自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

畀面勳章

如果你地係老闆, 請個員工返黎,會唔會offer比佢係零底新? 每完成一單交易係分30%?

有一日我係bk度睇到有人話請美甲師, 我就走去pm樓主,
樓主同我whats app , 大家都好好傾. 原來佢未做過生意. 但係想開nail shop
我同佢講我幫到手我都可以幫...仲有一樣野係,我只係知道有兩個女老闆.當中係無男老闆既!!!
之後仲約左之後既一晚去佢屋企幫佢整,等佢試手勢,果晚大家都傾好左,底新+佣.
之後由於佢地咩都唔識. 我就幫佢地入貨...

但人地報價都要時間.唔係得我地一間生意架嘛.佢就吹我...ok 無問題
當日a老闆5點打比我問我有報價未,我話未...人地都未覆...同埋我唔係屋企, 我要問我都要返左屋企先知道幾號電話問...之後7點左右有個男人打黎,原來係A既老公!佢問我報價幾時有? 係咁問我幾時返到屋企! 我真係幾憎佢吹我!同埋一樣野...我唔係只有兩個女老闆嗎?點解無啦啦走個男人出黎???同埋點解我電話號碼可以亂比人架咩????

OK! 我都忍...因為我真係真心想幫佢地,邊個叫我做野都唔緊要!
好勒, 無啦啦有晚WHATS APP我話要我第二晚去店見面.我又去!
去到原來係同我講"係咁既,而家公司因為唔知生意點.所以決定無底新,但係有佣.你第 1 -100 個客係有30% , 100 -200 係有40%, 300以上就五五分"
我心諗300以上?? 即是我唔休息, 每日要做10個客??? 先55分帳???

好...呢樣我又算! 我搵到就得! 但係我又發現問題!點解我地師傅既椅同客人住既椅無靠背既??? 咁咪好辛苦囉!!! 仲有點解張抬咁矮既???仲要係一張書桌大D咁既SIZE,坐兩個美甲師??? 睇到呢度...我就知道佢地唔係一個好老闆.因為佢地唔識自己親身去試...一味只係平!平!同埋平!!!!!!
個男老闆走黎同我講"聽日個代理黎公司!你聽日下午黎幫我同佢傾"
我話"吓!唔得喎,我聽日約左人"
佢叫我推左人,
我當然唔得啦!我唔想放人飛機囉
我心諗...你D態度好似點我做野咁...我先唔想幫你呀!

好勒... 可能你地會問,又話有兩個女老闆既??另一個呢???
佢叫B ! 佢係唔出聲果位...但都係最多野問果位.佢唔明就會好謙虛咁問.
好勒! D 色到左公司!我一心好意話,等我拎返屋企幫你地做啦! 唔係開張果日無野比人睇就唔好啦... 我又捱夜做...已經比C6話我...唔好為佢地做好人!佢地呢D人唔會明...但我覺得自己盡力啦
點知...開張果日既早上...屋企有D事...我要去醫院...我咪SEND MESSAGE同佢地講...我要遲D到...點知我係SEND 比亞A架個MESSAGE,點知係佢老公打比我,又SEND MESSAGE比我囉,又問我幾時到,又話今日大日子!叫我馬上返去!我話我GRAND M 係醫院! 無人陪佢!佢就話搵人陪我GM , 我馬上返去!我火都黎!!! 你大日子大哂呀? 我屋企人有事呀!有咩你係咪擔當得起呀?最後我細佬黎後我就返公司
好勒,返到去我真係好唔開心...之後明明係開張,唔係開工
我由12點幾...一路幫佢地既朋友做做到8點/
我無停過!佢地當然有問我食唔食野啦!不過係叫我食佢地果隻死人燒豬囉! 痴線架都. 我全日未食過野就叫我食D咁肥既野...同埋放左咁耐...見到都唔想食! 又買左D CAKE返黎請人食,又叫我食!不過叫我食係有原因架,佢話唔好要佢帶返屋企,幾日都要當佢做早餐喎!!!

之後我8點一定要走!我要去醫院! 佢比條KEY我叫我聽日開門!
到第二日我返到去,見到佢地既FRD, 人就無咩野既..不過我都唔係太接受小朋友係度...我只係覺得小朋友既童年唔應該係商場囉
好勒..開工勒! 客人都話我地慘...張椅又高,我地做野時,個頭"DUM"到勁低.條腰超痛!光線唔夠...連客人既椅,個個客人都投訴太矮同無靠背!

OK!!!我唔理,反正我決定唔做! 好勒!
B老闆返黎...我同佢講唔做...知唔知點解??? 就係因為佢地尋日係咁要我做客!!!!我見唔到GM 最後一面!!!!!!!!!!!!!

