在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係FORWARDER做, 公司靜英英, 你地係咪都係咁?

大宅

我做 garment shipping....而家好悶...好眼訓....快d過多2小時啦~~好想返home訓教呀

大宅

回覆 yandonbb 的帖子

我都係, 仲有九個字就放工.....

冇野做d時間過得好慢

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係做科記, 我公司都靜過鬼, 電話都唔多個 =,=
頭先lunch同d同事講起, 佢地話除左美洲水, 度度都好靜

男爵府

回覆 wincycc 的帖子

我公司又係好quiet..老闆次次meeting都話好大chance downsize

複式洋房

回覆:做SHIPPING/FORWARDER/船公司的請進

我公司做garment accessories, 靜到好得人驚!無客問價,無客開發。每日祇有三幾個電郵,Fowarder公司不知幾想我哋打電話俾佢問schedule.

男爵府

我做trading的shipping,好忙,冇淡季

大宅

做SHIPPING/FORWARDER/船公司的請進

點解我公司咁多單架?同你差咁多?我唔要求hea,但唔日日oT都得卦?我都有屋企返架?

一個人的快樂, 不是因為他/她擁有得多, 而是因為他/她計較得少, 願我們有一顆知足常樂的心.

大宅

回覆 回覆:cherrie0215的帖子

我公司好嘈架,一得閒就玩,成日走埋嚟撩人玩,雖然大家都好多野做,但都會抽時間玩一陣

大宅

回覆:wincycc 的帖子

我公司除左做routing order外,完全冇新客,你地係咪咁?以前係大6做打單妺,而家叫返香港做,世界輪流轉。

別墅

我做廠的Shipping,跟單,Sales,忙到luck碌但單做shipping就一般啦!

大宅

我之前都做SHIPPING , 剛轉行, 問返之前同事佢地又話冇咩單, TRADING真係好困難做, 我先試下轉行, 其實都有RISK, 我之前份工係ADMIN +SHIPPING+ 跟單+REC., 做左10年, 覺得公司生意一年差過一年, 我唔想近40先比人炒, 所以先博下

evalam2020  你轉行做咩啊?我都想轉啊。。  發表於 12-5-25 17:20

別墅

Same as me, 公司做紅酒, 日日悶到嘔, 一個月先一單AIR+一單船
公司又無人, 你眼望我眼

大宅

Anson: 你都好呀, 間公司你做開, 知道情況點. 問題我呢份新工, 就來3個月lu , 呢份工好唔實在, 可能日日坐啦, 自己日日上綱, 都唔似一份工咁, 其實我係sec, 本身boss已經有一個sec, 我都唔知請我返來做咩!!!

最攪笑公司包飯, 我好似 等lunch, 最困難過係下午, 唉....放7點, 回到家又8點趕整飯, 日日好唔夠時間用咁

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Anson: 你都好呀, 間公司你做開, 知道情況

原帖由 25102009 於 12-05-24 發表
Anson: 你都好呀, 間公司你做開, 知道情況點. 問題我呢份新工, 就來3個月lu , 呢份工好唔實在, 可能日日坐 ...
轉咗行人工keep到嗎?

大宅

現呢份比之前做10年果份高呀, 所以我先博呀 !!!

男爵府

引用:現呢份比之前做10年果份高呀, 所以我先博呀

原帖由 25102009 於 12-05-25 發表
現呢份比之前做10年果份高呀, 所以我先博呀 !!!
請問你轉左邊行?坦白講,做左科記7年,來來去去都係做同樣嘅嘢,我都覺得幾厭,但轉行又驚搵唔返咁嘅人工,都唔知點好

大宅

kk0626 發表於 12-5-25 15:50
請問你轉左邊行?坦白講,做左科記7年,來來去去都係做同樣嘅嘢,我都覺得幾厭,但轉行又驚搵唔返咁嘅人工,都唔 ...

你本身人工高? 因我唔熟科記做咩 ?
我本身做TRADING, POST RECEPTION 但我公司好亂, 要做埋跟單, SHIPPING, ADMIN野, 做左10年, 現在轉SEC, 其實博, 我當然唔會同人講我做post reception ar , 我話admin sec, 其實好睇你當時見工點講, 我本身又做晒功課SEC做咩, 講真, 如果太誠實好困難轉行, 我身邊好多朋友都咁, 總之你夠膽就OK

人工方面RECEPTION 10YRS, 你預比文員差不多, 可能我做得耐好少少, 其實SEC好睇你叫價, 但SEC人工一定高過RECEPTION

男爵府

我都係shipping (電子manufacturing), 唔算好忙但唔會太得閒啦...乜咁多人都咁閒我仲以為做forwarder係最多野做....

首頁

尾頁

跳至