自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

畀面勳章

叉包兔 發表於 12-5-25 02:47
坦白講.....
生意額大約有幾多老闆自己都心中有數啦....
如果個伙記本身唔肯跑數真係無得好講....

其實佢請我係主管, 出面主管幾錢,佢無可能唔知道.
佢而家搵左佢個朋友幫手, 人地真係拍心口. 都係無底新.
但係個朋友要帶住個女返工. 我真係接受唔到一個小朋友
放學後要係商場流連囉. 但人地覺得無問題我咪唔多事囉
仲有一樣野,個女仔係未做過呢行!!!! 自己幫自己做過咁大把咋
佢呢d人真係害死人架!

叉包兔  but錢太多又對你咁孤寒又好矛盾喎  發表於 12-5-25 02:53
叉包兔  咁佢一定係錢太多!!!!!!!  發表於 12-5-25 02:53

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

lazydawn 發表於 12-5-25 02:49
咁等你想講就講啦,雖然我好想知邊個咁有生意頭腦

打緊

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

有一日我係bk度睇到有人話請美甲師, 我就走去pm樓主,
樓主同我whats app , 大家都好好傾. 原來佢未做過生意. 但係想開nail shop
我同佢講我幫到手我都可以幫...仲有一樣野係,我只係知道有兩個女老闆.當中係無男老闆既!!!
之後仲約左之後既一晚去佢屋企幫佢整,等佢試手勢,果晚大家都傾好左,底新+佣.
之後由於佢地咩都唔識. 我就幫佢地入貨...
但人地報價都要時間.唔係得我地一間生意架嘛.佢就吹我...ok 無問題
當日a老闆5點打比我問我有報價未,我話未...人地都未覆...同埋我唔係屋企, 我要問我都要返左屋企先知道幾號電話問...之後7點左右有個男人打黎,原來係A既老公!佢問我報價幾時有? 係咁問我幾時返到屋企! 我真係幾憎佢吹我!同埋一樣野...我唔係只有兩個女老闆嗎?點解無啦啦走個男人出黎???同埋點解我電話號碼可以亂比人架咩????

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

OK! 我都忍...因為我真係真心想幫佢地,邊個叫我做野都唔緊要!
好勒, 無啦啦有晚WHATS APP我話要我第二晚去店見面.我又去!
去到原來係同我講"係咁既,而家公司因為唔知生意點.所以決定無底新,但係有佣.你第 1 -100 個客係有30% , 100 -200 係有40%, 300以上就五五分"
我心諗300以上?? 即是我唔休息, 每日要做10個客??? 先55分帳???

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

好...呢樣我又算! 我搵到就得! 但係我又發現問題!點解我地師傅既椅同客人住既椅無靠背既??? 咁咪好辛苦囉!!! 仲有點解張抬咁矮既???仲要係一張書桌大D咁既SIZE,坐兩個美甲師??? 睇到呢度...我就知道佢地唔係一個好老闆.因為佢地唔識自己親身去試...一味只係平!平!同埋平!!!!!!
個男老闆走黎同我講"聽日個代理黎公司!你聽日下午黎幫我同佢傾"
我話"吓!唔得喎,我聽日約左人"
佢叫我推左人,
我當然唔得啦!我唔想放人飛機囉
我心諗...你D態度好似點我做野咁...我先唔想幫你呀!

大宅

引用:OK!+我都忍...因為我真係真心想幫佢地,邊個

原帖由 louis_em 於 12-05-25 發表
OK! 我都忍...因為我真係真心想幫佢地,邊個叫我做野都唔緊要!
好勒, 無啦啦有晚WHATS APP我話要我第二晚去 ...
你叫條友無錢五好開啦!又要囉威又要無錢帶頭盔!

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

好勒... 可能你地會問,又話有兩個女老闆既??另一個呢???
佢叫B ! 佢係唔出聲果位...但都係最多野問果位.佢唔明就會好謙虛咁問.

