論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教下大家意見, 係咪我嘅要求過高? 係我執著?囝囝出世前一個月請咗個工人(我係第一次用外傭, 曾經用過鐘點), 而我近里半年開始冇做嘢, 之前仲有返工果陣我媽咪每日都會過嚟幾個鐘; 幫手睇住囝囝等工人準備晚飯 D 餸同做下其他家務, 而媽咪日日都會買 D 蛋糕麵包嚟刷佢鞋嘅, 等大家關係好 D, 咁而家就我自己跟返晒喇, 同埋再唔會日日有甜頭啦........工人態度變得差咗, 我起初覺得係因為我以前日日返工; 所以睇唔到佢"咁多"問題, 同埋佢冇咗 D 甜頭而變成咁, 但係里 D 甜頭唔係 regular benefit 嚟架嘛! 原本同佢講因為我而家唔洗返工喇, 所以由本來放星期六改為放 weekday (請佢果陣講明會隨時調節嘅), 而其他 PH 都只會補假唔會放正日, 我見佢黑面, 所以都俾佢照放返星期六, 但係其他 PH 就真係補假唔放正日囉...

我覺得佢有問題嘅地方係:
1. 我買返嚟叫佢俾囝囝玩嘅玩具, 要提佢好多次先至肯拆盒開俾佢玩, 一係要我自己拆, 咁佢係咪懶; 想抹少 D 呢?

2. 我只要唔晌屋企, 就放囝囝晌網床道自己玩, 佢多數都唔係陪住佢, 同佢講過幾次放囝囝出嚟晌 play map 玩, 佢就講完果次就只做一次咁多
3. 囝囝而家食飯唔正經食, 放咗入口會用條利頂返出嚟, 有好幾次我都發現佢餵完之後; 囝囝個身同張 high chair 都有飯, 就叫佢清潔返, 其實應該一見佢頂返出嚟就應該即刻清潔返先繼續餵架, 咁係佢唔專心定係其他原因?
4. 囝囝有時最後果餐奶係 11:00pm, 佢成日十點幾見囝囝 er 兩句就話佢眼瞓提早嚟餵佢, 我覺得佢係想早 D 搞掂有得瞓囉, 但係佢第二朝係 7:00am 起身個囉喎..........
5. 佢冇晌台灣/新加坡做過嘅, 但係訓練咗佢年半, 煮嘢食都仲係錯漏百出/好難食, 因為成日漏做某D step, 例如豬扒唔用刀背拍下先煮, 所以好靭, 而我只係教佢一 D 好簡單嘅餸, 例如烚菜, 蒸水蛋 (佢話佢識, 但係結果蒸起唔食得, 我從新一次嚟教佢, 佢又唔跟我方法, 所以好"鞋"), 蒸魚........etc
6. 講咗好多嘅好多次, 生同熟嘅工具點樣分開嚟用, 到而家都仲係撈亂嚟用...
7. 揀嘢食, 我唔晌屋企食果餐; 安排俾佢食嘅嘢佢扁咀.......一條粟米加一隻雞蛋嚟煮麵做一餐, 係咪太少?
8. D 碗碟好多都崩晒, 已經提佢好多次唔好唔分大細嚟叠, 咁我又應該點做好呢?
9. C6 由佢嚟咗之後嘅第五個月開始就覺得個廁所冇咁乾淨, 但係我又唔覺, 咁我做佢清潔得仔細 D, 之後 C6 都仲係咁講, 咁我應該點教佢好呢?
10. 駁咀, 無記性, 死雞撐飯蓋, 教好多次都做唔啱....里 D 通病佢就一定有啦............

而我覺得佢嘅優點係:
1. 佢幾不滿都好, 都未試過發洩晌囝囝身上
2. 手腳算快 (除咗煮食)
3. 佢俾我捉到斷正係肯 say sorry 嘅, 不過死死地氣咁
4. 佢晌我冇要求過之下會自動自覺幫我隻狗狗沖涼

咁...............究竟係咪我過份執著呢? 係咪每個工人都係咁架呢? 里 D 係小問題嚟呢?

