2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

今日pwh照oscar, 攪咗4個鐘,最後度咗話bb頸皮太厚,姑娘話頸皮厚就算唔係唐氏都"可能"有其他結構問題… 就係咁,我變咗高危孕婦… 佢俾埋16周結構期我,話有咩事都早啲知… 16周冇咩嘢嘅20周都可能要照多次結構…

我今年31, 第二胎…
我有結構期但都相當唔愉快…

公爵府

陪月勳章

引用:今日pwh照oscar,+攪咗4個鐘,最後度咗話bb

原帖由 grass_ft 於 12-05-30 發表
今日pwh照oscar, 攪咗4個鐘,最後度咗話bb頸皮太厚,姑娘話頸皮厚就算唔係唐氏都"可能"有其他結構問題… 就 ...
洗唔洗去私家check下?
會唔會佢搞太耐做得唔準確?

別墅

bb頸皮太厚

我諗唔關時間事,佢見厚就度多幾次…
我老公都話好唔好去私家再照,但我諗oscar又唔係準,會唔會做其他test仲好呢?
同埋我諗,如果佢真係有事點呢? 我已經係媽咪,小b雖然未夠3個月但都見到手手腳腳啦… 有事都係我嘅bb呀… 咁我除咗好好繼續孕育佢之外冇咩可以做。

公爵府

陪月勳章

引用:我諗唔關時間事,佢見厚就度多幾次…+ 我老

我諗唔關時間事,佢見厚就度多幾次…
我老公都話好唔好去私家再照,但我諗oscar又唔係準,會唔會做其他tes ...
做大家講既nifty,咩野t21!
我唔太熟,要再問其他jm先得!

做左起碼安心d,而家唔好諗太多,做左其他檢查先!

男爵府

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 grass_ft 的帖子

OSCAR 除咗頸皮之外, 唔係仲有驗血咩? 咁blood test result點先?
NITFY or T21 係100% 準架, 如果你好驚有事, 不如去做咗先, 貴就貴D, 但係早D知好過遲嘛

民房

回覆:grass_ft 的帖子

找多個醫生檢查,唔好太擔心,俾d信心bb!加油

侯爵府

引用:今日pwh照oscar, 攪咗4個鐘,最後度咗話bb

今日pwh照oscar, 攪咗4個鐘,最後度咗話bb頸皮太厚,姑娘話頸皮厚就算唔係唐氏都"可能"有其他結構問題… 就 ...
頸皮有幾厚? 好似唔過3cm都唔駛太擔心, 我上胎都成2.7cm, 最後都係正常, 唔好太擔心, 等報告出左先。

大宅

引用:今日pwh照oscar,+攪咗4個鐘,最後度咗話bb

頸皮有幾厚?不如試下做nifty啦,教授會做埋一個詳細既超聲波,大抵都可以知道BB結構有冇事。唔好咁擔心住,其實仲要睇埋個驗血報告至知有冇事,呢度唔少jm都俾oscar嚇餐死

別墅

我唔記得o左問呀... 唔知幾厚... 我剩係問佢 : "太厚係咪即係厚過normal range? "
佢話係... 我即刻灰o左, 跟住佢同我講第2 d o野... 我就唔記得問... 只係問o左佢幾時知結果... 佢話2星期...
同埋話bb頸皮厚, 就算唔係唐氏都有機會有其他結構(心/骨)問題, 所以排o左16周早少少照結構, 有咩事都早d知喎... 冇咩事就20周再照結構睇清楚係咪真係冇事~
我走o左之後先醒起冇問佢拎到診紙... 番轉頭拎...
番o左工先醒起冇問佢頸皮究竟有幾厚....... 但都太遲喇... 有冇得打去問番呢.... 我驚又俾人話lor....

咁我希望佢唔好搵我啦... 真係搵o既就再諗諗有咩其他test可以做... nifty 係check downs only? 會唔會check到其他問題呢?? 睇o左少少資料, 感覺好似冇抽貽水咁危險...

公爵府

陪月勳章

引用:我唔記得o左問呀...+唔知幾厚...+我剩係問

原帖由 grass_ft 於 12-05-31 發表
我唔記得o左問呀... 唔知幾厚... 我剩係問佢 : "太厚係咪即係厚過normal range? "
佢話係... 我即刻灰o左, ...
呢d錢要洗,快d手打去劉教授又好邊度都好叫佢急住俾個期你做左檢查先,你等政府報告有排都唔安心,你而家又擔心又驚都唔係路!

男爵府

好媽媽勳章

可唔可以打返去問?
我當年都高危2.7mm的,都係驚同唔開心左好耐, 但驗血報告出左我就變返低危了!
good luck

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:我唔記得o左問呀...+唔知幾厚...+我剩係問

大宅

仲要加blood test result, 如果都係高危先再出去做啦.

唔好太擔心.

男爵府

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回

你而家幾多週?

我覺得你
1. 打去醫院問咗有幾厚先 (如果佢唔肯thur 電話講, 問埋佢親身去問可唔可以講返俾你知)
2. 有理無理, 都打去book NITFY OR T21, 叫佢俾咗個期你先, 同埋問清楚幾錢, 再跟老公商量下等埋政府result 定出外再做其他test
3. 再search 下NITFY 同T21 d 資料, 自己揾點都放心過聽人講
(NIFTY & T21都係抽孕婦血, 再篩返BB的DNA出嚟驗, 唔會拮針入胎盤, 所以對BB係無創傷性, 唔會好似抽胎水咁有機會流產, 佢會驗晒BB DNA, 包括知埋性別, 初期報告2-3日有結果, 先驗會引致最嚴重疾病嗰3 PAIR染色體, final 報告就要等2 week, 全部染色體 <-- 呢個係我之前上網check到既, 我無驗過, 你自己去double confirm)

複式洋房

bb頸皮太厚

我都同你一樣,我係星期一去聯合做OSCAR, 照完之後,佢突然同我講阿B頸皮偏厚…不過要等埋驗血報告先知有冇問題,仲即刻比埋個結構期我,我成個呆晒,唔識反應....事後,我敲門問返姑娘頸皮厚度....佢講咗一大堆廢話,但係都冇講幾厚,叫我等電話! 結果,我即刻book咗私家做多次,雖然醫生都話冇必要做多次,不過我真係唔想等3個禮拜電話....私家都有叫我等埋呢個報告,如果唔ok, 就做nifty or T21, $6000 - $8000。不過私家就同我講唔使咁擔心,佢睇就覺得冇問題!阿B又有鼻骨,結果今日收到佢哋電話,係低風險!希望你都同我一樣冇事啦!我覺得睇多幾個醫生好啲,公立真係十問九唔答!

別墅

opps... 即係我打去問都冇用啦? 你低risk佢地都有打俾你? 唔係話high risk 先會call back咩?

複式洋房

回覆 回覆:grass_ft的帖子

係私家嗰度打俾我

別墅

咁你有冇擔心bb頸皮厚有機會係其他問題?

複式洋房

https://www.fetalmedicine.hk/tr/safeT21.asp

複式洋房

I got this blood test at Dr Yu's clinic this morning. I was worrying the same this yesterday. I thought only me who is so unlucky. My case is Trisomy 13 is in high risk. 1:179 (my age is 37, second child) Trisomy 13 means "atau 's syndrome" (I just typed from my own report. )

Now I m still waiting for result after 3 weeks!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

$8000

I have read many posts on Baby Kingdom. There are many cases who got high risk at Oscar test and turned out to be low risk in further tests.

So do not worry!!!

首頁

尾頁

跳至