跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇媽媽可以比Comment呢間學校呢?阿囝waiting list 收左,但依家插班讀緊好時光(pm) , 煩緊新學期應該繼續好時光定係轉明愛?

複式洋房

當然係明愛啦!平咁多

別墅

回覆:jess725 的帖子

緊係明愛啦. 沙田明愛咁少位,難入過九龍塘既名校呀!!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 jess725 的帖子

明愛 -- 老師好有愛心 , 耐性 , 妳放心去啦 .

別墅

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

謝謝大家的回覆!明愛似乎係一面倒的好評!我都好喜歡佢有戶外的playground, 好似每天都會有1節課係外面玩!阿囝身體弱D,可以運動好有用!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

而且響呢間學校出黎小朋友 , 一般自理能力都比較高 , 呢度由於返全日班老師教佢地時間多些對小朋友仲好,
佢地唔會o甘倚賴 , 升上小學基本已唔駛擔心 .

別墅

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

謝謝你!請問你係咪有仔女讀過呢間明愛?好似好熟悉內部課程

珍珠宮

小兒係此校畢業生 , 不過我並唔係賣花讚花香 , 只係老師真係好用心對待小朋友 , 幼稚園對培養小朋友自理 ,自律 , 自信及品德尤其重要, 或許有些人會認為此校只係湊仔學校 , 課程又唔會好深 , 甚至有人話聽過有人話 ( 只係聽過有人話 ) 此校出黎學生成績都比較差 :;pppp: , 但我可以告訴妳差與否只在乎妳點教小朋友 , 讀名校都唔等於一定好叻 . 我可以告訴妳我囝囝唔算好叻, 但現於沙田一線小學就讀成績亦不錯 . 亦有很多畢業同學都在一線小學就讀 .

gigi82008   我仔仔的語文最叻!  發表於 12-6-13 12:11

別墅

聽落去呢間學校幾好wow~~我想幫囡囡報2013/2014 K1唔知仲報唔報到呢?會唔會好似救世軍咁出世無耐就要排定隊?

禁止訪問

禁止訪問

大宅

引用:2013/2014+K1+已經收哂FORM.+依家交FORM,都

原帖由 pandora9874 於 12-06-17 發表
2013/2014 K1 已經收哂FORM. 依家交FORM,都係WAITING LIST
對呀,n1 k1 都收晒form, 我waiting list都排110!

珍珠宮

回覆 babydeluxe 的帖子

其實派去甚麼小學,有時都好睇彩數,讀那所幼稚園對派位影響不大,至於你所講考小學,都要睇小朋能力同臨場表現,讀名牌幼稚園會對考小學會有些優勢,但並非保證,讀有直屬小學幼稚園同樣升讀該小學機會大些,但最终都要睇小朋友自己。

禁止訪問

回覆 回覆:洋蔥頭媽咪的帖子

珍珠宮

回覆 回覆:babydeluxe的帖子

你不停問讀此校是否有優勢?我想反問你作為家長的你對為小朋友選擇幼稚園時你有甚麼要求與期望??首選是否要出名、有名氣、孩子的成績為首要?如是,請你别選此校,你可為你孩子選擇傳統及比較催谷成積的幼稚園,可能會比較合你。

在我本人來說,幼稚園選擇我會首選老師有否愛心,包容度,小朋友能否獲得重視,對培養小朋友自理、自律、自信尤其重要,學校出名與否及學業成績我不會太着重,我相信只要小朋友對學習有興趣,有自信,加上父母鼓勵,升讀小學後問題都減少。

在此我想同大家分享一件真人真事發生於朋友身上,話說朋友小朋友在一所較出名、有名氣幼稚園讀了三年,在高班時基於一些原因家長想小朋友留級讀多年k3好讓小朋友準備好些才升上小學,與學校溝通後可重讀(學費當然照付),但接著學校對待小朋友行為真的令家長及小朋友都極失望,例如不讓小朋友參加畢業旅行,不讓小朋友拍班照片.....(還有其他),試想想小朋友與一起學習三年朋友仔連一起映照片亦不可,小朋友是何等失望!最後小朋友轉至一所普通但有些有愛心、包容度大老師的學校就讀,小朋友反而開心很多。

明白每位家長都想為小朋友選擇最好的,但請先行認清自己期望去選取。
(不喜勿插)

禁止訪問

引用:你不停問讀此校是否有優勢?我想反問你作為

禁止訪問

珍珠宮

JM.其實我回覆妳嘅野並無惡意,只係带出要清楚自己意願與學校教學理念是否一致才好選擇學校,有些家長的確很着重名聲及學業成績,呢個亦係事實,如果我所講嘅說話令妳唔開心,我在此同妳講聲 sorry. 請妳唔好介意!

禁止訪問

珍珠宮

我都好明白,尤其第一個小朋友會更加緊張,同妳分亨下,我大仔之前就是在九龍塘其中一間幼稚園就讀,學費仲好貴tim,细仔就讀明愛,兩者相比,大仔課本明顯比细仔深,要求亦高些,但细仔讀這間最大分別係明顯自律性高些,自信心大,所以如果返轉頭,我諗我唔墡選番九龍塘,學費仲可以平好多tim.

首頁

尾頁

跳至