複式洋房

回覆:ACB@2011 的帖子

其實都只是小事,我個姐姐到而家都唔識煮飯。唉,其實阿仔都唔應該咁夜瞓!要返學仲要9點瞓!
我個工人姐姐嚟咗兩年多,仲同我個囡(6歲)鬧交!之後就黑足成日面!我都就頂佢唔順!
食嘢方面,佢一個人一餐食8隻雞翼加菜!
試過有餐煮少咗餸,就黑住面食!
工人唔使對佢咁好!佢哋唔會知足!

複式洋房

回覆:ACB@2011 的帖子

仲有呀!
個個姐姐都唔同!未必仲意同你阿仔玩!
我嗰個到而家都成日因會做家務,唔理我個囡!因為佢只覺得自己在打工,無投放感情落去同你阿仔玩!

男爵府

1. 佢唔私自拆你買返來的野咪仲好!查實如果你想佢拆咪叫佢即刻拆lo!

2. 放網床咪仲安全!不過要佢陪佢玩,唔好走左去!

3. 用果D膠兜形口水肩咪唔會食到週身係。Highchair我prefer食完果餐才清潔。

4. 最少8小時休息,十一點前餵完也合理。

5. 你好合理。
6. 你好合理。
7. 我覺得少。
8. 你啱。
9. 要佢洗到啱為止。
10. 個個一樣。

別墅

1. 其實會5會佢驚整爛

2. 5係人人同小朋友玩, 我都覺放網床安全D

3. 我5會隨食隨清潔, 本身都食得慢, 要路幫B清潔仲慢, 食左都無益

4. 太夜了, 佢5夠精神同體力的

5. 無興趣的, 幾簡單都會錯, 試下係佢鐘意佞, 幾好味都得

6. 你對

7. 我都5夠

8. 你對

9. 叫佢重做直至滿意, 人人STANDARD不同, 你都5覺有問題, 不過要迎合老公要求

10. 一樣

珍珠宮

1. 所有新o野一定係我自己拆。我想睇清楚o的 instructions 先。佢唔會抹少o左o架,你拆o左佢都係要抹

2. 我 prefer o係網床,安全至上,玩乜/玩幾耐/玩唔玩係其次。好過佢擺o左阿 b 出o黎唔知行o左去邊你仲驚

3. 其實你o係屋企點解唔自己餵?我o係屋企o既話一定係自己餵,親子時間嘛,又可以了解多o的阿 b o既喜好

4. 我工人 2230 入房,我仔都係 2300 食奶,一定係自己餵然後自己 ’陪訓’

5. 俾本 notebook 佢,要佢寫低晒你講o既 steps。做唔好聽日再煮過。我有個 auntie 話佢當年教個工人煮豉油雞,初初俾雞翼佢試整。唔聽教點整唔達標逼佢第二日 lunch 食番。咁樣佢全家人都要食o左 2 wks 個工人先搞掂呢味送

6. 你o岩~

7. 可能我工人唔大食,我覺得差唔多啦~ 咁佢咁大個人選擇用呢o的做 lunch 咪由佢

8. 貴o野全部收埋,佢地係得舖牛力

9. 我覺得如果男人都覺 dirty 都應該幾。。。會唔會有o的位你無留意?叫你老公講具體o的,然後佢洗完廁所日日入去 check。高姿態 check 俾佢睇,甚至同佢講 sir 話唔乾淨。佢地通常驚 sir

伯爵府

1. 新嘢我會自己柝, 有時買嘢係送比人或者見減價買定先, 如果工人未問過我就開新嘢用, 我反而不喜歡.

2. 放網床唔算錯, 只可以話佢做得不夠乎合你要求... 但識照顧BB不等如識同BB玩, 如果佢照顧BB OK, 做嘢有心機, 只係唔識同BB玩, 佢都算合格.... 唯有你慢慢叫佢同BB玩多D啦, 希望佢可改到.

