懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我預產期係某月既24號, 姑仔婚期係同月25號~
如果我生完坐緊月, 我諗我唔會去飲,
因為生完幾日, 我真係無乜可能去到...
而且老人家話什麼蘇哼哼, 唔好去~

如果我未生, 都好接近預產期,
我老公已經打算唔使我去, 佢自己一個去

但我有好多問題唔知點好!

1. 如果我坐緊月, 照計我應該唔去得, 但我老公又去唔去得自己妹妹的婚禮喜宴呢??

2. 坐緊月, 我地可唔可以送禮or金器or CASH俾姑仔呢?

3. 我地唔係同6299住, 我媽咪幫我坐月, 咁6299, 姑仔, 叔仔等人可否去醫院or我屋企探我同BB呢? (因我有聽過紅紅都會相沖, 新婚的一個月內都唔可以去探新蘇蝦)

4. 已知99有打算煲薑醋, 姑仔食唔食得?

可能有媽咪會覺得我好迷信..
但touchwood我唔想到時我, BB, 姑仔夫婦是但有人唔順利時俾人話.....
到時就多說話聽了...
希望大家明白我

大宅

回覆:預產期同姑仔婚期撞到砰砰聲, 我應該點做好??

我都係咁,撞姑仔婚期!我未生就會去,生左當然唔去!老公要去,自己個妹黎架嘛!佢地黎唔黎睇B,I don't care!

男爵府

catcatcho 發表於 12-6-3 11:53
我都係咁,撞姑仔婚期!我未生就會去,生左當然唔去!老公要去,自己個妹黎架嘛!佢地黎唔黎睇B,I don't c ...

唉.. 因為我有聽過話坐緊月, 連老公都唔好去飲..
就係唔知自己個妹又去唔去得囉!!
我未生都唔咁去啦! 都40w!!!
食食下舊乳豬作動都唔知點算....
佢地黎唔黎睇B,I don't care<--咁其實我都係....
touchwood講句, 只係怕到時有咩影響到, 6299就會賴晒我!!
所以我才問問..

子爵府

回覆 回覆:koyukizoe的帖子

其實好睇你99點睇架喎
,最緊要佢點諗,我自己就會覺得未生就去,生左就唔去。

大宅

可以點?邊樣重要d?直接問有關人士law....

男爵府

未生的話我老公都唔准我去,
因為已經40w, 真係怕食食下作動,
到時call白車走仲大件事!
係差在我老公自己未知點算..

我遲d會問6299同姑仔, 我父母, 同姑仔未婚夫一家,
如果是但有一個人唔同意, 我同老公都會去~

但我想搵左資料先, 再問佢地~
因為我真係試過俾人抽後腳..
我諗到呢d就係唔知係咪真係無影響
到時又話我諗到唔出聲..
老公都叫我問多d人睇下點

男爵府

egg8910 發表於 12-6-3 13:37
可以點?邊樣重要d?直接問有關人士law....

你問我我會自私d 覺得我2母子既安全重要d!
但影響到邊個我都唔想..
如果真係講結婚同生仔, 我諗6299覺得結婚唔多重要卦..
個時我同老公結婚, 佢地一樣返左大陸,
結婚由頭到尾男家得我老公自己一個搞掂晒

子爵府

回覆:koyukizoe 的帖子

1. 坐緊月唔好去,休息下仲好,
無人會怪你。老公就去得!

2. 坐緊月,你唔去得叫老公做禮!

3. 如果政府生BB每次只可以2人探,
同產後只住2日,叫媽媽、老公、奶奶探
就夠喇。其他親戚朋友十二朝後,先去
你屋企探你及BB。你老公妹妹都可以,
除非佢有孕。

4. 薑醋,你老公妹妹都可以食,
除非佢有孕,唔關迷信事,有孕
不宜食薑醋。

另外,佢結婚當日你未生都唔好出席,
因為農曆同月會相沖,蘿咁大個肚,
當晚叫媽媽來陪你,萬一生得都有人
陪你入院。

仲有,孕婦切勿觸摸新人的物件,
尤其是喜字果個椰子!及唔好食喜餅!

子爵府

引用:未生的話我老公都唔准我去,因為已經40w,+真

原帖由 koyukizoe 於 12-06-03 發表
未生的話我老公都唔准我去,
因為已經40w, 真係怕食食下作動,
到時call白車走仲大件事!
如果有人一定要你去。。。
留意以下事項!

唔可以入酒樓或佢屋企個新娘房、
佢在家出門時你唔好望、
唔好掂佢D喜慶野、敬酒時回避、
唔好俾新娘摸你個肚。

大宅

回覆 koyukizoe 的帖子

金器可唔可以提早送?

男爵府

Michelle1104 發表於 12-6-3 19:55
回覆 koyukizoe 的帖子

金器可唔可以提早送?

老公似乎想當日先同佢戴..

男爵府

water_ma 發表於 12-6-3 14:24
1. 坐緊月唔好去,休息下仲好,
無人會怪你。老公就去得!

thx!! 好詳細呀!~
我會drop down再問下佢地, thx thx!!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

koyukizoe 發表於 12-6-3 21:44
thx!! 好詳細呀!~
我會drop down再問下佢地, thx thx!!
其實我覺得應該問番姑仔 夫家既傳統, 話晒係佢先係主人家!
放下自在

男爵府

cattz288 發表於 12-6-3 21:47

我當然會問晒佢地所有人,
但老公叫我先問,
到時同佢地講我地問過咁咁咁,
再叫佢地諗清楚,
因為無論佢地講乜都好,
到時佢地會反口, 話自己乜都無講過
仲會週圍話我地2公婆唔識做....
我地的確試過, 佢地真係咁既人

男爵府

cattz288 發表於 12-6-3 21:47

老公叫仲要print返晒一疊野出黎
叫佢地諗清楚, 咁你諗下.. 我老公(佢地個仔)都叫我咁做
就係怕佢地抽後腳....
可想而知佢地有幾麻煩...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

koyukizoe 發表於 12-6-3 22:02
老公叫仲要print返晒一疊野出黎
叫佢地諗清楚, 咁你諗下.. 我老公(佢地個仔)都叫我咁做
就係怕佢地抽後腳. ...
都要架, 無事無幹就無野咯~
陣間有咩就姓賴架喇~

放下自在

侯爵府

引用:Quote:原帖由 koyukizoe 於 12-06-03 發表

原帖由 water_ma 於 12-06-03 發表
如果有人一定要你去。。。
留意以下事項!
我想問下點解敬酒時要迴避既? 係唔係怕相沖?

男爵府

cattz288 發表於 12-6-3 22:09
都要架, 無事無幹就無野咯~
陣間有咩就姓賴架喇~

係呀!! 佢地癡線咖!!
我地以前成日食死貓...
食到我老公都唔同佢地講野..
只係到時到候帶埋大女同佢地飲下茶
老公成日暗裡同我講,
做乜都要留個底, 保障自己!~
唔再有話柄俾佢地...
唉.. 總之我地就怕左佢地!!!

男爵府

玫瑰花茶 發表於 12-6-3 22:17
我想問下點解敬酒時要迴避既? 係唔係怕相沖?

yes~ 怕相沖
咩入門出門時都唔得咖..
但我唔知係我沖佢定佢沖我..

首頁

尾頁

跳至