自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

你地點睇健康院d醫生

我個bb因為黃疸要返健康院睇,bb塊面仔出左d粒粒,有少少黃色的,睇黃疸時順便問埋醫生係咪正常,醫生同我講無事架,好多bb都係咁,咁我當然信佢講啦,咁我就每日同凍滾水幫佢抹面,無搽野,之後情況越來越差,咁我同佢去醫院覆診再問多次醫生,醫生話佢皮膚發炎,開左lotion比佢搽,過左兩日開始靚返。
兩個都係政府醫生,點解一個話bb係咁架啦,另一個一睇就知佢皮膚發炎 如果佢唔話無事,我一早帶bb睇私家醫生啦
其實健康院醫生的學歷去到邊

伯爵府

醒目開學勳章

Re: 你地點睇健康院d醫生

唔好話醫生係咁, 有d護士都係咁, 我bb滿月返去問皮膚和呼吸問題, 佢地都好似好快好例行公事咁答我話好多bb都係咁架, 無事架, bb未發展好器官等等的好"行"說話.... , 明知我係新手媽咪係緊張d, 都唔俾d耐心答下我....真係有時都俾佢地吹脹

別墅

lingirl
你去邊間健康院?我去荃灣葛亮洪,果度d姑娘好好人,我生完無耐情緒唔好,佢地好好耐性同我傾,不過醫生就....

大宅

這類治皮膚lotion, 很多都含有類固淳, 健康院d醫生見慣初生嬰兒常有此現象, 數月內可自然痊癒, 最重要是保持清潔.

對幼嬰, 其實用藥可免則免, 第一個健康院醫生的决定, 亦未必有錯.

我有朋友曾在醫管局當藥劑師, 她自己的bb在三個月時, 皮膚也有發炎, 全身尤其面部很多紅粒, 她的護士朋友也是教她清潔bb. 她自己也拒絕為bb用藥.

用藥效果明顯, 父母當然開心, 但用藥對初生嬰兒是否必要, 見人見智. 何況你初見醫生時, 情況並非嚴重. 事實真係"好多bb都係咁!"

伯爵府

醒目開學勳章

我在元朗容鳳書的...第一次我去時個護士問我bb收水收多左d, 問我伯娘係唔係俾水bb飲, 佢知道有俾, 就有d惡話我做咩俾水, 果時我個心都幾屈住, 因為我原本唔想咁快俾水bb飲的, 只不過我係屈服在家人(特別係伯娘~>因為果時她專程來幫我陪月照顧bb的壓力下 ,所以唔肯點話佢 ), 不過第2個月再去健康院第2個護士就好d了~佢仲讚我自己一個人照顧bb好叻, 照顧得幾好, 問我個人有無點樣

大宅

我應為她們好求典.

別墅

lingirl
我都比水我個仔飲架,因為我個仔唔肯食奶咀,要啜水訓覺,佢肯飲我咪由得佢囉

子爵府

not professional!!!

男爵府

唔掂!

BB一歲時番健康院檢查,姑娘話要見醫生,點知等咗一個鐘,睇就睇咗兩分鐘.足足係健康院兩個鐘.一個BB點可以係一個地方等咁耐.等到我老公寫英文信投訴佢.迫佢地一定要覆要跟進

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

我果陣同囡囡去健康院....都覺得d醫生好求其....而且做野好似....慢....鏡....重.....播......咁.....

d姑娘就多數都幾好...有d真係好細心好好人

公爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有佢講,冇你講
俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

男爵府

冰極 寫道:
有佢講,冇你講

yes!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!agree!!!!!!!!!!!!!!!!!

首頁

尾頁

跳至