論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人嚟咗七個月,上個月啱啱還晒錢。我每個月月尾果日會用劃線支票出糧俾佢,並要佢簽收。今日佢同我講話想我直接用ATM過錢俾佢出糧,唔想收支票,因要遲一兩日先攞到錢,我一口拒絕咗佢,我話如果直接過錢俾佢,我會冇咗簽收紀錄,佢不停咁話佢啲friends都係咁,我冇理佢!想問大家係點出糧俾工人呢?

珍珠宮

劃線支票同唔同 cash cheque?我用 cash cheque,只要銀行開門佢即刻拎到錢呀,自己個 account 又有 record

過數唔係唔得o既,atm 過o左俾佢有張 slip,叫佢簽收呢張

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:工人叫我唔好用支票出糧俾佢!

好簡單!Cash cheque 咪可以即時攞錢囉,又可以影印簽收,銀行又有紀錄,佢開心時你又放心!

大宅

Cash cheque係咪即係只劃持票人,唔劃左上角線?

zitzai  yes,that’s what i do  發表於 12-6-2 00:43

大宅

我是用atm過數比佢的, 入數後有張customer advice連同receipt for payment等佢一齊簽收.

大宅

引用:工人嚟咗七個月,上個月啱啱還晒錢。我每個

原帖由 nswendy 於 12-06-01 發表
工人嚟咗七個月,上個月啱啱還晒錢。我每個月月尾果日會用劃線支票出糧俾佢,並要佢簽收。今日佢同我講話想 ...
我今日都係用cash cheque出糧比我個工人,佢可以立即落樓下銀行攞錢,而我又有record同叫佢簽收!

珍珠宮

luvysl_blythe 發表於 12-6-1 23:40
好簡單!Cash cheque 咪可以即時攞錢囉,又可以影印簽收,銀行又有紀錄,佢開心時你又放心!

...
我唔係好明,點解 cash cheque 銀行有過數紀錄仲要叫佢簽收個 copy?我一向無咁做。。。我剩係叫佢o係個出糧紀錄度自己 mark 番個 cheque no。咁係咪無咁好?

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:luvysl_blythe 發表於 12-6-1 23:40

原帖由 zitzai 於 12-06-02 發表
我唔係好明,點解 cash cheque 銀行有過數紀錄仲要叫佢簽收個 copy?我一向無咁做。。。我剩係叫佢o係個出 ...
銀行有mark record a比b, 幾多錢 statement show clear cheque (with no) 但有起事上黎 你吾take cheaue copy, 根本無人知你個張支票係比邊個 明嗎? 吾通有事去搵銀行叫佢比返record 你咩 所以take cheque copy~保障自己姐

男爵府

I pay cash ga

大宅

我用online transfer, 再簽pay slip, 可以save online record, set 過數日子,佢又可以一朝早收到錢,大家方便

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

比cash check, 工人可以即時去支票上的銀行cash out, 既方便,對自己又有保慞
Everyday, in every aspect, I become better & better. I always love myself.

I am totally open and receptive to all good.

珍珠宮

引用:工人嚟咗七個月,上個月啱啱還晒錢。我每個

原帖由 nswendy 於 12-06-01 發表
工人嚟咗七個月,上個月啱啱還晒錢。我每個月月尾果日會用劃線支票出糧俾佢,並要佢簽收。今日佢同我講話想 ...
早一兩日出比佢

複式洋房

回覆:小紅梅 的帖子

我都係早一兩日比佢,初初佢死都唔很開c/a,後尾聽到我話早兩日比,佢即刻應承

大宅

咁cash cheque係咪即係唔向左上角劃線就可以羅錢?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

銀行戶口轉賬,都可以有RECEIPT,都可以KEEP到作紀錄的

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

引用:I pay cash ga

原帖由 林嬌嬌 於 12-06-02 發表
me too

主 賜 平 安

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

引用:I+pay+cash+ga +

原帖由 林嬌嬌 於 12-06-02 發表
對僱主最無保障的方法

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

引用:Cash+cheque係咪即係只劃持票人,唔劃左上

原帖由 nswendy 於 12-06-02 發表
Cash cheque係咪即係只劃持票人,唔劃左上角線?
係。不過記得寫佢名。

男爵府

我一向過數比佢,連張slip都比埋佢tim,再叫佢簽收agent比的表。

民房

我都係出現金咋, 再叫佢簽收agent比的表。

多多綠茶  me too......  發表於 12-6-2 15:56

首頁

尾頁

跳至