好勒! D 色到左公司!我一心好意話,等我拎返屋企幫你地做啦! 唔係開張果日無野比人睇就唔好啦... 我又捱夜做...已經比C6話我...唔好為佢地做好人!佢地呢D人唔會明...但我覺得自己盡力啦
點知...開張果日既早上...屋企有D事...我要去醫院...我咪SEND MESSAGE同佢地講...我要遲D到...點知我係SEND 比亞A架個MESSAGE,點知係佢老公打比我,又SEND MESSAGE比我囉,又問我幾時到,又話今日大日子!叫我馬上返去!我話我GRAND M 係醫院! 無人陪佢!佢就話搵人陪我GM , 我馬上返去!我火都黎!!! 你大日子大哂呀? 我屋企人有事呀!有咩你係咪擔當得起呀?最後我細佬黎後我就返公司

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

零底薪? 唔係呀嘛? 咁佢咪好著數? 冇生意就一蚊都唔駛出

男爵府

畀面勳章

好勒,返到去我真係好唔開心...之後明明係開張,唔係開工
我由12點幾...一路幫佢地既朋友做做到8點/
我無停過!佢地當然有問我食唔食野啦!不過係叫我食佢地果隻死人燒豬囉! 痴線架都. 我全日未食過野就叫我食D咁肥既野...同埋放左咁耐...見到都唔想食! 又買左D CAKE返黎請人食,又叫我食!不過叫我食係有原因架,佢話唔好要佢帶返屋企,幾日都要當佢做早餐喎!!!
之後我8點一定要走!我要去醫院! 佢比條KEY我叫我聽日開門!

男爵府

畀面勳章

到第二日我返到去,見到佢地既FRD, 人就無咩野既..不過我都唔係太接受小朋友係度...我只係覺得小朋友既童年唔應該係商場囉
好勒..開工勒! 客人都話我地慘...張椅又高,我地做野時,個頭"DUM"到勁低.條腰超痛!光線唔夠...連客人既椅,個個客人都投訴太矮同無靠背!
OK!!!我唔理,反正我決定唔做! 好勒!
B老闆返黎...我同佢講唔做...知唔知點解??? 就係因為佢地尋日係咁要我做客!!!!我見唔到GM 最後一面!!!!!!!!!!!!!
B其實人唔差,佢知我唔做...佢即時喊 (當時A同佢老公唔係度) 佢個人真係好純品.其實成件事都唔關佢事!
但B都要打比佢地講我唔做,點知A玩龜縮!佢老公返黎同我傾

男爵府

畀面勳章

佢老公講到無左我唔得咁,.我同佢講"你地做生意唔係應該有筆錢預左第一年係SIT架咩?你地唔係預左要比人工架咩?你地無錢就唔好學人開店啦"
佢都係咁叫我留低,又話比返底新我!SIDE氣!要我出聲先比返我?? 做人係咪咁老土呀?你地都係為人父母...講到自己天花龍鳳!
最賤既都唔係呢樣野...係佢將佢自己既所作所為推哂落老婆同B身上...
佢仲話呢度自己先係大老闆...所有決定係佢話事...佢話當知道無底新時...佢即時話左佢老婆同B, (鬼信你,後期我証實左我諗既係岩既)

男爵府

畀面勳章

好勒...第二日,A又SEND SMS黎,講一大堆廢話,突然又話自己係基督徒(講真我真係好反感搬自己既宗教出黎,以為咁樣就可以做盡錯事!!)
過左一個WEEK, A 又SEND MESSAGE比我,又話可唔可以以朋友身份同佢傾兩句,當時我已經嬲完,都算架勒...佢同我講同B拆左伙...佢話B係咁唱衰佢...又話B走既原因係B話佢地趕走我...等等
我又衰心軟...我同佢講,如果有需要,我返黎幫手啦...

男爵府

畀面勳章

Linda_lady 發表於 12-5-25 03:05
佢地真係好有問題.
我估只係會有D無咩野做既而又係佢地D朋友先會幫佢,
但都應該唔會係專業個D, 都係個D咩 ...

邊專業姐...一個學緊既...一個自學既...
一定是但一個整損D客架

男爵府

畀面勳章

我同佢講要7000底新,五月五五分
佢話考慮...但5月五五分就可以
返左兩日.佢又話唔要我.
我唔緊要架...不過我最唔鐘意既就係佢
一直只係SEND MESSAGE比我.
佢話唔用我果晚,我一收到MESSAGE後就即刻打比佢.
佢已經唔聽我電話.第二日先SEND返黎話訓左
心諗,鬼信你咩,又會SEND完後即時訓左既.次次都係咁玩縮頭龜

首頁
12345...11

尾頁

跳至