3. 個個人餵BB方法不同, 我寧願佢快手D比BB食飽再清潔, 食嘢時間拖得長不是好習慣.

4. 我個賓都係咁, 我覺得可接受, 10點幾同11點分別不算太大, 總之BB唔會半夜餓醒就OK, 如果7:00要起身, 工人想11:00睡都算合理.

5. 如果工人家務和湊小朋友OK, 煮食要求上我會放佢一馬, 好難要求樣樣都掂, 況且口味人人不同, 佢對中菜認識不多好難教到佢點叫好食點叫唔好,可能你工人對煮食方面無乜興趣和天份, 反正樓主你係FTM, 你可叫工人洗和切, 你自己調味和煮.

6. 睇落廚房工作係你工人的弱項, 我以前工人都係咁,生熟不分無常識, 我對住佢都會忟...唯有睇得緊D, 或者自己煮.

7. 人人食量唔同, 如果工人唔係食咩貴價嘢, 儘量配合佢, 我煮飯時會要工人跟我地食, 我唔係屋企又唔會限佢, 佢通常鍾意食罐頭,公仔麵,加些菜, 我覺得食方面不能太慳, 希望佢心情好D, 對住BB時多D笑容.

8. 廚房工作係你工人的弱項, 慢慢教唔好勞氣, 廚具唔好用貴嘢, 免得自己肉痛...最緊要和氣.

9. 要間中CHECK吓佢做得好唔好, 唔妥要即出聲(好聲好氣), 要指明有乜不滿和講清楚要乜程度你才收貨...一定要明碓地講出你的標準, 唔可以好空泛咁要佢無目標地重做 e.g. 指比佢睇邊度唔乾淨, 講明要無晒D漬才叫OK...

10. 首先我唔會一開口駡佢, 佢覺得你駡佢一定會反駁, 我的指令亦不會太長, 1-2句 (等佢無機會同我講數)... 佢錯咗我唔會要求佢道歉, 只要求佢明白我要求肯改善就夠, FEEL到佢有心改善或者好咗我會好APPRECIATE佢, 同佢講多謝. 如果佢盡力但都改唔到唯有睇開D自己做番, 免得激親自己.

大宅

1. 我係同我個仔一齊拆開份玩具,如果要抹,我都通常自己搞掂,雖然有工人, 但係唔係下下都要靠個工人做先得嘛,除非佢冇野做啦,我唔會特登叫佢幫我抺新玩具。

2. 唔係個個姐姐都會同小朋友玩

3. 我係食完先抹,BB食飯係咁架啦, 除非佢隻手有飯我就會抹左先,費事佢整到頭髮,遲D佢自己食咪仲污漕

4. 雖然都係8個鐘休息時間,但係佢地習慣早瞓,十點-十點半我覺得比較好,我之前BB都係11點最後一餐,後來朋友講其實可以慢慢較早D時間,而家我個女最後果餐奶係十點,即使佢8點鐘飲左都好,十點佢飲到幾多得幾多,跟住又咪係一覺瞓天光,BB早D瞓一樣長肉,雖然個B係我自己餵,但係我工人見我未搞掂佢都唔肯入房瞓,所以十點半搞掂晒所有野一齊入房瞓最理想。

5. 煮飯唔係個個都有興趣有天份,買豬排可以買梅頭豬排,唔拍都唔靭,我工人拍埋直頭入口唔駛點趙添,其實我覺得蒸水蛋一D都唔易喎, 一有少少出錯就唔滑,一過火就老,看似簡單但實際上幾考工夫。或者你叫佢整豉油雞,好難會整得唔好食。

