少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

想請教各位靚媽, 我已經無晒辦法

我個仔6歲, 開公文式數學有1年時間, 一直以嚟都無乜大問題, 表現都算好, 直到上星期開始, 老師同我講, 佢情況有D變差, 一遇到佢(認為)唔識佢就停手, 完全唔會諗解決辦法! 老師話佢其實係識, 但佢唔去運用, 例如佢對1+1=2....9+9=18; 1+9=10....9+1=10; 10+1=11....10+9=19 係熟, 但佢見到9+8=? , 佢個腦就自動STOP, 唔會去諗解決, 如果一提佢9+9, 咁9+8佢就識~~好依賴!!! 但坦白講, 響屋企做功課時, 我無試過提供答案俾佢, 所以屋企表現會比上公文式好DD

其賁, 佢呢個問題除左數學方面表現出嚟, 日常生活佢都算係好易就放棄, 唔去嘗試! 咁我可以點幫佢呢? 又或者會唔會有咩興趣班(我指唔係學術方面, 而好似功夫呢類型嘅興趣班)可以訓練到呢?

我希望趁佢仲細(6歲)仲可以改善, 想幫幫佢~~

請指教

大宅

我個仔都係6歲 初頭都唔諗野等我解釋比佢聽 後來發現佢越來越依賴 所以佢做功課 我就入廚房 入廁所 完全唔睇佢 佢話唔識做既題目 我叫佢自己諗下 (我會扮唔識 又扮忙) 同佢講如果真係冇辦法諗到 就空左佢交比老師 佢坐番埋位 諗下諗下就知自己唔可以交白卷 慢慢做 果幾日做功課用好長時間 因為要自己慢慢諗 諗諗下又發呆 不過幾日之後完全可以自己HANDLE功課

別墅

回覆 mansum92 的帖子

唉~~其實佢唔凈止做數學, 好似今日咁去踩單車, 佢之前已經學識, 但唔熟, 所以啱啱開始仲驚係好正常, 但係佢連踩都唔踩, 凈係話唔識, 之後就係用坐響到用腳行....叫佢試下佢就多多藉口, 又話怕跌又話條路唔平...激到我立即停止活動返屋企......真係唔知點教佢

mayor小肥肥  在這個例子來看,媽媽也放棄了!  發表於 12-6-10 21:51

大宅

咁可能係自信心問題啵 比D任務佢做下 等佢完成左有D成功感 又勁讚佢 等佢知道自己係得既 可能會好D啵

大宅

我帶個仔去學打捧球 最初問佢鍾唔鍾意 佢話唔鍾意因為接唔到個波唔好玩 我就係屋企同佢玩下接波 佢練多左接到波之後 我勁讚佢 佢就好開心咁去上棒球 加上佢丟得多又丟準左比人讚幾句就變成好鍾意喇

禁止訪問

回覆:容易放棄, 點教?

禁止訪問

禁止訪問

容易放棄, 點教?

禁止訪問

容易放棄, 點教?

公爵府

好似而家好多小朋友都會有呢D情況存在,所以好似有一D機構可以去了解下,睇下可唔可以幫助到小朋友

男爵府

點解坐係單車上用腳行就要罰即刻唔准玩?又唔會有危險,又唔係咩壞事。
小朋友想試下其他玩法都唔准,又要罰,一定要用家長指定的玩法,我都唔會有心機去試任何野啦...

大宅

其實作為父母親ge首先係自己勿輕言放棄,孩子是看得出來的,他們是會跟從我們的榜樣而行,堅持正確的引導,其必成大器...

首頁

尾頁

跳至