自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

珍珠宮

蘋果今日新聞

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120531/16384506

嶺南中學昨收到逾20個投訴電話,被質問為何如此忍心遺棄盡忠職守的校園犬,《蘋果》網站直至晚上8時許已有764則讀者回應,為近年最踴躍回應的一次。其他人氣討論網包括高登共有876則回應,寵物網站亦有數以百計網民強烈迴響。
有網民在 facebook成立群組「聲討杏花邨嶺南中學毒殺緝毒犬」,有人留言聲稱「一人一信,要求嶺南中學回應事件」,更刊出嶺南中校地址、電話,以及該校和校長羅燦輝的電郵。有人直斥「沒人性還辦甚麼教育」、「狗狗這麼忠心但你竟這樣背叛牠,枉為教育工作者」。更有人把 Honey事件寫入維基百科關於嶺南中學的資料裏,「學校致力教育學生透過人道毀滅去解決問題,給予學生變態的價值觀」。

honey尚在人間呀 !!

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20120530/50089490

枉佢地學教既網頁入面, 講到自己幾咁好.....連對隻曾經幫過佢地既狗都唔去照顧, 咁要做有承擔, 真係替呢d咁既老師教出黎既學生可惜呀 !!

卓飛
最最最最新消息 (18:20),我剛剛跟羅校長通電話,他說 honey 並沒有被毀滅。現在在姓 "莊"的朋友家中居住。被"人道毀滅"只是一個誤會。

羅校長親口跟我說,有線及蘋果現在正在前往拍攝 honey的現況。希望明天即時公報。已他亦親口應承我,如果明
天報導不出街,我會親自打電話和他錄音及報導honey的去向或
者遭遇。

大家耐心忍耐。一有最新消息我會即時跟大家分享。
...
卓飛
源網台

剛收到fbK有人post東區教育局的電話回覆了,我向大家覆述:

1. 嶺南中學德育輔導員莊鴻鳴先生的確於日前透過友人將狗隻帶往獸醫
診所作人道毀滅。 (他們證實狗隻已經死亡。)
2. 校方及校董會在草擬一份聲明,向家長及學生交待事情始末。
3. 教育局在調查,這是個人層面的事,或是學校層面的事。也知道事情
的嚴重性,承諾不會不了了之。
...

我的即時回應:
1. 要求校方提供更多資料,例如獸醫診所名字,我們會考慮向診所作「
專業失德」的投訴。 或會考慮向愛護動物協會投訴莊先生是否有「殘酷對待動物的行為」

2. 要求校方不單向家長及學生交待。也必須向全港愛護動物的朋友公開
道歉。

在等待他們進一步答覆同時,NPV, AFA, 貓朋狗友正草擬聯署對事件有關人等公開遣責。 及計劃進一步行動。

嶺南學校網頁資料

信念: 學校是學習及學生成長的地方,我們相信愛與關懷是學習及成長的最好支援,是一切成功的開始﹔我們堅信每一個學生都可教,都可以不斷進步及達到成功,最終成為學校、家庭、社區及國家的驕傲。
使命:在嚴謹而關懷和具啟導性的環境下,提升學生的知識及學習能力,促進學生的品德發展,使每名學生都能增值進步,貢獻社會,榮神益人。
宗旨:本著基督精神,秉承嶺南辦學傳統,提供優質全人教育,並以校訓「弘基格致,服務社群」勉勵學生拓展豐盛和有意義的人生。
方針: 通過樹立嚴謹淳樸而關懷的校風,培養學生自律自愛精神,使他們成為樂於學習、勇於嘗試、敢於表達、守 諾負責、處事認真、為人設想、力求進步及對社會有承擔的青年人。通過優質的課堂教學,加上多元化及全方位的學習經歷,令學生學得更有效。

希望honey可以rip.....