6. 呢個問題好難搞,雖然我工人識得分開,但好似我老豆/奶奶咁,我工人一放假佢地來煮飯都係唔聽亂用。

7. 除非你工人好細食,佢地要勞動,冇肉冇飯落肚會好快肚餓,你都想個工人健健康康幫你打工,均衡飲食好重要。我每次去街唔食LUNCH我都會問個工人晏晝食乜,我個工人有次半隻咸蛋送飯都俾我話,屋企又唔係冇餸。

8. 唯有用D厚身少少既碗碟,冇咁容易撞崩。

9. 你應該問下你老公邊度唔滿意,咁叫個工人要留意。

10. 如果有野唔合我心意,我會同佢講'咁咁咁做,係咪會好D呢?",佢覺得我合理佢會照我意思做,但有時佢覺得唔係,我會聽佢解釋,我覺得如果你淨係識得落INSTRUCTION係唔夠架,要溝通,咁就會減少駁嘴呢個情況出現,一D無關痛癢既事就由佢話事啦,好似個廚房係佢用既,佢重新編排過D位方便佢自己既,我就由得佢。

男爵府

sorry, 就係睇我覺得樓主要求高呀!可能我個工人太唔掂啦!
舉例,我已經唔會比工人餵飯,之後都係我自己清潔咋~~ 工人只係幫手LUR下毛巾咁…
新玩具SURE佢唔會折… 我BB有新玩具都唔會份份即折,可能佢唔知你想唔想比BB玩

大宅

嘩~~~~~~~我好感激妳地咁好心機嚟俾意見我呀! 等我逐個覆先......

大宅

scarlettwong 發表於 12-5-24 15:14
其實都只是小事,我個姐姐到而家都唔識煮飯。唉,其實阿仔都唔應該咁夜瞓!要返學仲要9點瞓!
我個工人姐姐 ...
我估妳果個同我里個一樣咁大食, 不過由佢 Day 1 上工開始我就保持住食物係由我分配嘅俾佢, 因為 C6 話唔可以俾佢任食, 而佢亦都試過偷嘢食咁妳想妳囝囝幾點瞓架?

大宅

scarlettwong 發表於 12-5-24 15:18
仲有呀!
個個姐姐都唔同!未必仲意同你阿仔玩!
我嗰個到而家都成日因會做家務,唔理我個囡!因為佢只覺得 ...
里點我都明嘅, 不過佢又好似幾緊張我個囝咁個喎, 例如佢就跌嘅話; 佢好快咁撲埋去扶住囝囝架

大宅

janicetsang 發表於 12-5-24 15:33
1. 佢唔私自拆你買返來的野咪仲好!查實如果你想佢拆咪叫佢即刻拆lo!

2. 放網床咪仲安全!不過要佢陪佢玩, ...

1. 係我叫咗佢幾次都唔拆呀.....
2. 其實我只係想佢睇住囝囝晌 play map 玩架咋, 佢就好似由朝到晚都淨係用張網床嚟困住佢咁
3. 但係如果唔即時執返囝囝 lur 出嚟果啖; 囝囝會執嚟玩到成身連頭髮都痴晒飯架喎
4. 我咪就係唸住 11:00pm-7:00am 里段時間嚟俾佢休息囉, 佢好似嫌唔夠咁
7. 但係已經多過我老公食嘅份量囉喎
9. 咁.........講多幾次.......好似有心為難佢咁, 佢實會又黑面啦

大宅

Anson_Ma_Ma 發表於 12-5-24 16:54
1. 其實會5會佢驚整爛

2. 5係人人同小朋友玩, 我都覺放網床安全D
1. 佢點會驚里樣嘢呀! 佢實瀉落囝囝道啦......2. 其實我只係想佢睇住囝囝晌 play map 玩架咋, 佢就好似由朝到晚都淨係用張網床嚟困住佢咁
3. 但係如果唔即時執返囝囝 lur 出嚟果啖; 囝囝會執嚟玩到成身連頭髮都痴晒飯架喎