B其實人唔差,佢知我唔做...佢即時喊 (當時A同佢老公唔係度) 佢個人真係好純品.其實成件事都唔關佢事!
但B都要打比佢地講我唔做,點知A玩龜縮!佢老公返黎同我傾
佢老公講到無左我唔得咁,.我同佢講"你地做生意唔係應該有筆錢預左第一年係SIT架咩?你地唔係預左要比人工架咩?你地無錢就唔好學人開店啦"
佢都係咁叫我留低,又話比返底新我!SIDE氣!要我出聲先比返我?? 做人係咪咁老土呀?你地都係為人父母...講到自己天花龍鳳!

最賤既都唔係呢樣野...係佢將佢自己既所作所為推哂落老婆同B身上...
佢仲話呢度自己先係大老闆...所有決定係佢話事...佢話當知道無底新時...佢即時話左佢老婆同B, (鬼信你,後期我証實左我諗既係岩既)
好勒...第二日,A又SEND SMS黎,講一大堆廢話,突然又話自己係基督徒(講真我真係好反感搬自己既宗教出黎,以為咁樣就可以做盡錯事!!)

過左一個WEEK, A 又SEND MESSAGE比我,又話可唔可以以朋友身份同佢傾兩句,當時我已經嬲完,都算架勒...佢同我講同B拆左伙...佢話B係咁唱衰佢...又話B走既原因係B話佢地趕走我...等等
我又衰心軟...我同佢講,如果有需要,我返黎幫手啦...
我同佢講要7000底新,五月五五分
佢話考慮...但5月五五分就可以
返左兩日.佢又話唔要我.
我唔緊要架...不過我最唔鐘意既就係佢
一直只係SEND MESSAGE比我.
佢話唔用我果晚,我一收到MESSAGE後就即刻打比佢.
佢已經唔聽我電話.第二日先SEND返黎話訓左
心諗,鬼信你咩,又會SEND完後即時訓左既.次次都係咁玩縮頭龜

之後,我發覺成件事愈黎愈唔對路...第一係我走左,B就走...
我就打比B...原來間店係A同B既...B話係成件事做到中間A老公無啦啦加插意見!之後咩都佢老公決定...同埋好多數都唔清楚,B話前幾日返去傾埋D數,A又係唔出現,A老公就話"公司LOGO同傳單係我老婆做既,要收返DESIGN費" B就話"我都整NAMECARD同VIP卡,咁我都要收"
B仲同我講,好多數佢老公都無拎單返黎,一味只係齋TALK
仲有就係BR 同公司ACC,係A同B開既
咁正常係將每日搵既錢入去戶口,點知A話唔得.要入落A老公戶口先再入落公司戶口!!!
呢D人渣!係人都知佢想點啦!!!
成件事,B都無講到佢地點. 但係A曾經同我講過...B精神有問題...而我係另一同事口中知道,佢地成班人都話B有問題...
我覺得一樣野! 自己同朋友做生意!搵老公出面,究竟邊個有問題?怕面對既就唔好學人做生意啦! 仲有佢老公都有問題啦, 兩個女人仔做生意,好心男人老狗咪插手啦! 都唔知醜
B仲同我講,佢地知道我唔做當晚,佢地話唔會出返糧比我架!仲話"比咩呀比,返左兩日工就唔做,洗咩比呀? 仲有呀返左兩日就唔做,又話要底新.一定係見生意OK,而家要R底新啦"
我要底新係天經地義!! 我無理由做義工姐!!!

jo咩  真係超cheap law  發表於 12-5-25 16:59
喵媽  真係超cheap!!!  發表於 12-5-25 13:10
la_source  agree 做生意做到o甘賤都好快摺了  發表於 12-5-25 12:39
Cutemom0808  做生意做到o甘賤都好快摺了  發表於 12-5-25 12:34

侯爵府

回覆:想問下...如果你地係老板

應該好難請到人.

renren  錯,應該好快執,以咁既人格做生意執硬,千古不變定律  發表於 12-5-25 11:29

珍珠宮

咁刻薄??
佢既然唔想被底新/被唔起..咁點解要請人?
人地都要開飯都要坐車架喎..

男爵府

畀面勳章

真係超刻薄,呢個人係我前僱主. 我仲要係係bk 識呢個人

男爵府

畀面勳章

ope 發表於 12-5-25 02:14
應該好難請到人.

