跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

jennyleung 發表於 12-6-7 16:23
請問係唔係直接去廣福道91號 就買到呀? 高達城係唔係無左? THX
高達城摺咗啦,E+改由[十大]代為寄售,未去過十大買唔太清楚,問過人話係樓上店來,位置大約係M記對面(望寶湖方向),如果有現碼應可即時買到.

不過跟據[高達城]經驗,會係校服商在開學同換季時期,去學校收訂購表,到拿校服日期前半個-1個月,高達城先有較多新現碼貨,無現碼時要訂等貨.

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

coyeeyee 發表於 12-6-7 17:51
回覆 GLG 的帖子

我知好多學校都要考分班試, 校服我都唔明? 可能唔駛我地周圍搵, 係學校一次過可以做晒所 ...
校服商係學校出標書,然後多間校服商入紙報價,再經由學校選出條件最好幾間,再同家長會開會選出的.等家長唔需要因為材料費貴咗就要局買加價貨,因為有合約年期,係合約其內校服商如要加價要得到校方同意先可加.

珍珠宮

GLG 發表於 12-6-7 17:11
回覆 coyeeyee 的帖子

今天去了交簿費, 其實我都有些surprised要考分班試. 一年級都要根據學生能力分班嗎?
另外, 我見7月7日可訂校服, 但其實我見其他地方都有得賣(如太和商場), 不知道有甚麼分別呢?
會跟成績打[雲]去,等每班學生能力平均啲.

行入圖書館出面有校服貨板睇,有時會放出來比家長摸下啲質地,可摸完再去比較下,其實質地分別唔大,分別在價錢.

因為係無同學校簽合約,學校不能監察他們買的價錢及品質.

GLG  唔該晒~  發表於 12-6-8 23:21
coyeeyee  明白  發表於 12-6-8 09:06

子爵府

引用:Quote:jennyleung 發表於 12-6-7 16:23 請

原帖由 yoma1975 於 12-06-08 發表
高達城摺咗啦,E+改由[十大]代為寄售,未去過十大買唔太清楚,問過人話係樓上店來,位置大約係M記對面(望寶湖 ...
多謝您咁詳細回覆呀,好清楚,唔該曬您呀

大宅

回覆 jennyleung 的帖子

我提意考編班試日在學校買啦, 我細女都是全部著番家姐的, 都好耐用, 佢地相差4 年, 反而見唐家姐在昌運那間買, 條裙白色領邊比較粗身, 質地差少許.

純個人意見 !

大宅

回覆 HealthYan 的帖子

係呀, 我都有咁諗過, 諗住係學校買晒所有野

大宅

請問你囡囡讀得開心嘛? 老師有愛心嘛? 你細女今年升二?

子爵府

多謝你嘅意見, 我都打算果日買, 唔使再去搵.
另外, 請問大家校服要買2套嗎? 我怕有時天氣唔好, 買一套唔夠用.

大宅

回覆 GLG 的帖子

我諗住買2套, 都係驚天氣唔好唔乾

GLG  我都問咗朋友(小朋友今年小二), 佢都係校裙同運動衫褲各買2套.  發表於 12-6-11 18:01

大宅

我係每樣買2套, 細妹升小一時, 我買了套新夏天運動衫, 褲給妹妹, 因當時轉運動款式, 加埋家姐係肥妹仔, 褲頭都鬆了, 其他都著舊的, 但望落都好新淨.

細妹現讀小二. 升小一時佢好唔習慣, 頭2個月都好多問題發生, 但幸好遇班主任好幫忙, 大家配合, 慢慢幫佢適應了, 現在小二, 試過在學校有少許不適, 堅持不回家, 話要上堂喎.

你們不用緊張編班試, 好簡單考番幼稚園的知識的, 當年我2 個都冇同去溫習便去考了, 小一, 小二不用太緊張, 這 2 年是她們的適應期, 好好享受輕鬆番學的時間, 不要將成績睇咁重.

我大囡今年畢業了, 她說不拾得老師, 同學, 但這是必經之路, 我叫她好好享受餘下的個多月時間.

大宅

大家考完編班試, 有冇人知幾時有結果?

子爵府

我估學校會响8月25日先俾我哋知小朋友讀邊班.
冇所謂啦, 反正校長都講明唔係精英制.

大宅

上星期安排得幾好, 考完試後, 一個鐘內就可以做晒所有野

子爵府

其實我都好欣賞佢一次過搞晒所有嘢, 但果日好熱又多人, 如果佢响禮堂時可以將D家長分開幾組, 每組去嘅課室次序不同, 咁就更加好. 坦白講, 我覺得果日有d亂, 尤其係買校服果陣.

大宅

yoma1975 發表於 12-6-6 21:47
最少20分,今年聽家長講有20分都入唔到.

覺得下年選校會好橙,北區跨境生太多,由今年數字看下年會有[緊]多跨 ...
3大收跨境生學校係邊三間?

yoma1975  巳PM,請查看.  發表於 12-7-18 11:51

子爵府

回覆:coyeeyee 的帖子

尋晚收到分班信喇,我小朋友讀1A, 大家呢?

coyeeyee  我囝囝讀1C  發表於 12-7-23 09:53

別墅

阿仔入咗1C,希望佢醒醒定定.

大宅

回覆 ellypaul 的帖子

HI, 我小朋友入了1C, 大家同學仔

別墅

其實分到邊班都冇所謂,好似話到小三先以成績分班.

coyeeyee  係架, 頭2年冇咩所謂  發表於 12-7-23 15:52

大宅

各位媽咪見過班主任OK嘛?
1C班鄭老師比我感覺幾好呀

首頁

尾頁

跳至