4. 11:00pm-7:00am 已經有八個鐘休息個囉喎, 如果都唔夠, 咁我應該俾幾多個鐘佢架? (我冇惡意架, 不過第一次用外傭; 真係唔識)
5. 如果佢冇興趣, 又點解而家我煮嘅餸; 佢次次都問我點煮架呢

7. 但係已經多過我老公食嘅份量囉喎

9. 咁.........講多幾次.......好似有心為難佢咁, 佢實會又黑面啦

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ACB@2011 發表於 12-5-25 01:24
我估妳果個同我里個一樣咁大食, 不過由佢 Day 1 上工開始我就保持住食物係由我分配嘅俾佢, 因為 C6 話唔可 ...
咁你可以叫佢每日幾點到幾點要抱bb出play mat玩,玩時要全程陪住佢focus住bb.bb最夜10點要啦我覺得.

有時又真係唔可以咁樣比較食量,唔可以話佢一定要食得小過你老公,佢地其實慣咗3餐都食飯架,咁你可以買d急涷丸比佢,都唔係好多,佢試過偷食可能真係唔夠飽呀.
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

大宅

zitzai 發表於 12-5-24 17:30
1. 所有新o野一定係我自己拆。我想睇清楚o的 instructions 先。佢唔會抹少o左o架,你拆o左佢都係要抹

2. ...
1. 我知道佢冇每日幫囝囝抹一次 D 玩具架, 但係我見到覺得未夠朝淨就即時指住邊道仲係污漕; 要佢再抹囉... 2. 其實我只係想佢睇住囝囝晌 play map 玩架咋, 佢就好似由朝到晚都淨係用張網床嚟困住佢咁
3. 我都有餵嘅, 不過就唔想令到囝囝淨係我餵先至肯食, 所以要同佢倫流嚟餵下囉....因為我已經發現囝囝越嚟越唔跟佢啦, 我唔想搞到連行開去買餐餸; 囝囝都喊到好似攞佢去劏咁呀...
4. 瞓就一定我自己 handle 返, 只係要佢餵埋 last 果餐奶啫...
5. 佢自己有帶 notebook 嚟架, 起初有寫底架, 後期就冇啦, 如果用妳里個方法; 對於我里個工人嚟講就一定唔 work 喇, 因為我有時冇煮飯; 見佢自煮自食嘅果 D 餸呀.............十個驚嚇架

8. D 碗碟唔貴嘅, 不過隻隻上枱都係崩嘅就好似............

9. 試咗啦, 我 check 返 C6 話唔夠朝淨嘅地方, 叫佢再做...再做...再做...再做...先 ok 返, 咁做嘅話, 佢每日嘅工作就只有洗廁所...........

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ACB@2011 發表於 12-5-25 01:42
1. 佢點會驚里樣嘢呀! 佢實瀉落囝囝道啦......2. 其實我只係想佢睇住囝囝晌 play map 玩架咋, 佢 ...
1) 放條碗布喺度clean up,同開始教阿仔唔好lur.
2)有時訓落去唔係即刻可以訓著覺咪會覺得唔夠,同佢可能會講吓

我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

大宅

ppsfung 發表於 12-5-24 18:00
1. 新嘢我會自己柝, 有時買嘢係送比人或者見減價買定先, 如果工人未問過我就開新嘢用, 我反而不喜歡.

2. ...
1. 係我叫咗佢幾次都唔拆呀.....
2. 其實我只係想佢睇住囝囝晌 play map 玩架咋, 佢就好似由朝到晚都淨係用張網床嚟困住佢咁, 同埋我睇到佢晌我面前都對囝囝冇耐性......

4. 囝囝唔會餓醒嘅, 不過例如囝囝明明應該十一點食, 佢十點三見佢 er 兩句就話佢肚餓俾支奶佢喇, 跟住囝囝猛扭計唔食; 佢又唔耐麻, 梗係唔食啦, 我囝囝個飲食習慣係三個鐘食一次嘢嘅, 咁佢八點食完飯, 十點三點會食得落支奶呀...

