2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位媽媽... 我兒於5月16日出世..若擺百日宴...就要到農曆七月.... 因今年閏四月. 想問問假若不足90日就擺... 會唔會有咩避忌....

你地又會點攪BB 滿月或百日宴.... D 菜式,價錢...人情點收... 同埋有咩要注意?

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆 Siuduckduck 的帖子

我淨係知寧早過百日擺, 都唔好遲過百日擺咋~有咩禁忌我又唔識喎.... 但你會唔會考慮改擺雙滿月呀?

我同老公諗住好簡單咋, 淨係請男女兩家親戚, 朋友就好熟好熟/BB契媽先請.
所以應該都係3-5圍左右. 菜式就跟酒樓個餐囉, 但會MIX1-1/2圍素菜, 因為99嗰邊有一堆人係食素.
我哋揀咗個餐係無翅無燕窩, 食花膠~ 環保D嘛, 而且有幾個屋企人都有生瘤, 唔食得燕窩~

我哋好簡單, 無諗過要發帖同收人請喎....

但之前C6個妹搞百日宴就有回禮小禮物囉, 我諗帖都應該有派卦, 唔記得啦~
但嗰時佢搞到都幾大, 因為佢老爺有好多生意上嘅朋友都請咗..

複式洋房

回覆:BB 的百日宴

我仔5月6號出世的,我地明天5月9號擺滿月,原本我同老公都想攪百日宴,但我62堅持擺滿月,佢話從來都無聽過百日宴,我心諗唔好話你自己尊制!
後尾,老公話算啦,就下佢老人家,遲早都係要擺,大家都係想個仔好,姐!
我擺6圍,每圍4千左右,男女兩家自己親戚加d熟朋友,都無諗住收人情,若人地比到先收,不過我去人地滿月都會做500人情。

複式洋房

另外補充:我媽咪就話女仔就一定要做早,唔可以做遲,男仔就無所謂!
其實我就覺得無所謂,都係聚下食餐飯姐,只要仔/女健健康康,快快樂樂咪得囉,無謂顧慮太多

大宅

我囡囡5月14日出世,本諗住提早幾日向8月18日擺百日宴,但見完你個post, 至知果日係農曆七月初二,咁....即係農曆七月唔擺得???

my son b'day 13 Oct

大宅

回: sweetie

唔係唔可以係農曆7月攪, 只不過感覺上係7月攪唔太好... 所以... HAHA 改早D 咁解....
剛剛我睇左D 菜單... 嘩都幾貴.. 成4-5千蚊一圍.. 不過開開心心就得啦....

但有個問題係... 我D 親戚主要唔係香港, 得我自己屋企四個人加細老女朋友, 男家就多親戚, 加埋成2圍半... 同我自己阿媽講佢其實麻麻地想攪.. 但男家第一個BB 出世... 唔洗問一定攪啦........有無人預過呢D 情況...

子爵府

oksweetie 發表於 12-6-8 13:37
我囡囡5月14日出世,本諗住提早幾日向8月18日擺百日宴,但見完你個post, 至知果日係農曆七月初二,咁....即 ...
我都打算8月18日同BB擺百日宴,農曆七月仲易BOOK位~

大宅

點解一定係早過百日唔係遲過?同埋,係咪用農曆或西曆計都無關係,就咁數一百日就得?

Love begins at home, and it is not how much we do... but how much love we put in that action

複式洋房

我b囡係20/5出世。諗住22/6擺滿月。
遲左兩日。。因為有朋友話b囡滿月即20/6係唔好日話最好乜都唔好搞。。所以推後左兩日

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章

我阿女都係擺百日宴個日都係我78日, 因為夠一百日係農曆七月, 媽媽同奶奶都話唔好, 所以提早擺

大宅

今日剛剛先同c6傾百日宴請咩人,我仔5月9日出世,百日想8月18日,不過見到系農曆七月初二。其實都無所謂,咪仲容易d book檯。最緊要都係順我99心願同c6正式註冊姐。。。

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆 Siuduckduck 的帖子

我而家訂咗嗰個三千幾四千蚊一圍咋~
咁可唔可以男女家分開搞呀~
咁男家就搞得FORMAL D, 女家咪自己屋企人圍埋食餐飯咪算囉~
再唔係, 就簡單D, 男家2圍半, 咁你女家都係半圍之嘛, 加埋咪啱啱好3圍囉!!!

我百日宴嗰日同日都有另外一家人擺, 都係擺3圍咋~

我覺得其實唔多人的話, 個名叫百日宴, 但其實咪又係一齊圍埋食餐飯.....

伯爵府

回覆 net168 的帖子

我見人話搞喜事有早無遲, 所以要早過一百日擺, 唔好遲過~
我就咁計西曆, 用EXCEL計一百日出嚟咋....

大宅

我會攪雙滿月,一切99話事,我冇乜所謂,擺唔擺都得!

大宅

我同c6打算女家擺滿月,男家擺百日宴。我諗住滿月當日擺,100日的話其實係咪用西曆照數100日就岩架喇

大宅

My daughter also born in 16/5

複式洋房

我bb 10/5出世,都係擺18/8

複式洋房

我529...16/9 罷..99話7月舊曆(唔好) .....我遲呀...

複式洋房

我個女未出世前我已經預擺雙滿月連結婚一齊擺。亞囡5月16日出世,我地黎緊星期日擺,剛好星期日。已book 美心,佢地有四千同五千幾一圍全包都好抵。

民房

bb百日宴諗住親戚食飯算, 但撞岩有另一個親戚都有個bb同一日出世, 都係攪百日宴但唔同日子, 咁大家可唔可以去對方嘅百日宴? 會唔會有相沖之類嘅問題?

同埋到時d親戚會唔會都俾人情/利是架?

首頁

尾頁

跳至