興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有邊隻貓牙膏牌子好介紹,而貓貓又唔抗拒呢?另外你地係用咩黎幫貓擦牙呢?

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我推介兩支牙膏,第一支係下圖右面個支

呢支係潔齒膏,唔需要刷牙,只係用舔的就可以做到清潔牙齒既效果,不過其實我覺得最好都係擦牙。同埋呢支野係無味既,貓貓如果無興趣既話可以係手指頭磨擦一d比貓食既,香味好濃既魚乾之類,等手指頭有香味,騙貓貓舔。

另一支其實本身係比狗狗用既,但其實貓貓都用得,我貪佢有雞肉味,貓貓好鐘意呢隻味,會願意比你擦牙多d

另外我係淘寶買左呢d擦牙用品,都幾好用。

頭頭用手指,貓貓接受左之後用藍色既指套,下一步再用紛紅色個個套

複式洋房

咦....咁即係其實牙膏冇分狗定貓用,只要貓肯刷就ok啦!
另外我想問藍色個個刷頭同粉紅色有咩分別呀?藍色個刷頭眕落好硬咁既?

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我問過幾間唔同既寵物店佢地都話一樣,咁我就信啦。
反正真係有好多牙膏寫明貓狗都用得。

藍色個個刷頭係另外買既,我之前係買上面有包裝個 set ,一套三個,
分別係一支長既刷,然後有兩個可以套入手指既,
一個刷頭係粗膠,一個刷頭係毛毛,呢三個都係用硬膠造。

我本來係用呢 set 既,但發覺唔係咁好,所以買左藍色個個軟膠套。

至於點解唔好呢。。。因為我訓練貓貓接受擦牙時分左幾個階段,如下:

第一階段:用手指沾上牙膏觸碰貓貓既牙同練習擦牙動作,所謂既擦牙動作只係係牙上前後移動。

第二階段:用牙擦套沾上牙膏練習擦牙動作,所謂既擦牙動作只係係牙上前後移動。本來我係用粉紅色既牙擦套,但發現個設計係令個牙擦長過手指好多(如下圖,套左入手指,其實會突左好多出黎),攪到我塞個套去貓貓個口到時塞得太入嚇親佢,而且個套係硬膠攪到貓貓好驚。

第二階段(改):買了藍色既軟膠牙擦套,牙擦位置更容易控制了,貓貓都有抗拒,但比起粉紅色個個接受得多,可以比我觸碰到d牙。

第三階段:改善擦牙動作,開始打開貓貓旁邊既牙肉,用上下既擦牙動作擦走牙縫食物。

主要係我自己未習慣個手指套位,同埋貓貓未接受到硬膠。

複式洋房

睇黎要貓貓接受刷牙真3要一段漫長時間!

珍珠宮

muichi 發表於 12-5-25 21:48
睇黎要貓貓接受刷牙真3要一段漫長時間!
又唔係好耐既(對於一隻貓漫長既生命黎講),
但要日日做,等佢快d習慣。
我由用手指沾牙膏開始,
到而家過左兩個星期,
而家係第三階段,
貓貓仲係適應緊。

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

vet 教用沙布包住自己隻手指, 然後申入去貓貓個口入面輕輕按摩吓大牙同牙肉就得 架喇

首頁

尾頁

跳至