在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

2個幾月時入去,唔夠2個月已病,病到而家一歲多,無停過睇醫生,會係咁的嗎?如何處理?

男爵府

醫生點講?心痛啊

大宅

太多小朋友在,好易受感染, 有無辧法俾人湊..

大宅

回覆:育嬰園bb成日病,會病到幾時?

成日感冒,流鼻水,發燒

大宅

畀面勳章

我個細女都係差不多2個月入嬰院, 初頭好少病, 而家歲半, 都成日病, 暫時都頂得住. 俾嬰院湊, 唯一唔好就係容易病.

我大女係1歲入嬰院, 又係成日病, 到佢讀n1, 佢病的次數頻率真係比其他小朋友少. 唔駛太擔心! 呢個係過渡期!

大宅

我個女都系7個月大入, 而家2歲平均一個月一次病
無辦法啦

伯爵府

may0928 發表於 12-5-25 13:55
我個女都系7個月大入, 而家2歲平均一個月一次病
無辦法啦

我大女一歲半入育嬰院, 差不多個個月都要睇醫生, 但到咗N1,K1時佢比其他同學病得少.
我細女10個月大入育嬰院, 之前冬天個個月都病, 到現在18個月天氣暖番只係間中有鼻水.

最緊要係要等到小朋友完全好番才再比佢番育嬰院, 不要心急....
之前見小朋友好番90%又送佢返學, 返咗1-2日佢又惡化, 要重新食藥....所以聽醫生建議, 就算小朋友好番晒不用食藥, 都比佢係屋企休息多1-2日,仲要比佢食多D嘢等佢強D, 然後再送佢番學.

男爵府

ppsfung 發表於 12-5-25 14:11
我大女一歲半入育嬰院, 差不多個個月都要睇醫生, 但到咗N1,K1時佢比其他同學病得少.
我細女10個月大入育嬰 ...

多謝你的建議

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章

引用:2個幾月時入去,唔夠2個月已病,病到而家一

原帖由 kuma_mama 於 12-05-25 發表
2個幾月時入去,唔夠2個月已病,病到而家一歲多,無停過睇醫生,會係咁的嗎?如何處理?

...
其實入得嬰園就係無人湊,父母要返工。所以好多小朋友無燒無疹就照返,盡量不求人back up

男爵府

我都plan之後有B想送育嬰院,因父母6299住太遠,咁細個B係果度會做D咩?學唔學到野?

大宅

我都好擔心,因為亞女9月可以返育嬰園,到時6個月唔知會唔會好d?

複式洋房

回覆:sa80 的帖子

老實講BB到咗六個月大會開始無晒媽媽嘅抗體,要由自己病再製造抗體;一般會比較容易病。但到小朋友一兩歲後便會好些,這是必經階段;我兩個女都是育嬰園長大的。她們是40天大便返育嬰園,最初真的好難捱。但到她們兩三歲時比其他同學病得少,已經賺咗。加油呀!返育嬰園可讓他們學到更多,如禮貌、自理(如廁及食飯)、大小肌肉發展、說話邏輯思維,等等。

大宅

回覆 wendymatthew 的帖子

我都知育嬰園好,但一諗起bb會成日病就有d猶豫。怕佢太細頂唔順。

大宅

回覆:sa80 的帖子

bb頂唔頂得順係一個問題,媽媽&爸爸頂唔頂得順又先一個問題

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

一有群體生活,小朋友就易病。

在於你想佢幾個月糸育嬰院病,定糸3歲讀幼稚園病。
不知所謂的乙陸!!!

複式洋房

引用:一有群體生活,小朋友就易病。在於你想佢幾

原帖由 chowqv 於 12-05-26 發表
一有群體生活,小朋友就易病。

在於你想佢幾個月糸育嬰院病,定糸3歲讀幼稚園病。
同意!其實小朋友始終都要自己病下先可以製造抗體去應付以後,所以比我都寧願選擇三歲前。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

這是嬰院的缺點....真係易病...
但小朋友上了預備班,情況真係改善好多...
好好加油

首頁

尾頁

跳至