肥妹心    發表於 12-5-30 23:26
wong191    發表於 12-5-30 23:25
小虎豬媽媽  好消息..  發表於 12-5-30 23:09
drizzle    發表於 12-5-30 22:53

翡翠宮

好想鬧爆姓莊果個人

milktealai  冇人性  發表於 12-5-30 14:33
入境事務處24小時舉報熱線: 2824 1551
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

珍珠宮

kapomama 發表於 12-5-30 10:49
好想鬧爆姓莊果個人

可以e貓俾個校長.....

其實我搵緊大家既post, send俾呢個校長睇吓......佢地既所作所為, 已經引起好多人注意, 尤其係媽媽界...

翡翠宮

chocolate9592 發表於 12-5-30 10:51
可以e貓俾個校長.....

其實我搵緊大家既post, send俾呢個校長睇吓......佢地既所作所為, 已經引起好多人 ...
我今日全個facebook都鬧緊呢件事

舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

珍珠宮

kapomama 發表於 12-5-30 10:52
我今日全個facebook都鬧緊呢件事

真係要俾個校長, 甚至校董會知道, 呢件事既嚴重性, 等佢地唔可以用呢個態度去教下一代 !!

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我會寫信投訴.
個地址無錯架嘛?

翡翠宮

chocolate9592 發表於 12-5-30 10:53
真係要俾個校長, 甚至校董會知道, 呢件事既嚴重性, 等佢地唔可以用呢個態度去教下一代 !! ...
https://www.facebook.com/events/213591588760977/

珍珠宮

llssisi 發表於 12-5-30 10:53
我會寫信投訴.
個地址無錯架嘛?

地址無錯, 係我c6搵俾我既, 因為我c6都嬲到爆 !!

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:好嬲...想投訴呢間杏花邨嶺南中學

呢d人冇資格莘莘學子

好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

聽到好難過

公爵府

hashtag影視迷勳章

可能姓莊那位跟本唔鐘意養狗, 打份工無辦法, 而家在機會甩身, 梗係讚成啦

男爵府

想賣地果間嶺南小學係咪同一個集團?

bobo101^*^  YES  發表於 12-5-30 16:59

珍珠宮

kapomama 發表於 12-5-30 10:53
https://www.facebook.com/events/213591588760977/

我即刻join咗喇 !!

milktealai    發表於 12-5-30 14:33
wcpcelia    發表於 12-5-30 10:59

珍珠宮

szehang420 發表於 12-5-30 10:54
呢d人冇資格莘莘學子

去樓上個fb link度一人一信喇 !!

珍珠宮

wcpcelia 發表於 12-5-30 10:55
聽到好難過

去樓上個fb link度一人一信喇 !! 幫honey出聲 !!

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

學咩人搞學校?

一年內守到2包煙,做唔到野就要人道毀滅?

咁係咪D學生畢業後,搵唔到野做就要人道毀滅?

養動物唔係應該有責任心,唔係應該一生一世架咩.

唔交功課,遲到就無責任心?

人道毀滅隻無病無痛既狗就好有責任心?

我唔明哩間學校有咩資格同D學生講做人要有責任心囉.

我睇到單新聞之後真係好嬲囉.

生命泥架!!!!

您地做學校既都唔好好尊重生命.

D學生又點會覺得生命係保貴同值得尊重雅.

個校長個腦係咪比個Pat Pat坐住咗?

以後D學生養小動物,一有咩事就人道毀滅都係您地間學校做成架.

milktealai  衰爆  發表於 12-5-30 14:34

翡翠宮

chocolate9592 發表於 12-5-30 10:56
我即刻join咗喇 !!

珍珠宮

llssisi 發表於 12-5-30 10:58
學咩人搞學校?

一年內守到2包煙,做唔到野就要人道毀滅?

去fb一人一信....

珍珠宮

carpisam 發表於 12-5-30 10:56
想賣地果間嶺南小學係咪同一個集團?

你可以入去睇睇....www.lingnan.edu.hk

男爵府

daisyma008  間SCHOOL 既校長N老師冇人性...成班冇尊重生命既人,如向做&quot;為人師表&quot;,痴!  發表於 12-5-30 14:08

首頁
12345...20

尾頁

跳至