論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問: 我已1個月前通知炒姐姐, 最後日期是6月29日.

如果想比佢早d走, 6月20日走, 係咪要補番9 日錢比佢 ?

另, 如果佢想自己早6月20日走, 我係咪唔駛補番9 日錢比佢 ? 同埋, 我係咪要叫佢寫番提早走既信 ?

唔該各位~

男爵府

可否話我知呀 ?

男爵府

扣哂假期未呀? 如果佢要求早走, 一定白紙黑字寫清楚, 仲可以扣返佢嗰幾日既通知金添, 勞工法系咁講, 打去勞工處問清楚會好d

男爵府

係咪即是我唔駛比番個9 日人工佢 ?
咁佢寫信比我係咪寫提前走, 所以唔駛比番個9 日人工佢 ?
另, 我知道大假一定要比番錢佢.
唔該.

男爵府

男爵府

睛靈勳章

tobytoby 發表於 12-6-4 18:51
係咪即是我唔駛比番個9 日人工佢 ?
咁佢寫信比我係咪寫提前走, 所以唔駛比番個9 日人工佢 ?
另, 我知道大 ...

1. 要佢手寫封信要求僱主俾佢6月20日提早離開, 並要求工資計到該日為止. 咁你出糧出到6月20日. 雖然你有權追佢早走9 天的工資, 我就會算吧啦!
2. 其實如果工人有大假, 例如有5天, 可讓她早走5天 , 你出糧依然出到6月29日. 大假不一定要俾錢佢.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

佢要6月0號走,要比返9日通知金你,即係果9日大假不會再有錢,因為已經用黎抵銷左論知期

不見議21-29號當放假,因為呢段時間佢出事,僱主都要負責

首頁

尾頁

跳至