多, 一路餵佢食奶瓶, 自己一路 :-( , 好彩有老公鼓勵, 之後又飲好多有益湯水, 食好多野, d奶就好左而bb又肯食, 真係24小時唔停比佢啜, 慢慢0黎啦, 一定得0架
南瓜 寫道:
all,
妳地就好啦!
我BB面黃照燈後,唔肯埋身食人奶.自己又情緒低落,成日喊.傷口發炎,又發燒.奶量大跌.要食藥,乜都補唔到. :-(
又唔出得街,又無心機找人.餐餐驚下一餐呀B唔夠奶食......

伯爵府

車莉....妳住邊區,我知果個做馬鞍山區! or妳可以搵家務通幫手呀~![quote]
車莉 寫道:
米水,
有冇資料?[quote]
米水 寫道:
車莉...有2個鐘架,請個鐘點黎2個鐘,幫妳煮lunch,預備dinner d餸,打掃埋咪得囉~![quote]
車莉 寫道:
我都知 [quote]
mrsmcdull 寫道:
都有D難度,因為家務助理要返3-4小時一次,你只買

男爵府

南瓜,

我BB因黃疸而家都仲係醫院觀察, 我都係pump住奶比佢食, 當然唔足餐數, 但見每日多少少, 自己都好開心.
我知返到黎未必肯埋身食, 但係我都唔放棄pump 奶, 努力呀.
我都會擔心BB, 就算唔洗照燈, 未去到安全指數, 醫院都唔比佢走, 有時都好upset. 但為著佢健康, 留院都好既. 做mummy太多野要擔心. 你都放開d. 盡力而為, 有幾多餐就比幾多餐, 唔好迫自己.

大宅

哦, 2317 4567 [quote]
米水 寫道:
車莉....妳住邊區,我知果個做馬鞍山區! or妳可以搵家務通幫手呀~![quote]
車莉 寫道:
米水,
有冇資料?[quote]
米水 寫道:
車莉...有2個鐘架,請個鐘點黎2個鐘,幫妳煮lunch,預備dinner d餸,打掃埋咪得囉~![quote]
車莉 寫道:
我都知 [quote]
mrsmcdull 寫道:
都有D難度,因為家務助理要返3-4小時一次,你只買

伯爵府

bingo~!!!! [quote]
車莉 寫道:
哦, 2317 4567

男爵府

好媽媽勳章

Perria 寫道:
[quote]
may123 寫道:
我巳經獨力對付左隻嘩鬼成半個月,仲要係兩隻,尤其係我老公返通宵時我就最慘,好似同我老公齊齊通宵,呢個喊完又到呢個 :-( :-(

may123
我老公又係返輪班工,一到他返通宵時我同你一樣,呢個喊完又到個個喊~~~我經已對左佢地2個月了,所以感到自己有d似超人...呵呵!!!
大家努力!!! [/quote]

男爵府

好媽媽勳章

Perria 寫道:
要返工既媽咪

返工之後又係邊個幫你湊阿b呀~~~~~~~
呢個問題實在煩憂左我好耐...未有一個人可湊得掂屋企個大b,更何況細b.....唉!!!!!!!!
煩cccccccc了!!!!!!!!!! ?-( ?-( ?-(

我有一個工人,但我唔放心比佢揍,所以我返工後會每日同埋工人及仔女去我呀媽度,比呀媽睇住,其實我呀媽呀爸巳經要揍兩個分別四及兩歲的孫.加埋我地兩個仔女,似唔似幼兒園呀,但冇法,單獨比工人,我真係唔可以

大宅

may123

有你媽咪幫手睇住工人做各樣野、真係返工都返得安心d。老實講,工人睇1個小朋友已經難,仲要睇多個bb就真係點都唔放心~~
係呢~你大個個小朋友係咪哥哥呀??幾大呀??

男爵府

好媽媽勳章

講真,放假呢段時間,我就覺得一個人好難睇到兩個.有顧此失彼的感覺,有時自己都會唔開心,好似是但忽略左一個咁,你有冇同感呀
係呢,我記得之前你同埋我係差唔多時間請工人的,你記得嗎?你個工人好似不是太好,而家你有冇工人幫你呀,講真,我覺得一個工人係揍唔掂兩個的
我大果個係囡呀,不過個個都話佢似仔 我大女同你個仔同年出世呀,不過我個囡細0的,佢九月出世的,你而家個囡點呀

你大仔有冇妒忌個妹妹呀

大宅

may123

係呢~~你個工人做左幾耐呀???
原來你大囡咁細,咁真係好辛苦了(因呢斷時候的小朋友要看到實一實,開始活躍...!!!)
我自從冇左工人之後都係自己湊,係請假湊大b,個時仲大梗肚...好在公司冇炒我,大大話話先請左3個月假,跟住放產假,我公司最好既福利就係產假了,因放前12後6,所以由舊年8月開始請假...依家到3月中返工,呢斷期間都係自己湊囉.....可能湊大細b時間多了,就黎要返工我更擔心呀!!!我諗最後....真係都未請到工人唯有叫奶奶幫手...但佢老人家老了......所以有好多安全問題係我最擔心!!!唯有見步行步啦!!!
我大仔依家冇呷醋了,妹妹返左屋企頭一個星期呷醋得要命,之後漸漸的同佢洗腦,灌水,等佢接受屋企多個新成員...托賴依家幾好,佢會(間中的)去妹妹度輕輕的臉貼臉鍚鍚佢~~~ :lol: 好sweet喔!!!而妹妹依家進展都幾好呀,上次肺炎之後返到屋企食量越來越驚人,依家飲4安奶奶了,比出世時的她重了6磅..依家有10磅lu.......托賴托賴!!!
我媽咪仲幫妹妹安了個喻名"菠蘿包"...ccc
你囡囡係咪會呷醋呀???

男爵府

好媽媽勳章

Perria

你仔仔返學未呀,一個老人家揍兩個好吃力的,我也好明白你的擔心,係呢,你老公返通宵時,你咪要一個睇住兩個,我同你一樣,壓力都好大,又怕細的嘈醒大,又怕兩個一齊喊,呢兩個月,我覺得係我呢世女暫時最辛苦的時間

我工人做左一年兩個月,時間過得真係好怏

大宅

may123

我仔未返學呀,我諗梗俾佢夠4月返定係等下半年開學先返,因佢唔大唔細(3月中出世)~~~但依家都搵梗學校報定名!!!
我老公返輪班的,一星期轉一次更,所以佢只有返早收工返家先可以幫下睇下小朋友,其他時間都係1對2啦!!!依家都開始習慣1對2了~~~最難攪既莫過於阿仔訓醒覺個刻一定最痴身,如果見唔到我或見到抱梗阿妹就慘囉...有排喊 :-(
所以作為媽咪一定要好識得分配時間,又驚阿仔唔中意妹妹(呷醋),可以話自己真係冇嘜空閒時間,只覺每粒鐘都好快過~~~不過我相信"先苦後甜"的道理!!!

男爵府

好媽媽勳章

我都相信"先苦後甜"這個道理

好多時,焮焮同我玩緊,但細佬喊,我要去睇或抱細佬時,焮焮會喊得好勁,有時我都好心痛,總有些對她不起的感覺 :-(

首頁

尾頁

跳至