我第一個走

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章

唔開單咁點算......最低工資要28蚊一個鐘喎....可以告佢

joycehang41010    發表於 12-5-25 16:50
aromama    發表於 12-5-25 13:09
凡是發生過的都存在,凡是存在過的都有價值。

男爵府

畀面勳章

叉包兔 發表於 12-5-25 02:21
唔開單咁點算......最低工資要28蚊一個鐘喎....可以告佢

佢要同我玩自僱
又話公司岩岩新開, 負擔唔到開支喎
佢唔係賤到咁, 我都唔想係度開post話佢
大家係bk搵工真係要小心!!!

kufubaby  開鋪都唔緊要, 蝕自己錢. 但開人請人? 應該自己做啦.  發表於 12-5-29 01:59
檸檬媽媽  佢哋唔係咁天真,諗住一開舖就有錢自動由個天跌落嚟吓話  發表於 12-5-25 13:59
檸檬媽媽  負擔唔到開支學咩人開舖呀  發表於 12-5-25 13:58

男爵府

畀面勳章

叉包兔 發表於 12-5-25 02:21

佢仲同人講, 就係開唔到單呢個問題
佢話"要我比底新,如果果日無生意我咪白比錢佢囉!"

禁止訪問

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

可唔可以講下係賣咩架??

男爵府

畀面勳章

charlotte413 發表於 12-5-25 02:24
開名

佢user name 我就唔開勒
不過佢係請美甲師

男爵府

畀面勳章

-bella- 發表於 12-5-25 02:25
可唔可以講下係賣咩架??

做指甲既

珍珠宮

louis_em 發表於 12-5-25 02:26
做指甲既

咁佢叫你有客約先返定係陪佢坐住咁等客??
如果係後者就好離普喎

男爵府

畀面勳章

-bella- 發表於 12-5-25 02:37
咁佢叫你有客約先返定係陪佢坐住咁等客??
如果係後者就好離普喎

當然係日日返去坐啦! 如果唔係既話我都唔會咁講.
最嬲既係初初見面,大家傾好哂有底新,有佣
之後我幫佢訂好哂貨,我比哂d資料佢,
教埋佢點做之後
臨開張前幾日,同我講唔比底新我

wong191    發表於 12-5-28 21:52
joycehang41010    發表於 12-5-25 16:52
iusiube  no contract?  發表於 12-5-25 14:58
201102  走得快好!  發表於 12-5-25 13:33
newbiee  過橋抽板  發表於 12-5-25 13:27
蘿絲頭    發表於 12-5-25 13:16
carrina  直頭係過橋抽板  發表於 12-5-25 12:21
亞貴  咁樣好無品喎  發表於 12-5-25 11:47
JM12  好過份啊!!!   發表於 12-5-25 11:29
ingong  你應該收番創業顧問費囉  發表於 12-5-25 11:23
grace0222    發表於 12-5-25 11:12
叉包兔  佢咁做係過河拆橋喎
咁無品  發表於 12-5-25 02:49

別墅

想問下...如果你地係老板

咁絕嘅,做生意係投資,輸唔起就咪學人搞啦

joycehang41010    發表於 12-5-25 16:52
smallbowlland    發表於 12-5-25 13:27
Cutemom0808  agree  發表於 12-5-25 12:37

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:ope+發表於+12-5-25+02:14+應該好難

原帖由 louis_em 於 12-05-25 發表
我第一個走
Me too

不好點評我,我睇唔到架!!Thx~~

男爵府

畀面勳章

lazydawn 發表於 12-5-25 02:42
咁絕嘅,做生意係投資,輸唔起就咪學人搞啦

成件事真係好長篇
其實我真係好想將成件事講出黎
等大家幫我評下理
同埋等大家小心呢個人!
我唔係要話人地既宗教,
但係我真係覺得佢真係枉為一個基督徒同枉為一個家長

kufubaby  好似話俾人知有信仰就一定唔係衰人, 搞到我更抗拒  發表於 12-5-29 02:02
kufubaby  我都好憎d人去到關鍵時刻就攞宗教出來為自己辯護  發表於 12-5-29 02:02

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章

坦白講.....
生意額大約有幾多老闆自己都心中有數啦....
如果個伙記本身唔肯跑數真係無得好講....
跑數伙記自己都有俑金有得益....

但做老闆既.....可以開頭唔比俑金但比固定月薪當試用期....
過左試用期再調低底薪加返俑金....

呢方面都係溝通上既問題je.....
but一定唔可能零底薪囉....
凡是發生過的都存在,凡是存在過的都有價值。

子爵府

回覆:想問下...如果你地係老板

佢一日咁offer都唔使旨意請到人
支持你講出黎

別墅

引用:Quote:lazydawn 發表於 12-5-25 02:42 咁絕

原帖由 louis_em 於 12-05-25 發表
成件事真係好長篇
其實我真係好想將成件事講出黎
等大家幫我評下理
咁等你想講就講啦,雖然我好想知邊個咁有生意頭腦

首頁
12345...11

尾頁

跳至