5. 至幣 C6 覺得佢嘅清潔做得唔好, 我就覺得佢湊囝囝同煮食唔得.......

6. 我而家就係做買同煮果個, 所以 C6 就好忟咁話:"咁請佢返嚟做咩呀?"

7. 我都覺得妳講得啱嘅, 不過我里個咁大食嘅工人, 就算食平嘢都好難養得起佢, 佢試過偷食咗我兩磅豬扒, 唔係分好多次嚟食果隻喎...

8. 我已經冇話佢唔啱, 只係提佢小心 D, 佢都當冇聽過, 就算我從新擺過晒 D 碗碟, 幾日之後又叠到耍雜技咁.....
9. 有試過呀, 佢咪重洗....再重洗....再再重洗....先搞掂, 但係下個星期又嚟過........

10. 佢把口話改, 跟轉做返自己果套...........我晌里年半以嚟, 真真正正剷過佢嘅只有兩次, 其餘次次都唸點樣解釋到佢明白點解我需要咁做呢, 又或者係先生要求.......但係我講盡晒 please / thank you, 佢都黑面兼駁咀喎, 咁我應該點做好呀?

大宅

SweetyMuiMui 發表於 12-5-24 18:39
1. 我係同我個仔一齊拆開份玩具,如果要抹,我都通常自己搞掂,雖然有工人, 但係唔係下下都要靠個工人做先 ...
1. 其實我係要求佢晌囝囝起身之前做抹玩具里 part 架啫, 因為囝囝十點幾十一點先起身食第一餐奶, 佢七點起身至到十點幾十一點里幾個鐘內, 要佢洗晒廁所+拖晒地+抹好梳化+抹好網床+清潔好玩具, 係咪算做太多呀
2. 其實我只係想佢睇住囝囝晌 play map 玩架咋, 佢就好似由朝到晚都淨係用張網床嚟困住佢咁

4. 咁如果我囝囝八點果餐係食飯架呢? 已經一日得果兩餐奶, 如果再因為提早食而食得少, 咁就連最基本嘅每日 360ml 都去唔到個囉喎.....

5. 我已經係買梅頭架啦, 但係佢慌死佢唔熟煎到過晒龍架, 所以唔拍真係好靭架呢~~~~蒸水蛋已經俾咗個方法同時間制佢, 如果佢照足我方法去做, 係一定會蒸得好食嘅, 因為唔洗開火架, 但係佢就係冇耐性, 心急跳 step, 咪次次都"鞋"烚烚囉......豉油雞都好, 試下教佢先............同埋唔知點解佢係都唔肯一次過用晒兩個爐頭嚟煮, 所以一餐兩餸飯; 冇湯都要煮成兩粒鐘........

6. 我冇第二個人嚟煮架, 淨係得佢同我用, 所以一路都係佢嘅問題

7. 好多時我自己唔食都買俾佢食, 好似我買三十蚊排骨返嚟整; 俾咗廿蚊嘅分量佢都仲係覺得我俾得少佢........

8. D 碗碟係 C6 架, 所以盡可能唔換得, 佢唔想換, 有少少記念價值架....

9. 有試過呀, 佢咪重洗....再重洗....再再重洗....先搞掂, 但係下個星期又嚟過........

10. 我有試過, 除咗佢有佢應我 OK, 跟住用返自己果套方法, 佢擺到 D 嘢亂晒, 佢放假我摷唔到要用嘅嘢, C6 就會打俾佢嚟問, 所以我會要求佢唔好太大調動, 免得過我都唔想佢放假時騷擾佢, 因為己所不慾, 勿施於人嘛.....

大宅

msyoyolam 發表於 12-5-24 19:01
sorry, 就係睇我覺得樓主要求高呀!可能我個工人太唔掂啦!
舉例,我已經唔會比工人餵飯,之後都 ...
咁妳工人要 handle D 咩家務架?
D 玩具係我叫咗佢好多次; 佢都唔肯拆呀...

首頁

尾頁

跳至