嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

呀仔 4 yrs,從 26號開始燒 37.7, 有咳,鼻水,星期 日帶他去 趙長城醫生到 睇時都燒 到 38.5度.醫生話是感冒有機會 燒幾日, 如星期3未 退就要返來, 因仔未退昨日我都返去 趙醫生到, 醫生說 燒是 正常,而且 有可能燒6至7 日, 前晚 呀仔燒到 39度, 雖然都知道會燒 幾日,但 見到呀仔這樣真是好擔心, 他的 咳就不是好多, 只是鼻水時多時小, 呀仔而加見到藥都 吾 很食, 我是否應轉醫生好? 如是荃灣區 有冇醫生介紹 ?請大家比下意 見.

複式洋房

燒5日.....我會安排佢入醫院驗血驗尿check咩事, 之後對症下藥, 好過大家估估下!!

侯爵府

之前陪我先生去睇醫生,又係發燒.醫生話如果連續燒超過5日就有問題.所以你應該快d帶阿仔去睇過醫生. 大人燒5日唔退醫生都話有問題,何況係小朋友.

複式洋房

回覆:燒了5 日,都未 退 是否 要轉醫生 ?

入院check 下安全啲喎

大宅

回覆 Mycascades 的帖子

因 他不是完全沒有 退燒 , 食了 退燒 藥就退,故 醫生 吾 提議入院.

子爵府

我都係住荃灣,麗城呢邊盈健既余慶偉醫生唔錯,同我地好夾。再唔係城市果邊趙鎮強醫生都ok,不過唔平

大宅

呢輪大部分小朋友都係中呢種病毒,先係㡳燒37.7,之後,突然高燒,退燒後,會持續二至三日燒下退下咁,之後先好返。若5日仍係咁要再看醫生。如發燒時,神智不清,反白眼,抽筋,冇論幾多度都要入院。另要留意有冇星紅熱病徽。
上星期係大囡病,今個星期到細妹,病徵一樣。大囡病完,又突然高左!

hoiching0516  agree  發表於 12-6-1 13:41
cherryho1021  你點睇到你個女高左呀?  發表於 12-6-1 10:36

子爵府

我個女就係咁連續燒咗第五日, 睇第一個E生, 佢講的說話同趙E生一樣, 咁我都觀察, 雖然佢食咗退燒藥有退過燒, 但藥力一過或差唔多夠鐘, 佢又燒過, 第5日一早我即刻同佢轉E生, E生要佢入院, 驗到係抗藥性金黃葡萄球菌。

我覺得呢排咁多菌, 小朋友又燒咗咁多日, 同佢轉E生或入院, 驗吓有冇其他問題, 因好多時有D病毒真係要化驗先知。

子爵府

大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

去醫院安全啲

大宅

回覆:燒了5 日,都未 退 是否 要轉醫生 ?

我仔上次燒咗6日先退燒,第4日覆診時已開定抗生素。最後食咗3日抗生素先退晒。其間退咗燒番。最近d箘真係好厲害,阿仔嘅同學仔都燒咗一星期!

大宅

引用:呀仔+4+yrs,從+26號開始燒+37.7,+有咳,鼻水

原帖由 snow3snow 於 12-05-31 發表
呀仔 4 yrs,從 26號開始燒 37.7, 有咳,鼻水,星期 日帶他去 趙長城醫生到 睇時都燒 到 38.5度.醫生話是感冒 ...
我女月頭好似小朋友一樣,發燒一星期無高燒,勁咳,少少鼻水,睇咗第三次醫生,最後要食抗生素一星期先好返,會唔會中耳炎呀?你去寶血睇兒科,So醫生好細心架!

男爵府

我細仔之前都試過, 後來去左港安, 醫生話肺有什sing, 要入院, 確診肺炎!!

都係入院check下好d!!

大宅

我小朋友都斷斷續續燒左3個星期,包括入院和轉左醫生。其實佢只係一d小毛病但因為d菌太勁所以搞成咁

大宅

我仔由星期日晚開始燒到今日, 佢係一到黃昏開始低燒, 半夜就會高燒,之前睇咗2次同一個醫生, 今日轉咗一個, 今日醫生就開抗生素, 佢話2日到會退晒燒. 因為我仔班上(佢k1)有個坐佢對面既同學甲型流感, 醫生話阿仔燒咁多日都似係甲流. 不過佢話唔緊要都係食抗生素會好.

我無同仔院, 因為上一次阿仔都係咁燒, 入咗院3日, 醫生未出驗血係咩箘, 都係打咗抗生素,所以我見阿仔都精神, 今次唔入院, 食埋抗生素,唔得先入院.

我覺得最緊要睇下個小朋友精神好唔好, 食咗藥會唔會退一陣, 有無燒到昏迷, 抽筋, 有係出現紅點(怕猩紅熱,手足口)等, 如有就一定入院穩陣.

而加d箘真係好勁, 我仔次次都最少睇2次醫生, 通常醫生第一次都話唔係大問題, 然後就會好次今次咁食極都唔好, 最後又係食抗生素. 雖然食得多抗生素唔好, 但d箘真係好勁真係無辦法唔食.

大宅

多謝大家的 意見, 呀仔昨晚好彩 退了燒,而加 只是有咳同 鼻水, 現只是怕 他會 返覆,其實這幾日呀仔燒 都 精神同 有 玩, 只是 食少了, 所以我先 冇 同 他入阮.

第2次覆診時我 都有問醫生 要吾要 去驗箘, 醫生 話驗 出來都是比 抗生素, 我不如而加 早d比 你 會好 d,就算入院都不知入 邊 間好, 因而加的私家兒科房都好 full, 政府個d 房 會 好多人1 間, 箘就 會 自然多.故 都不是 太想 他入院.

而加 d箘真係好勁, 每 個小朋友 取藥時 都好似個個都 要食抗生素,要 睇 幾次先 可以 好, 是否個 醫生 開始同呀仔 吾夾 ?or 食得 趙醫生d藥太長時間 食到 冇 效呢 :

大宅

回覆:cycream 的帖子

我個女星期三開始發燒,38.5,食得訓得玩得,食了退燒葯都低燒,都唔知咩事!

男爵府

陪月勳章

試下轉另一個醫生睇睇, 如果唔係都要再繼續睇醫生覆診, 繼續食藥...

覆診時再問問醫生睇下需唔需要入醫院, 有需要既話佢應該都會寫定封referral letter俾你, touch wood真係冇辦法去入..

之前睇過幾個兒科都話, 如果精神ok既話都冇需要入醫院, 因為醫院其實都有好多細菌, 我bb之前病, 又係咁既情況, 都考慮要唔要入醫院, 但屋企人話一來有醫生既藥食緊, 情況唔算太差, 二來去醫院可能都係要等, 唔小心感染到另一o的菌咪仲慘, 所以最後都冇去到, 食左3套藥先好返, 前後10日呀.....

大宅

畀面勳章

上兩星期我個女4歲,都連續幾晚半夜高燒39.7-40.7,日頭就37.8-38.4都幾精神,都係食退燒水,到完全無燒要成個星期!

男爵府

回覆 回覆:snow3snow的帖子

試下d偏方呀!薯仔切片(夫)額頭

大宅

我個4歲,上星期發燒3天,少咳,食得玩得,表面看沒大病,去看醫生,醫生講笑話他的咳聲很核突 ,但聽肺好清,穩陣起見要照肺,點知是肺炎,入院再驗其他野先知中了流感+肺鏈

所以,不可輕視發燒

首頁

尾頁

跳至